Hkrati z reprezentančnim uspehom, je leta 1999 Mariborčanom uspel tudi največji podvig v zgodovini slovenskega klubskega nogometa, saj je državni prvak edinkrat doslej zaigral v Ligi prvakov. Ob nastopanju Maribora v Ligi Prvakov, pa je bil ob tem tudi krepko opazen prepad med tujo elito in domačim prvenstvom, saj ostali klubi v nobenem pogledu niso bili konkurenčni prvakom. Tudi napredovanje Dravograda in Pohorja ter uvedba generalnega sponzorja lige, to je postalo podjetje mobilnih storitev Si mobil,  nista prinesla željnega dviga kvalitete tekmovanja. Zaskrbljujoč je bil predvsem padec gledanosti, saj se je številka po nekaj letih spet spustila pod mejo tisočice.


Maribor je kljub mnogim težkim tekmam v Evropi doma povsem pometel s konkurenco in potrdil svoj nesporni primat. Štajerci so z visokim naskokom dvome o naslovu razrešili že v jesenskem delu, na koncu pa slavili celo z rekordnimi devetnajstimi točkami naskoka. Kljub temu v vijolilčnem taboru ni šlo brez težav, saj je po pokalnem izpadu zaradi trenj znotraj kluba odstopil glavni tvorec dotedanjih uspehov, Prašnikar. Spomladi pod Kekovim vodstvom Vijolice sploh niso izgubile, kakor tudi ne celotno sezono v Ljudskem vrtu, tako da so se nekoliko zdolgočasili celo domači navijači, saj je obisk paradoksalno upadel. Kader z Djuranovičem, Galičem, Sešlarjem in top strelcem Bozgom je bil pač toliko močan, da je tekmovanje postalo že skoraj nezanimivo.

V tekmovanju drugega razreda je spet slavila Gorica, ki je z razmeroma dopadljivo igro dosegla takratni maksimum. Verlašević je v začetku poskrbel za neznačilno izvrstno telesno pripravljenost ekipe, rezultati pa so prišli šele po prihodu Osmanovića, ko so Vrtnice, med drugim, premagale tudi Maribor ter v zadnjem odločilnem kolu slavile na Fazaneriji. Moštvo na čelu z Bečajem, Ipavcem in Žlogarjem je predvsem doma odigralo fenomenalno ter kljub napadalni igri prejelo zgolj 9 zadetkov, a je ob monotonosti prvenstva tudi v Športnem parku prišlo do nekakšne apatije med gledalci, saj je bil obisk daleč najnižji v zgodovini prve lige na Goriškem.

Za totalno reprizo prejšnje sezone je poskrbel velenjski Rudar, ki so mu po nekaterih odhodih mnogi napovedovali padec po razpredelnici. A Knapi bi z nekaj sreče prav lahko kvečjemu končali še višje, saj je stari maček Oblak z izvrstno taktiko ponovno potrdil svoje mojstrstvo, pa tudi ekipa z Vidojevićem, Golobom in Lavričem ni bila tako slaba kot je kazalo pred sezono. Velenjčani so s tem še drugič zapored uvrstili v Evropo in zdelo se je, da se je nekdanji velikan vendarle vrnil v vrh slovenskega nogometa.

Tam je bil presenetljivo tudi Korotan, ki je poleg napadalne igre še za mesto popravil že tako senzacionalno uvrstitev iz prejšnje sezone. Koroška se je spet klanjala čudežnemu Tomažiču, saj je moštvo s Struno, Breznikom, Zecem in ostalimi na kolena spravilo tako Gorico kot Olimpijo v ligi, kot tudi Maribor v pokalu. Slednje jim je prineslo zgodovinsko uvrstitev v finale, kjer so po domači zmagi nesrečno izgubili proti Olimpiji. V tej zlati sezoni so si Karantanski knezi in ostali navijači lahko ogledali tudi edino evropsko srečanje svojega kluba.

V zgornji polovici je končalo še Primorje, ki so ga pred sezono nekateri spet uvrščali med favorite. V skladu s temi pričakovanji so Ajdovci uspešno krenili v sezono, a se jim je po nekaj kolih zalomilo in pršlo je do večjih menjav na klopi, kar pa ni prineslo občutnega napredka. Moštvo s Starčevičem, Komcem in Barutom je bilo ta čas deležno presenetljivo velike podpore okolja, ki sta jo še dodatno podkrepili dve zmagi nad rivali iz Gorice.

Precej povprečno je odigralo še Celje, ki mu je sredina lestvice postala že povsem domača. Grofje z Radosavljevičem, Gorškom in Beršnjakom na čelu so bili kljub temu lahko kar zadovoljni, saj se je v knežjem mestu ob majhnem proračunu in mladih igralcih zopet gradilo za prihodnost. Primanjkljaj kvalitete in preračunljivost sta se kazala predvsem na gostovanjih, kjer so Celjani zmogli zgolj dve zmagi.

Za razočaranje sezone je poskrbela Olimpija, ki je z Zidarjem še zadnjič napovedovala preporod. Po jesenskem delu je Zmajem kazalo odlično, saj so bili na drugem mestu, poleg tega pa so pripeljali še reprezentanta Osterca. Ob Agiču, Fridlu in Kmetcu naj bi ta ekipa celo napadla Maribor, a končalo se je povsem drugače. Dragonsi so nadaljevali z bojkotom, spomladi se je poslovil Perica, po sezoni pa še sam Zidar in situacija ni bila nič kaj rožnata. Podobo je nekoliko popravila le pokalna lovorika, prva po štirih letih.

Precej bolj uspešen je bil Dravograd, ki je kot novinec dosegel zelo spodbudno osmo mesto. Prvič se je na veliki sceni izkazal Pušnik, pa tudi navijači, ki so klubu prineslo celo tretjo najvišjo gledanost v ligi, ob čemer je bilo najbolj pestro na treh koroških derbijih s Korotanom. Z lepim številom zadetkov se je proslavil tudi prvi zvezdnik Sivko.

Do novega obstanka so prišle Domžale, ki so z enim najnižjih proračunov še naprej veselo statirale v spodnjem delu razpredelnice. Po zaslugi drugega strelca lige Drobneta in nekaterih res slabih konkurentov ob Kamniški Bistrici ni bilo nikakršne grožnje z izpadom in Petrović je lahko v miru ostal na klopi celotno sezono.

Pravo blamažo si je privoščila Mura. Prekmurski velikan je nadaljeval s taktiko mladih moči, pri čemer pa je očitno pretiraval, saj je po številnih uspešnih sezonah končal tik nad cono izpada. Dominko, Dvoršak, Ristić in ostali očitno še niso bili kos nalogi in domači fanatiki so bili zopet razočarani, kar so nazorno pokazali s prepolovljenim obiskom srečanj.

Kljub razmahu potrošniške družbe je bil med prvimi žrtvami tranzicije nogometnega trga prav Potrošnik, sicer dotlej stalni član elitne druščine. Pričakovano se je poslovilo še precej amatersko Pohorje.

[tabela caption=”Lestvica po končani sezoni 1999/00″ width=”600″ colwidth=”10|50|10|10|10|10|20|10″ colalign=”center|center|center|center|center|center|center”] Mesto,Moštvo,Tekme,Zmage,Neodločeno,Porazi,Gol razlika,Točke
1,Maribor,33,25,6,2,90:30,81
2,Gorica,33,19, 5,9,55:34,62
3,Rudar (V),33, 17, 7, 9, 49:35,58
4,Korotan,33, 15, 7, 11, 57:44, 52
5,Primorje,33, 13, 11, 9, 56:49, 50
6,Celje,33, 11, 14, 8, 53:45, 47
7,Olimpija,33, 14, 4, 15, 64:58, 46
8,Dravograd,33, 11, 10, 12, 45:53, 43
9,Domžale,33, 11, 8, 14, 50:51, 41
10,Mura,33, 10, 6, 17, 47:53, 36
11,Pohorje,33, 4, 6, 23, 26:73, 18
12,Potrošnik,33, 3, 6, 24, 21:88, 15
[/tabela]

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od T. D. L.
Naloži več novic iz Zgodovina
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Poslovil se je Boško Karabaš

Zadnje čase nas je veliko športnikov in nogometašev žal zapustilo. V torek, 21.februarja 2…