Po dolgem, za marsikaterega ljubitelja gotovo predolgem, premoru, se na zelenice vračajo tudi tretjeligaši. V zahodni skupini se prvenstvo nadaljuje s 15. krogom, kar pomeni, da smo prišli že čez polovico druge tretjine. Tokrat sicer ne bo izrazitega derbija, bo pa izredno zanimivo videti, v kakšni pripravljenosti so ekipe po zimskem premoru, ko se razmerja moči pogosto premešajo. Resni favoriti za naslov so prvi trije, morda lahko iz ozadja presenetijo še Bilje, ostali pa bržkone zaostajajo že preveč. V drugo ligo, kot verjetno veste, vodita prvi dve mesti. Potrebno pa bo seveda izpolniti tudi vse licenčne kriterije.


Najbolj ambiciozno delujejo pri sežanskem Taboru, ki bo kot vodilni pred težko nalogo ubranitve položaja. Na Krasu se zavedajo situacije in ničesar ne prepuščajo naključju, cilj ostaja druga liga, v ta namen pa so pripeljali dve zveneči okrepitvi, Berginca in Nikolića, prvega iz Avstrije, drugega iz Izole, ki ju spremljevalcem tretje lige verjetno ni treba posebej predstavljati. Rdeče-črni so odigrali kar nekaj prijateljskih tekem, kjer sicer niso posebej blesteli, a so bili rezultati povsem solidni. Ankaran in Ilirija sta bila boljša, Brinje so gladko padle, na generalki pa so odigrali 2:2 z močno ekipo Brava, ki se v centralni skupini prav tako poteguje za najvišja mesta. Tabor je torej pripravljen na pomlad, prvo tekmo pa bo odigral doma proti Tolminu, ki je očitno v dobri formi. Tolminci so v pokalni pomladni uverturi odpravili Ajdovce in se uvrstili v finale, še pred tem so premagali Vipavo. Novince pa so lanski drugoligaši presenetljivo pripeljali iz Amerike in Karibov, ekipi sta se namreč pridružila branilec Bruce Allen Dowlin in vezist Henry Gilles. Zdi se, da bi Tolminci lahko bili boljši kot jeseni, ko so zaostali za velikih 12 točk. Tudi na stadionu Rajka Štolfe gostje gotovo niso brez možnosti.

Zanimivo srečanje bo tudi v Dekanih, kjer se bo drugi Jadran, ki zaostaja le točko, pomeril s četrtimi Biljami. Te zaostajajo že malo več, a še vedno gojijo upanje po najvišjih mestih, tako da so pred nadaljevanjem v svoje vrste zvabile Daliborja Sokanovića, ki je nekoč v drugi ligi zabijal za Tolmin. Za ohranitev stika Biljenci potrebujejo  zmago na prvi tekmi, a nasprotnik skoraj ne bi mogel biti težji. Jadran je jeseni med vsemi ekipami zabil največ golov, na domačem terenu pa je dobil vse tekme razen ene. Pesjani so zadržali ogrodje ekipe, dodali pa še Kljajića iz Izole in povratnika Ščulca, lani najboljšega strelca lige. S takšno zasedbo bi morali ohraniti pozicijo pri vrhu, vsekakor pa bodo sploh doma na vsaki tekmi morali prevzeti vlogo favorita. Kako se bodo varovanci Nevija Finkšta v njej znašli, pa bo kot rečeno prvič jasno že na uvodu, ko bodo na drugi strani stali neugodni črno-beli.

Tretji favorit, Adria, kakšnih spektakularnih prestopov ni izvedel, a bo gotovo tudi nevaren. Vrnil se je Jan Dornik, po poškodbi se vrača tudi Matija Božič, skrbi pa zdravstveno stanje prvega zvezdnika Wilsona, ki je za pomlad vprašljiv. Ne glede na vse bo Borivoje Lučić gotovo spet sestavil dobro moštvo, ki se bo za začetek pomerilo z Vipavo. Slednja v pripravah ni blestela, a ko bo šlo ob Beli zares, bodo Vipavci gotovo spet nevarni. Pred slabim letom so Adrio doma gladko odpravili s 3:1 in gotovo nameravajo ponoviti vajo. Rezultatsko sicer najverjetneje prav dosti ne gor ne dol ne morejo. 

Podobno velja tudi za vnovično razočaranje sezone Izolo. Oslabljeni ribiči so očitno za letos rezultatske ambicije že bolj ali manj opustili in bodo pomlad najbrž izkoristili za uigravanje ekipe. Podobno je z njihovim nasprotnikom Ilirsko Bistrico, kjer so poskrbeli za korenite spremembe v ekipi. Z mladimi domačimi fanti, tudi nekaterimi povratniki, ki jih bo vodil domači strateg, stari znanec Ivan Primc, optimistično zrejo v prihodnost in upajo, da bodo spomladi konkurenčni ostalim ekipam. Glede obstanka skoraj ni verjeti, da lahko zapravijo 13 točk prednosti.

Sploh ker zadnja Postojna jeseni ni zbrala niti točke.  Notranjci se bodo v nekoliko spremenjeni zasedbi tokrat predstavili v Ajdovščini in njihov morebitni uspeh bi precej spremenil stanje pri dnu. Moštvo Ajdovščina Škou, čigar mlajše selekcije sicer nastopajo s starim novim imenom Primorje, za sabo nima prav uspešne jeseni, a ima osem točk več ter vsaj na papirju kakovostnejše moštvo, ki je nazadnje v pokalu kar dobro pariralo Tolminu. Ajdovci so zdržali več kot uro, potem pa je šele padel prvi gol, pa še ta je bil po njihovem mnenju sporen. Če uspejo zdaj s podobno igro ugnati še Postojno, bo liga, iz katere letos izpade le en klub, pri dnu že odločena. Če pa, kot rečeno, morda zmaga Postojna, bo v nadaljevanju še kako pestro.

Pari 15. kroga 3. SNL zahod:
ŠKOU AJDOVŠČINA – POSTOJNA (v soboto, ob 14:00)
ILIRSKA BISTRICA – ELTA IZOLA
CHERRYBOX24 TABOR – TKK TOLMIN
FAMA VIPAVA – ADRIA (vse v nedeljo, ob 14:00)
JADRAN DEKANI – BILJE (v nedeljo, ob 15:00)

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od T. D. L.
Naloži več novic iz 3. liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Domov se vrača Miral Samardžić

Nekdanji reprezentant Slovenije je nov izziv našel v svojem rojstnem mestu. Nastopal bo v …