Za reprezentanco do 21 let je bila preizkušnja na koprski Bonifiki sedma kvalifikacijska tekma za evropsko prvenstvo 2017. Mladi reprezentanti so do današnjega srečanja zbrali dvanajst točk in so se nahajali na tretjem mestu skupine 2, z zmago nad Irsko pa se je četa selektorja Primoža Glihe znova prebila na drugo mesto, pred Srbijo. Za irski skalp so zadeli Luka Krajnc, Gregor Bajde in Miha Zajc, ki se je izkazal z natančno odmerjenim prostim strelom.


Kvalifikacije za EP 2017 U21. Sodnik: Andris Treimanis.
Koper, stadion Bonifika: 1000 gledalcev.
SLOVENIJA – IRSKA 3:1 (1:0)
Krajnc (14′), Bajde (55′ pen), Zajc (72′); O’Dowda (65′)

Slovenija: Sorčan, Krajnc, Ejup, Šme, Črnigoj, Benedičič (od 46. Štulac), Kapun, Zajc, Krefl, Kastrevec (od 55. Hotič), Bajde (od 78. Zahovič).

Varovanci selektorja Primoža Glihe so v srečanje krenili napadalno in si že v šesti minuti srečanja pripravili lepo priložnost za vodstvo. Črnigoj je po desni strani igrišča prehitel irskega branilca, podal v kazenski prostor, v katerem je Zajc poskusil s strelom v nasprotnikova vrata. Irci so nevaren poskus preusmerili v prvi kot za slovensko reprezentanco. V 12. minuti je Lenihan pred irskim kazenskim prostorom storil prekršek nad Bajdetom. Z močnim in natančnim strelom je poskusil Zajc, vendar je Lawlor žogo preusmeril žogo v še en kot za Slovence. Tekla je 14. minuta, ko je Zajc iz kota podal v petmetrski vratarjev prostor. Tam je bil najvišji Črnigoj, ki je podajo podaljšal do Krajnca. Slednji je neoviran zadel za vodstvo Slovenije. V nadaljevanju so naši nogometaši imeli lepo priložnost za povišanje prednosti. Ponovno so prodrli v kazenski prostor po desni strani. Sledila sta poskusa Kastrevca in Zajca, a so irski obrambni nogometaši strela blokirali ter razrešili nevarnost pred svojimi vrati. Za goste se je prva priložnost ponudila šele v 24. minuti srečanja. Z roba kazenskega prostora je poskusil O’Dowda, vendar je žoga poletela preko vrat Sorčana. Pet minut kasneje so lepo akcijo izpeljali slovenski reprezentanti, ob koncu akcije pa je s strelom poskusil Zajc. Strel slednjega, z roba kazenskega prostora, je poletel preko irskih vrat. Nekaj minut pred koncem prvega dela srečanja se je poškodoval irski napadalec Wilkinson in Irci so bili prisiljeni v menjavo, visokoraslega napadalca je zamenjal Maguire. V 41. minuti je do lepe priložnosti še enkrat več prišel Zajc, katerega strel pa je končal malce nad irskim golom. Mladi Slovenci so tako na odmor odšli z minimalno prednostjo enega zadetka.

Ob polčasu je selektor Gliha opravil prvo menjavo na tekmi. V slačilnici je ostal Benedičič, namesto njega je vstopil Štulac. Prvi strel na slovenska vrata so v drugem delu tekme sprožili Irci. Poskušal je O’Dowda, vendar je bil Sorčan dobro postavljen in je brez večjih težav strel po tleh ustavil. V deveti minuti nadaljevanja, je po prodoru Krefla, prekršek v kazenskem prostoru storil Long in sodnik Treimanis je brez oklevanja pokazal na belo točko. Uspešen izvajalec najstrožji kazni je bil napadalec Bajde, ki je z natančnim strelom v spodnji desni kot in tudi nekaj sreče uspel premagati Lawlora. Prav strelec drugega zadetka Bajde je nekaj trenutkov kasneje poskusil še enkrat. Tokrat je streljal z roba kazenskega prostora, a se je izkazal Lawlor in žogo preusmeril v nov kot za Slovenijo. V 17. minuti drugega polčasa bi Hotić lahko prednost še povišal. Hitro akcijo po desni strani igrišča sta izvedla Zajc in Črnigoj. Slednji je poslal močan predložek v kazenski prostor, kjer je iskal Hotića, ki pa je s šestih metrov meril močno in nenatančno ter žogo poslal preko irskih vrat. Le nekaj trenutkov kasneje pa so svojo priložnost izkoristili gostje. Connolly je z desne strani uspel podati do O’Dowde, ki je z roba kazenskega prostora premagal vratarja Sorčana. Nizek strel O’Dowde je presenetil slovenskega vratarja, ki mu je žoga pobegnila pod telesom ter končala v slovenski mreži. Po zadetku so se naši nogometaši vseeno zbrali in pritisnili na irska vrata. Izvedli so hitro akcijo, ki je veliko obetala ter ob kateri je Connolly storil nespameten prekršek nad Kreflom na robu kazenskega prostora. Žogo si je na mestu prekrška nastavil danes odlični Miha Zajc, ustrelil preko irskega živega zidu in ob desni vratnici našel prostor za nov zadetek Slovenije. Irski vratar Lawlor je bil ob natančnem strelu mladega ljubljanskega vezista brez večjih možnosti, da bi strel uspel ustaviti. Deset minut pred koncem rednega dela je do strela z roba kazenskega prostora prišel še Hotić, irski vratar pa je s skrajnimi močmi žogo preusmeril še v šesti kot za slovensko reprezentanco. Do konca srečanja so mladi slovenski nogometaši nadzorovali igro, si pripravili še nekaj priložnosti in tekmo mirno pripeljali do zadnjega sodnikovega žvižga. Z zanesljivo predstavo so si naši nogometaši zaslužili nove tri točke ter s tekmo več Srbijo znova pahnili na tretje mesto kvalifikacijske skupine.

Foto: Jure Banfi

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Boštjan Orban
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Šporar in druščina še naprej neporažena

Drugi dan desetega meseca leta 2022, je bil rezerviran za večerni derbi Grške prve lige. V…