Poročali smo že o nasprotnikih slovenske nogometne reprezentance na poti do Eura 2016, ki bo v Franciji. Ovire Srečka Katanca pred  drugo uvrstitvijo med najboljše na stari celini bodo Anglija, Švica, Estonija, Litva in San Marino. Z izjemo žepne Italijanske državice, so ostali tekmeci skozi zgodovino sila neprijetni nasprotniki slovenski izbrani vrsti. Slovenija Anglije in Litve še nikoli ni premagala, Švico enkrat,  medtem ko smo po nepotrebnem točke izgubljali tudi proti izbrani vrsti Estonije.


ANGLIJA

Trije Levi so v obeh dosedanjih medsebojnih tekmah premagali Slovenijo. Prvič v prijateljskem obračunu na slovitem Wembleyu z 2-1, za naše je zadel Ljubijankič, za domače pa Lampard iz enajstmetrovke in Jermain Defoe. Varovanci tedanjega selektorja Matjaža Keka so se s slovitim nasprotnikom zelo dobro kosali, tekmo pa pomnimo tudi po igralskem vložku Waynea Rooneya, ki je svoji ekipi priigral enajstmetrovko, čeprav je sam storil prekršek na Boštjanom Cesarjem. Druga medsebojna tekma pa je bila veliko bolj pomembna in hkrati odločilna. Na stadionu Nelsona Mandela sta se Anglija in Slovenija srečali v zadnji tekmi skupinskega dela svetovnega prvenstva v Južni Afriki leta 2010. Točka bi našim fantom prinesla nadaljevanje, Angleži pa so potrebovali vse tri. Spet so se slovenski fantje dobro kosali proti zvezdnikom kot so Wayne Rooney, John Terry, Steven Gerrard in Frank Lampard, a tudi tokrat tesno izgubili. Edini zadetek je v 23. minuti dosegel Jermain Defoe in na ta način Slovenijo poslal domov.

ŠVICA

Švica je izjemno neugoden nasprotnik slovenske izbrane vrste. To smo se lahko dobro prepričali tudi v zadnjem kvalifikacijskem ciklusu, ko so Xherdan Shaqiri in druščina brez večjih težav slavili na obeh medsebojnih tekmah. Septembra 2012 so bili v Stožicah vsaj za razred boljši nasprotnik in skoraj rutinsko slavili z 2-0, zadetka sta dosegla Gokhan Inler in Granit Xhaka. Slednji je bil mož odločitve tudi na povratni tekmi, zadnji uradni tekmi slovenske reprezentance. Varovanci Srečka Katanca so lovili zadnji vlak za dodatne kvalifikacije za svetovno prvenstvo v Braziliji. Uvrstitev v deželo sambe bi jih prinašala samo zmaga in spodrsljaj Islandije na Norveškem. Islandci so remizirali, a našim fantom ni uspel veliko težji del naloge, kljub dobri igri in nekaj lepimi priložnosti so se zmage veselili varovanci legendarnega Ottmarja Hitzfelda. Sicer pa sta Slovenija in Švica odigrala 7 medsebojnih tekem, edina zmaga slovenske reprezentance pa sega v leto 2001 in kvalifikacije za mundial na Japonskem in Južni Koreji, ko je Sebastijan Cimerotič utišal 30 tisoč-glavo množico v Baslu z zadetkom v 82. minuti tekme.

ESTONIJA

Za razliko od Anglije in Švice, ima proti Estoniji Slovenija pozitiven “skor”. Doslej sta se reprezentanci srečali sedemkrat, prvič tudi na prvi uradni tekmi Slovenije kot samostojne države. Na prijateljski tekmi, junija 1992 v Tallinnu, sta se ekipi razšli s prijateljskih 1-1, zgodovinski prvi uradni gol za našo državo je dosegel Igor Benedejčič. Na drugi uradni tekmi, prav tako prijateljski, leto kasneje se je Slovenija proti Estoniji veselila tudi svoje prve uradne zmage, takrat sta za zmago z 2-0 zadela Samir Zulič in Sašo Udovič. Slovenija in Estonija sta odigrala še eno prijateljsko tekmo, in sicer februarja 2007, ko je tekmo v Domžalah v slovensko korist odločil Klemen Lavrič, ki je uspešno realiziral najstrožjo kazen. Poleg treh prijateljskih sta reprezentanci odigrali tudi 4 tekme v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. Leta 1995 je bila dvakrat uspešnejša naša izbrana vrsta, ki je slavila z rezultatoma 3-0 in 3-1. Naša reprezentanca je slavila tudi leta 2010 v Tallinnu, ko so Estonci padli pozno v tekmi in še to po tem, ko so sami zatresli svojo mrežo. No, neugodnost estonske izbrane vrste se je pokazala na povratni tekmi, ko so na čelu s starim znancem slovenskih zelenic Konstantinom Vasiljevim, slavili v Stožicah z 2-1.

LITVA

Z Litvo se je slovenska izbrana vrsta pomerila samo dvakrat, obakrat v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo leta 1996. Litva na Fifini lestvici zaseda 102. mesto in bi morala biti lahek zalogaj za naše fante, a medsebojna rezultata govorita povsem v prid Litvanske izbrane vrste. Leta 1994 so slavili v Mariboru z rezultatom 2-1, takrat je za slovensko izbrano vrsto edini gol dosegel Primož Gliha. Tudi povratna tekma se je končala z zmago Litve, tudi tokrat z 2-1, takrat je za Slovenijo gol dosegel Zlatko Zahovič. Upamo in pričakujemo, da se bo v naslednjem kvalifikacijskem ciklusu tale medsebojni rezultat v številu zmag poravnal na dve.

SAN MARINO

Kaj drugega kot 6 točk v boju z eno najmanjših držav na svetu seveda ne pričakujemo. Tudi s San Marinom so naši fantje odigrali le dve tekmi in sicer v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo leta 2010, ki je bilo v Južni Afriki. Na prvi tekmi v Mariboru smo videli najvišjo zmago v zgodovini slovenske reprezentance, vratar San Marina Aldo Simoncini je moral kar petkrat po žogo v svojo mrežo. Zadeli so Koren dvakrat, Radosavljevič, Kirm in Ljubijankič. Na povratni tekmi, v zadnji tekmi skupinskega dela kvalifikacijah je Slovenija upala celo na neposredno uvrstitev na svetovno prvenstvo, a so potrebovali pomoč poljske izbrane vrste, ki je igrala proti Slovaški. No, Poljaki so tekmo izgubili, naši pa vseeno opravili svoj del naloge in San Marino premagali z zadetki Novakoviča, Stevanoviča in Šulerja. Na koncu se je izvrstno razpletlo, saj vsi vemo kako se je končal dvoboj v dodatnih kvalifikacijah z Rusijo …

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Izidor Kordič
Naloži več novic iz Reprezentanca
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Slovenija je napredovala za pet mest

Po zaključku Eura 2024 in Copa Americe je FIFA objavila posodobljeno mednarodno lestvico, …