Zimski premor se počasi končuje tudi za drugoligaško druščino. Pri vodilnih moštvih je bilo kar nekaj zanimivih prestopov, nepričakovano veliko rošad pa je bilo tudi na trenerskih klopeh.


Vodilni Zavrč, ki je že jeseni deloval najbolj prepričljivo, bo v pomladanski del prvenstva vstopil še dodatno okrepljen. Iz tujine je prišel dobro znani napadalec Jože Benko, klub pa so okrepili še Marko Roškar iz kranjskega Triglava ter Nino Kouter, Leon Sreš in Rok Buzeti iz finančno slabo stoječe Mure. V Zavrču pod pokroviteljstvom Romana Vuka takšnih težav očitno nimajo in v sklopu priprav na preskok v Prvo Ligo naj bi bila tudi prenova športnega parka v Zavrču. Ta je bil zaradi znanih vremenskih razmer dolgo časa pod snegom in moštvo si je, za razliko od večine tekmecev, privoščilo prepomembne priprave na Hrvaškem. Sodeč po rezultatih pripravljalnih tekem je ekipa novega trenerja Viktorja Trenevskega dobro pripravljena, po zmagah nad Dravo, Novigradom in Bekscsabo, je nazadnje remizirala še z madžarskim ZTE-jem. Ob tem v Zavrču tudi niso doživeli pomembnejših odhodov, zaradi službenih obveznosti je z igranjem resnejšega nogometa prenehal Goran Šnajder, ki bo, kolikor mu bo čas dopuščal, pomagal tretjeligašu Ljutomeru. Klub je zapustilo tudi nekaj rezervistov, med drugim Hrvat Gordan Golik, ki odhaja v Međimurje. Serijo trinajstih zaporednih tekem brez poraza bo vodilno moštvo skušalo nadaljevati že v soboto, ko bo na sporedu zahtevno gostovanje v Krškem.

Bolj mirno je premor minil v taboru najbližjega zasledovalca, Roltek Doba. Po lanski nehvaležni odločitvi glede (ne)napredovanja se v bližini Domžal tokrat pripravljajo nekoliko bolj sproščeno in brez večjih rezultatskih imperativov. Najpomembnejši odhod je bil verjetno tisti ob igrišču, saj je po odličnih igrah in rezultatih v zadnjem letu in pol, moštvo zapustil že skoraj legendarni Jernej Javornik, tvorec največjega uspeha v zgodovini kluba, ki bo srečo po novem poskusil še v Prvi Ligi, in sicer pri domačem Rudarju iz Velenja. V velike čevlje zdaj stopa Damijan Romih, ki se ga spomnimo iz časov, ko je bil trener in kasneje še pomočnik trenerja v Celju, nazadnje pa je (ne pretirano uspešno) samostojno vodil Krško. V igralskem kadru je najbolj presenetljiv prihod izkušenega Marka Lundra iz Radomelj, v konkurenco pa se vrača tudi mladi Nik Cimprič iz Domžal. V pripravljalnem obdobju je Dob potrdil ohranitev forme iz jeseni, najprej je v Kidričevem z 0:1 padel prvoligaš Aluminij, sledil je minimalen poraz v Celju, za konec pa še dva remija proti sosedom iz Radomelj in Domžal. Po kvaliteti Dob ostaja v samem vrhu lige, vprašanje pa je, kako bo z motivacijo v zaključku. Spomladanski del lanski podprvaki sicer začenjajo z lažjim domačim srečanjem proti Dravinji.

Pestro je bilo tudi v Novem mestu. Trener Borivoje Lučić je sicer preživel drugoligaško zimsko čistko, je bilo pa zato toliko bolj živahno glede igralskega kadra. Moštvo zapuščata dva igralca, ki sta jeseni igrala pomembni vlogi v ofenzivnem delu igre. To sta najboljši strelec lige Enes Rujevič, ki odhaja na Ciper v Neo Salamino, ter izkušeni napadalec Tomislav Mišura, ki se seli na Kitajsko. A športni del na čelu s Sašom Udovičem ni sedel križem rok, saj kljub manjšemu zaostanku in odhodom, v Krki ohranjajo visoke ambicije. Prišlo je lepo število novih obrazov, kapetan Krškega Armin Lulič, izkušeni Gregor Režonja iz Aluminija, šenčurski napadalec Anže Košnik ter Dino Stančič iz dekanskega Jadrana. Članski ekipi se je pridružil tudi mladi talentirani bošnjaški napadalec Nebojša Gojković, v klubu pa naj bi bili v pregovorih še z nekaterimi igralci, med drugim z Darkom Topičem, ki je zaradi nesporazumov s trenerjem Mojsilovićem končal epizodo v Domžalah. Rezultati pripravljalnih tekem nam o formi farmacevtov ne povedo preveč, najprej je pričakovano gladko s 3:0 padla tretjeligaška Zarica, nato pa je sledil še prav tako pričakovan poraz z 1:4 proti Zagrebu. Več bo jasno že po prvem kolu, ko je na sporedu srečanje v bližnjem Črnomlju, kamor Krka odhaja v vlogi izrazitega favorita.

Četrtouvrščeno Šmartno 1928 zaostaja že nekoliko več in verjetno nima resnejših možnosti, da bi še poseglo v boj za napredovanje. To pa tako ali tako ni cilj kluba in v mestecu ob Paki so po dveh zadnjih mestih in srečnih naknadnih obstankih zagotovo prezadovoljni že s trenutno pozicijo. Vseeno pa Šmarčani ničesar ne prepuščajo naključju in so pozimi ekipo krepili še z dvema igralcema. Iz Rudarja se na posojo vrača Jaka Bizjak, prišel pa je tudi Boris Mijatovič, ki je nazadnje igral pri Gorici. Na pripravah jim je šlo razmeroma dobro, premagali so Pohorje, Inteblock U-18 in Šmarje, pričakovano pa izgubili proti velenjskemu Rudarju. Visoko postavljen cilj, ohranitev četrtega mesta, bodo skušali upravičiti že na prvem pomladnem srečanju, ko odhajajo na gostovanje k sosedom na lestvici, v Šenčur. Ta ima za sabo solidno jesen, a po lanski izjemni sezoni, tako v ligi, kot pokalu, ter po letošnjem odličnem začetku, so Gorenjci vendarle morda pričakovali več. Ekipa Branka Pavlina goji prepoznaven atraktivni slog igre, kar je verjetno v dobršni meri povezano tudi z nejasnimi rezultatskimi ambicijami kluba. V zadnjem delu jeseni so imeli nekaj težav s poškodbami, morda se je poznala tudi odsotnost Šmajda, Pavlina in predvsem Božičića, ki se v Zenici ni ravno naigral in bi gotovo koristil klubu. Da bi spomladi zapolnili morebitne luknje, ki nastajajo ob ožini igralskega kadra, se je v prestolnico krompirja preselil kranjski vsestranski igralec Rok Dolžan. Moštvo Šenčurja ima tako zopet kvalitetno ekipo, ki se lahko kosa z najboljšimi, kar je potrdila tudi z minimalnima porazoma na dokaj enakovrednih srečanjih s Triglavom in Aluminijem. A tudi za njih velja, da je zaostanek z jesenskega dela verjetno že prevelik in borba za četrto mesto se tako zdi povsem realna.

Vsi ostali pa verjetno še ne morejo biti povsem mirni kar se tiče obstanka v ligi. To velja tudi za celjski Šampion, ki sicer zaseda mesto na sredini lestvice, a je že lani spomladi dokazal, da mu pomembne in taktične tekme v zaključku ne gredo najbolje od rok. Prednost pred cono izpada je ob majhnih razlikah le pet točk, Celjane pa je pozimi zapustil še njihov nosilec igre Rade Jovanovič, ki je odšel v Aluminij. Da trenerja Janija Žilnika spomladi čaka težko delo, dokazujejo tudi rezultati prijateljskih tekem, v katerih je Šampion visoko izgubil proti Olimpiji, Celju in Triglavu. Drugi del prvenstva zaradi zasedenosti Arene Petrol drugi celjski klub začenja šele v ponedeljek, v goste pa mu prihajajo Radomlje. Tam so bili v smislu prihodov tekom prestopnega roka bržkone še najbolj aktivni, saj se je moštvu pridružilo veliko število okrepitev. Iz tujine se po pol leta vrača Gregor Mohar, iz Ivančne Gorice je prišel Tomaž Avbelj, iz Krke Žan Cankar, iz Olimpije na posojo Denis Lidjan, Aleksander Topič in Marko Nunič, iz trboveljskega Rudarja Goran Jovanovič in dobro znani golgeter Jernej Smukavec, iz Domžal Jure Škafar ter na posojo še Luka Vrhunc in Gaber Dobrovoljc, iz Dravinje Dario Šmitran ter iz Kamnika Kristjan Pustoslemšek. Klub je zapustil že omenjeni kapetan Marko Lunder, prišel pa je novi trener Robert Pevnik iz Dravinje. Ta bo imel do srečanja v Celju le malo časa, da uigra skoraj povsem novo ekipo in glede na trenutno stanje na lestvici tudi ni nemogoče, da bi v isti sezoni izpadli kar obe njegovi ekipi.

Na odlični poti do tega je namreč Dravinja, ki ima za sabo še eno katastrofalno jesen in ob le dveh zmagah za osmim mestom zaostaja že sedem točk. Novega trenerja Simona Sešlarja tako čaka skoraj nemogoča naloga, pri čemer pa mu bodo v pomoč vsaj Matjaž Kek ml. in Matej Radan iz Maribora, Kristian Kraus iz Zavrča in Nejc Stres iz Malečnika. Ob problemih na igrišču pa Konjičane spremljajo težave tudi ob njem, saj se klub še naprej bori s težko finančno situacijo. Podobno stanje je tudi v Črnomlju. Bela Krajina očitno nadaljuje zgodbo iz lanskega leta, ko se je do zadnjega kola borila za obstanek, nato pa nekaj časa po njem še za licenco. Ekipa je zaradi postopnih odhodov domačih igralcev zlate prvoligaške generacije, ki večinoma končujejo kariere, vsako leto manj konkurenčna, medtem ko se v zadnjem hipu pripeljane okrepitve po navadi ne posrečijo povsem. Tokrat je edini novinec pred nadaljevanjem Valentino Stepčić iz labinskega Rudarja, medtem ko je vročo belokranjsko klop spet zasedel mojster kriznih situacij Safet Hadžić. V podobni vlogi se je znašel tudi Nebih Zeneli, ki se vrača v Krško. Slednje zagotovo lahko označimo za razočaranje prvega dela sezone, saj trenutna pozicija po tekmovalnih propozicijah nogometne zveze ne zagotavlja obstanka. V Posavju kljub odhodu Armina Lulića, očitno dovolj zaupajo obstoječemu kadru, saj so se odločili priložnost v nadaljevanju ponuditi mladim domačim igralcem. Morda ob tem zaupajo tudi praksi iz prejšnjih let, ko je deveto mesto vselej zadoščalo za obstanek. Tudi letos se namreč zdi, da bodo imeli številni klubi večje težave ob igrišču kot na njem.

 

Avtor: Tim Dobovšek

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od T. D. L.
Naloži več novic iz 2. liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Amir Dervišević se vrača

Nekdanji slovenski reprezentant, ki je za izbrano vrsto na sončni strani Alp zbral šest na…