Možnosti so majhne, a verjamemo. Slovenska nogometna reprezentanca ima še vedno na mizi vse karte za nastop na svetovnem prvenstvu v Braziliji prihodnje leto. Resda varovanci Srečka Katanca niso odvisni samo od sebe, a 6 točk na naslednjih dveh tekmah bi Slovenijo močno približalo vsaj dodatnim kvalifikacijam za SP. Že jutri naše fante, ki bodo kot veste nastopili brez dveh vročih “Italijanov” Valterja Birse in Josipa Iličića, čaka tekma katero preprosto morajo dobiti, v Maribor namreč prihaja reprezentanca Norveške.  Poraz iz Osla še vedno boli. Bolj kot sam poraz, boli način po katerem so naši fantje, takrat pod vodstvom Slaviše Stojanoviča izgubili tisto tekmo. V svojih rokah so imeli vodstvo, verjetno bi bili več kot zadovoljni tudi s točko, toda tekmo izgubili v sodnikovem dodatku. Takrat je napako na sredini igrišča napravil Jasmin Kurtić, nespameten prekršek v svojem kazenskem prostoru pa Kelhar. A čas zaceli rane in jutri bo najlepša priložnost, da se oddolžimo Norvežanom. Ne govorimo o maščevanju, kajti takšna računica se po navadi ne izide.


Najprej poglejmo kakšne so sploh možnosti za Slovenijo, da nastopi na mundialu. Tudi, če Katanec in njegovi izbranci slavijo na obeh preostalih tekmah, ni nujno da bodo končali kot 1. ali 2.-uvrščeni. Za 2. mesto, ki je veliko bolj realna opcija, mora Slovenija zbrati vsaj 4 točke, a jih lahko največ toliko proti Cipru in Norveški zbere tudi Islandija, s tem da morajo slovenski reprezentanti na koncu imeti boljšo gol razliko (trenutno za en gol). Veliko manj verjetno je, da iz vseh kombinacij izpade Švica, ki bi v tem primeru morala najprej izgubiti proti Albaniji in nato proti Sloveniji, pa še to z dovolj veliko razliko, Islandija in Slovenija pa zbrati 6 točk. Na kratko, če Islandija slavi tako doma proti Cipru kot v gosteh proti Norveški, so možnosti slovenske reprezentance za uvrstitev v Brazilijo zelo zelo majhne.

“Jokić v petek ne bo igral, ker ne more. To je gotovo. Sicer pa sem imel danes prvič možnost, da sem lahko kaj preizkusil,” je včeraj dejal Srečko Katanec in tako potrdil, da bo po Birsi in Iličiću eno pomembnejših tekem v teh kvalifikacijah izpustil tudi nadomestni kapetan in eden najbolj standardnih igralcev v reprezentanci zadnjih let Bojan Jokić. Na njegovem mestu bo verjetno igral Andraž Struna, tako kot na Cipru, toda jutri gre za bistveno drugačno tekmo. Soigralcem sta se na treningih pridružila tudi Tim Matavž in Kevin Kampl, kar je zagotovo dobra novica. “Oba gležnja me malo mučita. Na desnem imam strgano tetivo, ampak je že veliko boljše, na levem pa imam vnetje. To me malo bolj muči, zato v prejšnjih dneh nisem mogel trenirati,” je za TV Slovenija dejal Kampl, eden najboljših posameznikov Avstrijskega prvenstva.

Norvežani so sila neugoden nasprotnik slovenske reprezentance. Na dosedanjih šestih medsebojnih tekmah, je naša izbrana vrsta ob razliki v golih 4:13 osvojila eno samo točko, torej kar petkrat izgubila! V Mariboru ne bo Johna-Arneja Riiseja, ki se je upokojil, je pa tu mladi, talentirani val igralcev. To so drugačni tipi nogometašev, kot smo jih bili vajeni v času Toreja Andreja Floja in Johna Carewa. Norvežani več ne igrajo tako imenovane “preskok igre”, temveč so veliko bolj tehnično podkovani kot pred leti in so temu primerno, žogo spustili na tla. Stefan Johansen, Magnus Eikrem in Marcus Pedersen, ki bo jutri manjkal, je novi val zveznih nogometašev, ki skrbijo za kreiranje napadov. V napadu bo, v kolikor bo dobil priložnost, zelo nevaren prvi strelec norveškega prvenstva Oli Kamara, v Oslu pa je slovenskim branilcem zagotovo dobro v spominu ostal mladi Joshua King, nekdanji nogometaš slovitega Manchester Uniteda. O norveški postavi ne moremo preveč ugibati, vprašanje je  kakšno enajsterico bo v igro poslal selektor Per-Mathias Høgmo, ki je nasledil Egila Olsna in bo v Mariboru vodil svojo sploh prvo tekmo kot selektor državne reprezentance. Na drugi strani ima Srečko Katanec gotovo kar nekaj preglavic koga poslati v igro. Ali bo začel z dvema napadalcema, bo prvič v igro hkrati poslal Novakoviča in Matavža?

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Izidor Kordič
Naloži več novic iz Reprezentanca
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

FOTO: Slovenke ligo narodov pričele s porazom

Ženska reprezentanca Slovenije je na svoji prvi tekmi lige narodov doživela poraz proti Če…