Slovenska delegacija na čelu s selektorjem reprezentance Srečkom Katancem in generalnim sekretarjem NZS Alešem Zavrlom, se bo v nedeljo ob 12. uri v francoski Nici udeležila žreba, ki bo določil tekmece slovenske nogometne reprezentance v boju za EURO 2016, ki bo v Franciji.


Prvenstvo, ki se bo odvijalo v mestih Bordeaux, Lens, Lille, Lyon, Marseille, Nice, Paris, St-Etienne in Toulouse, bo tokrat potekalo drugače kot smo navajeni, saj so se odgovorni pri UEFI odločili za spremembo sistema tekmovanja, tako se bo med najboljše na stari celini uvrstilo 24 reprezentanc in ne 16, kot je bilo to v navadi doslej. Prvenstvo bo potekalo v šestih predtekmovalnih skupinah, v katerih bodo še vedno štiri ekipe. Zmagovalci in drugouvrščeni se bodo neposredno uvrstili v osmino finala, tam pa se jim bodo pridružile še štiri najboljše tretjeuvrščene ekipe. Tako bo na sporedu tudi dodaten boj na izločanje, do sedaj smo bili takoj po skupinskem delu vajeni na četrt finale.

Posledica tega je seveda tudi nov format tekmovanja v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. 53 reprezentanc (skoraj polovica se jih bo uvrstila na EURO) bo razdeljenih v 9 skupin, od koder bosta prvi dve ekipi ter najboljša tretjeuvrščena iz vsake skupine neposredno uvrščeni na evropsko prvenstvo, preostalih 8 reprezentanc, ki bodo kvalifikacije končale na tretjem mestu v svoji skupini, pa se bodo med seboj v dodatnih kvalifikacijah pomerile za še dodatna štiri mesta, ki vodijo v Francijo.

Reprezentance so pred žrebom razdeljene v 6 kakovostnih bobnov, Slovenija je v tretjem. Reprezentance so razdeljene glede na koeficient, ki upošteva uspešnost na SP 2010 (kvalifikacije + turnir), EP 2012 (kvalifikacije+turnir) in SP 2014 (kvalifikacije).

Neposredni prenos žreba si boste v nedeljo ob 12. uri lahko ogledali na TV Slovenija 2 in na uradni spletni strani Evropske nogometne zveze (www.uefa.com).

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Izidor Kordič
Naloži več novic iz Reprezentanca
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Selektor Saša Kolman zahteva predvsem konstantnost

Slovenska ženska nogometna reprezentanca je včeraj odigrala zadnjo, 6. tekmo v skupinskem …