Evropska nogometna zveza je v pripravah na novo sezono spremenila tekmovalni koledar in nova pravila za klube, ki bodo nastopali v evropskih pokalih. Sprememba bo stopila v veljavo s sezono 2015/16, sicer pa so jo vodilni možje evropske nogometne zveze potrdili že 28. avgusta.


Prvak Prve lige v sezoni 2014/15 bo svoj pohod na Ligo prvakov pričel v 2. krogu kvalifikacij. Medtem bodo trije klubi, ki se bodo borili za Ligo Europa, pričeli v 1. krogu kvalifikacij. Nova evropska sezona se bo pričela že 30. junija s prvimi tekmami prvega kroga kvalifikacij za Ligo prvakov. Pričetek boja za uvrstitev v Ligo Europa se bo pričel 2. julija.

Nov tekmovalni sistem in pravila se tičejo tudi slovenskih predstavnikov v evropskih tekmovanjih. V sezoni 2015/16 se bo v skupinski del evropske lige neposredno uvrstilo kar 16 klubov. Letos se jih je neposredno uvrstilo zgolj šest. Klubi, ki se bodo neposredno uvrstili v skupinski del evropske lige bodo pokalni prvaki dvanajstih najmočnejših evropskih lig. Preostali štirje klubi pa bodo pripadli drugouvrščenim klubom v prvenstvu iz štirih najmočnejših nogometnih zvez.

V 1. krogu kvalifikacij za evropsko ligo začenjajo s tekmovanjem kar 104. klubi, 14 ekip pa ima zagotovljeno udeležbo v 2. krogu kvalifikacij. 25 klubov začenja s tekmovanjem v 3. krogu kvalifikacij, medtem ko nima nobeno moštvo rezerviranega mesta v »play-offu«. V slednjega se uvrsti 15 poražencev 3. kroga kvalifikacij za Ligo prvakov.

Vsekakor je zanimivo sledeče pravilo, ki bo stopilo v veljavo z novo evropsko sezono. Posamezna nogometna zveza bo lahko imela zgolj tri predstavnike v Ligi Europa. V primeru, če se pokalni prvak uvrsti v Ligo prvakov, bo sproščeno mesto v evropski ligi pripadlo najboljšemu klubu iz prvenstva, ki se ni uvrstil v katero izmed evropskih tekmovanj. Poraženec pokalnega finala tako lahko pride v evropsko ligo zgolj z dobro uvrstitvijo na prvenstveni lestvici.

Superpokal med zmagovalcem Lige prvakov in Lige Europa bo odigran 11. avgusta 2015. Zmagovalca Lige prvakov bomo dobili 28. maja 2016, evropske lige pa 18. maja 2016.

[author image=”http://www.scotzine.com/wp-content/uploads/2011/04/uefa.jpg” ]Slovenski klubi v evropskih pokalih[/author]
Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Boštjan Orban
Naloži več novic iz Drugo

Dodaj odgovor

Poglejte še

Muraši remizirali s hrvaškim prvoligašem

Tako kot tudi številni drugi prvoligaši, so tudi črno-beli prost konec tedna izkoristili z…