Danes se začenja že 24. državno prvenstvo Slovenije, nova sezona Prve lige Telekom Slovenije prinaša nove izzive in motive za vse sodelujoče. Maribor je znova najresnejši kandidat za vrh lestvice, za katerega bi se morali tudi v letošnji sezoni boriti Koprčani. Lani tretje in četrtouvrščeni Velenjčani in Goričani so zaenkrat precejšnja neznanka, še posebej to velja za pokalne prvake, ki so med poletjem ostali brez številnih nosilcev igre. Zavrčani so kljub zmanjšanju proračuna sestavili konkurenčno zasedbo, v zadnjih dneh pa so se prebudili tudi v Ljubljani, a bo največja težava zmajev neuigranost. Domžalčani želijo popraviti vtis z minule sezone in se znova boriti za mesta, ki peljejo v evropska tekmovanja, dviga po lestvici pa si želijo tudi Celjani, ki so med prestopnim rokom močno spremenili svojo zasedbo. Novomeščani bodo z novim trenerjem Rusom napadali mesta na sredini lestvice, a bodo Dolenjci ob novincih Radomljanih, eni tistih, ki se bodo borili za obstanek med elito.


RADOMLJE (štiri zmage, remi)

DATUM NASPROTNIK IZID STRELCI VEČ O TEKMI
2. julij Dravinja 4:0 Seferović, Vrhunc, Stoiljković, Ciriković KLIK
3. julij Triglav Kranj 2:1 Kosec, Vrhunc KLIK
9. julij Šenčur 6:1 Ciriković, G. Vuk, Zavr, Vrhunc (2x), Seferović KLIK
12. julij Sloboda Tuzla 4:1 Seferović, Vrhunc, Avbelj, Jakovljević KLIK
16. julij Zarica Kranj 3:3 Avbelj, Barukčič, Vrhunc KLIK

Radomljani vstopajo v krstno prvoligaško sezono, a jih že takoj v uvodu čakajo trije zahtevni izzivi, saj se bodo varovanci trenerja Dejana Djuranovića spopadli s Koprčani, Mariborčani in Velenjčani. Vodstvo kluba s predsednikom Matjažem Marinškom ni posegalo po velikih kadrovskih spremembah. Moštvo ni doživelo odhodov, vsaj kar se tiče tistih pomembnejših nogometašev, Janezu Zavrlu, Maticu Seferoviću, Luki Vrhuncu in Filipu Drakoviču, ki že imajo prvoligaške izkušnje, pa so se v Radomljah priključili še Robi Jakovljević (Gorica), Jernej Gvardjančič (Ivančna Gorica), Izidor Balažic (Domžale) ter Goran Vuk in Jure Balkovec, ki so ju k sosedom posodili Domžalčani. Djuranović je lahko po pripravljalnih tekmah zadovoljen z doseženim, pa čeprav je moštvo igralo predvsem z drugoligaši.

Foto: Aleš Zore
Izkušeni Janez Zavrl bo Radomljane popeljal v krstno prvoligaško sezono. (Foto: Aleš Zore)

KRKA (dve zmagi, dva poraza)

DATUM NASPROTNIK IZID STRELCI VEČ O TEKMI
27. junij Slaven Belupo 1:0 Fuček KLIK
3. julij Jagodina 0:2 KLIK
8. julij Zagreb 1:0 Carević KLIK
12. julij Crvena zvezda 2:5 Ihbeisheh, Novak KLIK

Novomeščanom po zaslugi Roltek Doba, ki je znova zavrnil možnost napredovanja med prvoligaše, po koncu minule sezone ni bilo potrebno igrati dodatnih kvalifikacij. Dolenjci so posegli ponekaj spremembah, med drugim pa so moštvo zapustili tudi Josip Marošević, Saša Ranić in Zoran Zeljković, na novomeškem Portovalu pa so po vzoru Zavrča posegli predvsem po rešitvah iz sosednje Hrvaške. Josipa Fučka smo imeli možnost spoznati prav v dresu Zavrča, dres Krke pa bosta nosila še dva Hrvata, Tomislav Jurić in Martin Šaban, že ob začetku priprav pa se je moštvu priključil Lamin Diallo, ki je bil v preteklosti član Triglava in Domžal. Krka je v pripravah odigrala štiri srečanja, dvakrat so slavili s hrvaškima prvoligašema, Jagodina in Zvezda, tretje in prvouvrščena kluba srbskega prvenstva pa sta bila prezahteven zalogaj.

Foto: Jure Banfi
Matko Obradović je v lanski sezoni navduševal v golu Krke, bo letos podobno? (Foto: Jure Banfi)

CELJE (tri zmage, remi, trije porazi)

DATUM NASPROTNIK IZID STRELCI VEČ O TEKMI
21. junij Botev Plovdiv 1:5 Zbičajnik KLIK
26. junij St. Andra 10:0 Zbičajnik (2x), Fasvald (2x), Rajšel, Bajde, Kidrič, Zajc, Ahmedi, Verbič KLIK
28. junij Rabotnički 2:2 Vrhovec, Bajde KLIK
1. julij Craovia 4:6 Zajc, Bajde, Fasvald (2x) KLIK
5. julij Krško 2:0 Žurej (2x) KLIK
9. julij Vorskla 0:2 KLIK
12. julij Šmartno 1928 5:0 Rajšel (2x), Bešić (2x), Vidmajer KLIK

Precej sprememb je pred začetkom nove sezone doživela celjska ekipa, ki jo bo tudi v novi sezoni vodil Simon Rožman, najmlajši trener v Prvi ligi Telekom Slovenije. Celjani napovedujejo drugačno, predvsem hitrejšo in napadalnejšo igro, ki je do izraza že prišla v pripravljalnih tekmah, saj so Celjani na sedmih tekmah dosegli kar 24 zadetkov. Grofe so poleti zapustili Nejc Kolman, Matej Centrih, Tadej Žagar Knez, Miha Korošec in drugi, a so v Celju poskrbeli za ustrezne zamenjave. Rumeno-modri dres bodo v novi sezoni nosili Marko Jakolić (Krško), Tilen Klemenčič (Triglav), iz Italije se je preselil Albanec Valon Ahmedi, Nigerijec Sunny, ki je kot mladinec nosil tudi dres madridskega Reala, pa bo skrbel za zadetke.

Foto: Damir Mrkonjić
Sebastjan Gobec je kapetanski trak pred novo sezono prepustil Blažu Vrhovcu. (Foto: Damir Mrkonjić)

OLIMPIJA (pet zmag, remi)

DATUM NASPROTNIK IZID STRELCI VEČ O TEKMI
21. junij Termit Moravče 3:0 Džajić, Valenčič (2x) KLIK
28. junij SPINS 3:1 Šporar, Valenčič, Djermanović KLIK
4. julij Komenda 7:2 Ni podatka
6. julij Craovia 0:0 KLIK
9. julij Aluminij 1:0 Rodić KLIK
12. julij Gorica 1:0 Valenčič KLIK

Olimpiji je poleti dolgo kazalo zelo slabo, nekateri so napovedali tudi ponovitev črnega scenarija, a so v zadnjem trenutku v zmajevem gnezdu zavihali rokave in vsaj poimensko sestavili konkurenčno zasedbo. Le-ta bo zaenkrat v zaostanku s preostalimi prvoligaši, saj so se nekateri izkušeni nogometaši moštvu priključili dokaj pozno. Zeleno-beli dres bodo nosili tudi nekdanji Zavrčan Josip Golubar ter bivša reprezentanta Miran Burgič in Darijan Matić, ki bodo v Stožicah nadomestili Damjana Trifkovića, Miroljuba Kostića in Gabriela Etemeja, Olimpijo pa je kot kaže zapustil tudi drugi vratar Elvis Džafić, ki se trenutno dokazuje pri Ludogorcu. Ljubljančani poleti niso doživeli poraza, pa čeprav so igrali v glavnem z nižjeligaši, a so si z nekaj zmagami, nazadnje tudi nad Gorico, povrnili nekaj samozavesti.

Foto: SPS
Nik Omladič bo skušal s soigralci izboljšati dosežke iz prejšnje sezone. (Foto: SPS)

DOMŽALE (remi, štirje porazi)

DATUM NASPROTNIK IZID STRELCI VEČ O TEKMI
21. junij RNK Split 1:2 Rems KLIK
25. junij Zagreb 1:2 Morel KLIK
28. junij Hajduk Split 2:2 Horić, Parker KLIK
5. julij Rijeka 0:1 KLIK
12. julij Metalurg Zaporožje 2:3 Korun, Ožbolt KLIK

Povsem nasprotno v primerjavi z Ljubljančani bi lahko zapisali za sosede iz Domžal. Rezultatsko Domžalčani v pripravah niso bili uspešni, saj so ob remiju s Hajdukom doživeli kar pet porazov. A tekmeci čete trenerja Luke Elsnerja so bili klubi, ki v novi sezoni nastopajo tudi v evropskih pokalih, o porazih pa so večkrat odločale malenkosti. Kljub temu, da so Domžalčani prejeli veliko število zadetkov, pa so v obrambi znova odigrali na visoki ravni, trenerski štab pa opozarja predvsem na odpravo napak med prekinitvami. Domžalski Športni park ni bil priča večjim kadrovskim pretresom. Drago Gabrić se je po končani posoji vrnil v Rijeko, Goran Vuk in Jure Balkovec sta odšla na posojo v Radomlje, mladi Jon Gorenc Stanković pa bo kariero nadaljeval pri dortmundski Borussii. Novinca sta vsaj zaenkrat zgolj dva, Benjamin Morel in Matej Podlogar sta okrepila napadalne vrste.

Foto: Jure Banfi
Nejc Vidmar dobro vodi domžalsko zadnjo vrsto. (Foto: Jure Banfi)

ZAVRČ (tri zmage, dva remija, dva poraza)

DATUM NASPROTNIK IZID STRELCI VEČ O TEKMI
20. junij Lokomotiva Zagreb 0:6 KLIK
21. junij Hodoš 6:0 Matjašič (3x), Kelenc (2x), Kresinger KLIK
26. junij Flamurtari 0:2 KLIK
28. junij Zagreb 1:2 Benić KLIK
30. junij Zorja Lugansk 0:0 KLIK
5. julij Jagodina 2:1 Šafarić, Smrekar KLIK
11. julij Slovacko B 2:1 Čeh, Smrekar KLIK

Tudi v Zavrču, kjer so na račun gradnje nove tribune močno zmanjšali finančna sredstva za člansko moštvo, so sestavili zanimivo zasedbo. Čeprav so številni novinci, ki v glavnem prihajajo s sosednje Hrvaške, za slovenske ljubitelje nogometa popolna neznanka, pa so varovanci trenerja Željka Orehovca dosegli nekaj lepih zmag. Premagali so srbsko Jagodino in remizirali z Zorjo, ki je nesojeni nasprotnik Kopra v tretjem krogu kvalifikacij Evropske lige. Haloze so izmed nosilcev zapustili Josip Fuček, Gregor Fink, Peter Murko in nazadnje še Josip Golubar, ki je okrepil Olimpijo. Prvo ime med novince je zagotovo izkušeni vratar Marko Ranilović, beli dres pa bodo nosili tudi Alan Hočevar, Ante Mrmić, Lovro Benić, Toni Datković, Robert Brdar, Ivan Antolek, Matija Kristić in Lovro Cvek.

Foto: Jure Banfi
Matija Smrekar bo tudi v novi sezoni prvo orožje završkega napada. (Foto: Jure Banfi)

GORICA (dve zmagi, remi, dva poraza)

DATUM NASPROTNIK IZID STRELCI VEČ O TEKMI
21. junij Regionalna selekcija 7:1 Širok, Vetrih, Amarachi, Codromaz, Džuzdanović, Nagode (2x) KLIK
26. junij Italijanski nižjeligaš 16:1 Ni podatka KLIK
4. julij Astra Giurgiu 2:2 Arčon, Johnson KLIK
8. julij Partizan Beograd 1:3 Vetrih KLIK
12. julij Olimpija 0:1 KLIK

Goričani, ki so včeraj po zapravljenih priložnosti visoko izgubili z Moldejem, so zaenkrat največja neznanka. Moštvo trenerja Luigija Apollonija se je na novo sezono skoraj tri tedne pripravljalo v Italiji, kjer so dvakrat napolnili mrežo dveh nižjeligaških ekip, remizirali z romunskim podprvakom Astro, nato pa na slovenskih tleh izgubili s Partizanom in Olimpijo. Seznam odhodov je pri severnih Primorcih zelo dolg, naj omenimo le odhode Massima Code, Gianluce Lapadule, Alessandra Favallija, Alexa Cordaza, Filippa Bonipertija, Abela Giglija, Gianvita Misurace, Luce Berrardocca, Francesca Finocchia in drugi. Parma na pomoč zaenkrat še ni poslala novih moči, vodstvo Gorice pa je doslej poskrbelo za tri novince. Dejan Žigon in Sandri Arčon sta se vrnila v goriški klub, Luka Majcen pa se je v Gorico preselil iz kranjskega Triglava, medtem ko se je po koncu posoje iz Kopra vrnil Vasja Simčič.

Foto: Jure Banfi
Vasja Simčič je na posoji v Kopru dokazal, da lahko Goričani računajo na njega. (Foto: Jure Banfi)

RUDAR VELENJE (dve zmagi, dva remija)

DATUM NASPROTNIK IZID STRELCI VEČ O TEKMI
18. junij Radlje 5:1 Eterović (2x), Črnčič (2x), Jakšič KLIK
21. junij Wolfsberger AC 2:2 Črnčič, Jahić KLIK
26. junij Volga Novgorod 0:0 KLIK
27. junij Slivnica 12:0 Kocić (3x), Kešinović (3x), Đokić, S. Omerović, Rošer, Jahić, Kurež, Plesec KLIK

Tudi Velenjčani so vsaj za zdaj v primerjavi z minulo sezono oslabljeni. Albanski Laçi je četo stratega Jerneja Javornika presenetljivo izločil iz kvalifikacij Evropske lige, zato so se lahko knapi v miru pripravljali na začetek domačega prvenstva. Slabo stanje Premogovnika Velenje je posledice pustilo tudi pri klubu, saj je vodstvo že zategnilo pas. Velenjčani se bodo tako v novi sezoni naslonili na lastno mladinsko šolo, saj so bili k moštvu priključeni nekateri mladinci, med njimi tudi Alen Bukšek, ki je ognjeni krst v dresu Rudarja doživel na evropskem zemljevidu. Neizkušeni mladci pa bodo skušali na igrišču nadomestiti Rajka Rotmana (Istanbul BB), Christiana Bubalovića (Kapfenberg) in Mateja Podlogarja (Domžale), ki so poiskale nove sredine.

Foto: Ana Kos
Lahko Mate Eterović ponovi strelske dosežke iz minule sezone? (Foto: Ana Kos)

KOPER (dve zmagi, remi, poraz)

DATUM NASPROTNIK IZID STRELCI VEČ O TEKMI
18. junij Qabala 1:0 Čovilo KLIK
21. junij Flamurtari 1:1 Žibert KLIK
27. junij Rijeka 2:4 Štromajer, Štulac KLIK
11. julij Tolmin 2:0 Štulac (2x) KLIK

Vsaj zaenkrat se zdi, da bodo Koprčani v novi sezoni edini resen konkurent Maribora, vsaj na daljši rok. Vodstvo kluba je na Bonifiki zadržalo vse nogometaše, ki so v prejšnji sezoni, ko so se kanarčki nepričakovano zavihteli tik pod vrh lestvice, nosili največje breme. Obalo so sicer zapustili Sandi Arčon, Mustafa Nukić in Dražen Pilčić, ki pa so bili bolj stranski opazovalci, omeniti velja le odhod Vasje Simčiča, ki se je prav z Arčonom vrnili v Novo Gorico. Simčiča je med vratnicama koprskega prvoligaša nadomestil Božidar Radošević, ki je včeraj že dokazal svojo vrednost, na Bonifiko pa se je po enem letu premora vrnil tudi Daniel Bradaschia.

Foto: Nicky Kristl
Goran Galešić bo skušal s soigralci končati prevlado Maribora. (Foto: Nicky Kristl)

MARIBOR (tri zmag, remi, trije porazi)

DATUM NASPROTNIK IZID STRELCI VEČ O TEKMI
21. junij Team Rogla 4:2 Sirk (2x), Moravac, Vršič KLIK
26. junij Qabala 0:1 KLIK
29. junij Dunaujvarus 5:0 Mendy, Dervišević), Fajić (2x), Cvijanović KLIK
2. julij Petrolul Ploiesti 1:2 Bohar KLIK
6. julij Zadar 2:2 Cvijanović, Šuler KLIK
7. julij Kobenhavn 1:0 Živko KLIK
10. julij Karpaty 1:2 Šuler KLIK

Mariborčani bodo tudi v novi sezoni branili lovoriko državnega prvaka, ki so jo v minuli sezoni osvojili že četrtič zapored. Vijoličasti, ki bodo morali biti v prvem delu sezone pozorni tudi na to, da si ne bodo privoščili spodrsljajev v evropskih tekmovanjih, so si v lanski sezoni z dolgim nizom neporaženosti hitro priigrali veliko prednost, bo letos podobno? Težko je reči, moštvo trenerja Anteja Šimundže na prvi uradni tekmi sezone v Mostarju ni navdušilo, tudi na slovenskih zelenicah pa se nasprotniki proti Mariborčanom ne bodo ravno odpirali. V Ljudski vrt se je pred tedni vrnil Agim Ibraimi, Welle N’Diaye je poskrbel za povečanje fizične moči na sredini igrišča, Sintayehu Sallalich pa za hitrost in prodornost. Prav slednji bo skušal zapolniti praznino po odhodu Dejana Mezge, v Standard de Liege pa je prestopil Martin Milec. Se bo odhod M dvojca poznal pri igri vijolic?

Foto: ZAP Produkcija Mostar
Agim Ibraimi bo znova pomemben adut vijoličastih. (Foto: ZAP Produkcija Mostar)
Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Muraši remizirali s hrvaškim prvoligašem

Tako kot tudi številni drugi prvoligaši, so tudi črno-beli prost konec tedna izkoristili z…