Mariborčani so vstopili v drugi teden priprav  v Turčiji, s pripravami v Antalyji pa je v petek zaključila domžalska zasedba. Nogometaši tretjeuvrščenega moštva Prve lige Telekom Slovenije se bodo po prosti soboti in nedelji znova zbrali jutri, ko bodo pričeli z zaključno fazo priprav, športni direktor Matej Oražem pa je v pogovoru za klubsko spletno stran ocenil minulo obdobje.


Domžalski športni direktor je priprave na turških tleh ocenil kot uspešne, v primerjavi z lanskim letom, ko so rumeni prvič gostovali v Turčiji, pa se je raven celotnih priprav krepko izboljšala. Čeprav strošek priprav v Turčiji za domžalski klub ni nezanemarljiv strošek, Oražem poudarja, da v klubu na ‘gostovanje’ ob Sredozemskem morju gledajo kot investicijo in ne kot strošek: “Glede na pogoje in delo, ki ga lahko opravimo v Turčiji, ne samo na področju samih treningov, ampak tudi ostalega izobraževanja in izpopolnjevanja, je cena zelo nizka. Kljub temu je znesek za priprave velik zalogaj za naš klub, a se še kako izplača, tako da ga težko obravnavamo kot strošek, temveč bolj kot investicijo. Kljub odličnim pogojem, smo pri organizaciji kar se da skromni, tako da je dnevni strošek na udeleženca priprav komajda presegel 80 evrov. V kolikor si spreten in prilagodljiv lahko veliko prihraniš. V naslednjem letu želimo še dodatno dvigniti pogoje za delo, s čimer smo se v upravi začeli ukvarjati že med samim bivanjem v Turčiji.”

Domžalčani so imeli v Turčiji odlične pogoje za trening in bivanje. (Foto: NK Domžale)

Domžalčani so nekaj finančnih sredstev vložili tudi v okrepitev igralske zasedbe, čeprav sta se Axel Maraval in Samir Masimov moštvu pridružila kot prosta nogometaša. S prihodoma Francoza in Rusa se je število domžalskih tujcev zvišalo na dvanajst, kar pa Oražem opravičuje z naslednjimi besedami. “Kar se tiče celotne lige, je številka po mojem mnenju dosegla maksimum. Vedeti moramo, da se je kvaliteta tako slovenskih nogometašev kot slovenske lige v zadnjih letih močno dvignila. Tako je danes v tujini več slovenskih nogometašev kot kadarkoli prej. Glede na našo majhnost je jasno, da je potrebno dodati nekaj kvalitete iz drugih držav, v kolikor želimo, da tudi liga napreduje. Res pa je, da nekateri klubi pri tem močno pretiravajo. Kar se tiče Nogometnega kluba Domžale je situacija specifična, saj smo v preteklih nekaj letih v tujino poslali veliko slovenskih igralcev. Saša Aleksander Živec in Uroš Korun sta na Poljskem, Nejc Skubic v Turčiji, Gregor Zabret v Angliji, Emil Velić v Belgiji, Alen Ožbolt in Jon Gorenc Stankovič v Nemčiji, Jan Mlakar, Igor Kondič in Luka Šušnjara pa v Italiji. K temu lahko dodamo še Nejca Vidmarja, ki je prestopil v Olimpijo in Erika Janžo, ki je v Mariboru. To število je enako trenutnemu številu tujcev v ekipi,” je dejal Oražem in hitro nadaljeval: “Takšen izpad je s slovenskimi nogometaši nemogoče nadomestiti v tako kratkem času, zato smo prisiljeni pogledati tudi preko naših meja. V kolikor bi ostala, bi bila Jon Gorenc Stankovič in Jan Mlakar v tem trenutku vsekakor med nosilci igre naše ekipe, a nemogoče je bilo fantoma odreči tako lepo priložnost, ki sta jo v tem času tudi zelo dobro izkoristila,” je poteze domžalskega kluba obrazložil Oražem in ob tem poudaril, da sta Juninho in Ajdin Mulalić glede na staž praktično že domača igralca ter spomnil, da je na priprave v Turčijo odpotovala tudi šesterica mladincev, ki je priložnost zagrabila z obema rokama.

Je pa Oražem v daljšem pogovoru, ki si ga lahko preberete na tej povezavi, še dodal, da so Domžalčani v svoje vrste vabili tudi četverico slovenskih nogometašev, a zaradi finančnih zmožnosti in omejitev ob Kamniški Bistrici ni niti enega od njih: “Kljub temu smo se v prvi vrsti želeli okrepiti z določenimi slovenskimi igralci. V klub smo vabili Mateja Palčiča in Denisa Šmeja iz Kopra ter Matijo Široka in Grego Sorčana iz Gorice, a na žalost v tem trenutku še nismo dovolj finančno močni, da bi lahko konkurirali tujini in Mariboru, oziroma si privoščili plačilo večjih odškodnin.”

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Kaj se dogaja v zadnje uvrščenemu klubu Prve lige Telemach?

NK Tabor Sežana v letošnji sezoni nikakor ne najde recepta za zmage. Česnjice so po deseti…