Ljubljanska Svoboda ima za seboj eno najboljših sezon v zadnjih nekaj letih. Klub, ki je pred dobrim desetletjem izpadel iz druge lige, je zadnje čase životaril večinoma v četrtem rangu, vmes pa je le eno leto igral v tretji ligi, natančneje v sezoni 2011/12, ko je tedanja mlada ekipa zasedla zadnje mesto in se morala hitro posloviti. A v klubu se niso predali, ogrodje moštva je ostalo skupaj in letos je Svoboda očitno spet pripravljena na večje dosežke. Viški rdeči so namreč povsem razbili ljubljansko ligo, nanizali 18 tekem brez poraza in slavili s prednostjo, kakršne v zadnjih letih ne pomnimo. Tako ni čudno, da so si naslov tudi matematično priigrali štiri kroge pred koncem, saj njihova prednost pred drugim Interblockom znaša nedosegljivih 14 točk. Interblock je bil tudi sicer le eden izmed dveh klubov, ki sta Svobodi uspela odščipniti točke, poleg njih je to uspelo še Jevnici, obe tekmi sta se končali z remijem.


Toda naslov letos še ne pomeni nujno tudi napredovanja v višji rang. Nogometna zveza Slovenija je namreč kar sredi sezone, točneje konec oktobra, objavila nov pravilnik, po katerem bo moral prvak ljubljanske regionalne lige za napredovanje igrati še kvalifikacije s prvakom Gorenjske. Tem se lahko izogne le v enem primeru, in sicer v kolikor bi si Zarica priigrala obstanek v drugi ligi, vanjo pa bi se prek kvalifikacij uspel uvrstiti prvak 3. SNL center (najverjetneje Bled). Za moštvo Damirja Vrabca tako po sobotni zmagi nad Dolomiti še ni bilo časa za slavje, saj bodo v klubu zdaj potrpežljivo čakali na razplet v višjih ligah, hkrati pa se pripravljali na morebitne tekme z gorenjskim prvakom. Če ne bo senzacije, bodo to Žiri, ki imajo za seboj prav tako odlično sezono v gorenjski ligi, zato ni dvoma, da oboji upajo na ustrezen razplet v tretji ligi, po katerem kvalifikacij sploh ne bi bilo potrebno odigrati.

Drugo mesto torej letos ne prinaša ničesar, trenutno pa ga drži še en ljubljanski klub in sicer Interblock, ki je po odlični jeseni spomladi malo popustil, nazadnje pa tudi na mestnem derbiju proti Svobodi ni bil niti približno končurenčen. Glede na potek sezone bodo morali biti v klubu, kjer sicer dajejo prednost mlajšim selekcijam, tudi z morebitnim drugim mestom zadovoljni, pa čeprav je Jedinko Perica z Brezovačkim, Tignjem in ostalimi pred sezono verjetno upal na več. Ravno nasprotno pa velja za moravški Termit, ki je trenutno tretji in je gotovo prvo presenečenje sezone. Moravčani so se lani skoraj do konca borili za obstanek, tokrat pa so predvsem po zaslugi odličnih pomladanskih iger za seboj pustili kar nekaj bolj slovitih klubov, tudi Belo krajino, ki so jo na zadnji tekmi pred domačimi gledalci porazili kar s 3:0.

Zaradi sprememb v tretji ligi tudi tu, kar se tiče obstanka, ni še skorajda nič jasno. Če se bo končalo v skladu s pričakovanji, bosta iz lige izpadla dva ali trije klubi, trenutno pa najslabše kaže Dolomitom, Črnučam in Jevnici, pri čemer igra slednja spomladi precej bolje kot pred tem. Izpadle bo nadomestil prvak MNZ lige, kjer trenutno najboljše kaže Ihanu.

Lestvica RLL po 18. krogih:
Svoboda (L) 50, Interblock 36, Termit 31, Cockte Kresnice 28, Bela krajina 26, Dob B 24, Slovan 22, Svoboda (K) 21, Litija 20, Črnuče 16, Jevnica 15, Dolomiti 14

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od T. D. L.
Naloži več novic iz Drugo

Dodaj odgovor

Poglejte še

Maribor je še okrepil vezno linijo, prišel obetaven mladenič Hamburga

Če gre verjeti Instagram objavi, mladega vezista, Luke Božičkovića, je to nov igralec NK M…