Za začetek organiziranega nogometa na tukajšnjem področju je dolgo časa veljalo leto 1920, ko je Ljubljanska Nogometna Podzveza prvič organizirala ligaško tekmovanje in v skladu s tem dogodkom so tudi pri NZS pred štirimi leti praznovali devetdesetletnico. Toda v resnici je potrebno pogledati še malo dlje nazaj in po podatkih, ki jih tu objavljamo, se ravno teh dneh vrši stoletnica prvih prvenstvenih tekem na Slovenskem.


Pisal se je julij 1914, ko je še v okviru Avstro-Ogrske monarhije tamkajšnja zveza organizirala takoimenovano Prvestvo Kranjske, ki naj bi dalo prvega prvaka na tukajšnjem prostoru. Vse skupaj se je začelo s “klasifikacijskimi tekmami” za določitev najboljšega v Ljubljani, kjer so sodelovali vsi trije takrat delujoči klubi. Poleg najstarejše Ilirije, ki je tekmovala s prvim in drugim moštvom, sta nastopila še Slovan, ki je spomladi ravno formiral svojo nogometno sekcijo, ter prav tako novoustanovljena Olimpija, predvojni klub kratkega daha, ki nima nikakršne povezave s kasnejšo Olimpijo. Sistem tekmovanja je bil nekoliko nenavaden, igrali so na izpadanje, moštva pa so razdelili po domnevni kvaliteti, tako da sta se najprej srečala najslabša dva, Ilirija pa je s svojim prvim moštvom nastopila kot zadnja.

V soboto 11. julija ob pol sedmih sta se na prvi tekmi pomerila rezervno ekipa Ilirije in Olimpija, pričakvoano pa je slavila prva kar s 5:1. Časnik Slovenski narod je med drugim povedal sledeče: “Pri »Olimpiji« so bili prav dobri napadalci, ki pa niso našli podpore v krilcih in branilcih. Goalman je bil sicer prav dober in je vjel marsikaj, zdi se nam pa, da dela preveč robinzijonad.” Naslednji dan se je rezerva Ilirije tako srečala s Slovanom, kjer  je še drugič zapored razmeroma lahko zmagala, tokrat s 3:0. Isti časnik je o poraženem moštvu dejal: Pri »Slovanu« je nasprotno napadalska vrsta slaba, zato pa obramba tem boljša in goalmanu se tudi mora izreci priznanje.”

Zadnja tekma v Ljubljani je torej prinesla obračun obeh ekip Ilirije. Igralna površina zaradi dežja ni bila najboljša, na “tribunah” pa se je zbralo 150 gledalcev, ki so za sedišče odšteli eno krono. Kljub temu, da sta si nasproti stali moštvi istega kluba, je bila igra “hrabra in požrtvovalna”, torej takšna, kakršna pritiče resni prvenstveni tekmi. Prva ekipa je na koncu komaj uspela doseči zmago 3:2, pa čeprav je ob polčasu vodila že s tremi zadetki. Pri zmagovalcih je bil najboljši desni del napada, medtem ko je bil pri poražencih boljši levi. Goli so padli v 18., 20., 28., 60. in 68. minuti, s strelci in postavami pa poročila o temi žal ne razpolagajo. Ilirija je tako s prvo ekipo pričakovano postala zmagovalec ljubljanskega področja.

Jeseni bi se morali Ilirijani pomeriti v “mojstrskih tekmah” še z moštvi iz Kranja in Novega mesta, pri čemer pa točna imena teh moštev niso bila navedena. V vsakem primeru nam ta podatek pove, da se je nogomet pred prvo svetovno vojno igral tudi v Kranju in na Dolenjskem, ravno vojna pa je bila tista, ki je te tekme žal preprečila. Začela se je namreč že en teden po klasifikacijskih tekmah in misli nogometne javnosti so bile za nekaj časa preusmerjene drugam. Končnega zmagovalca torej nismo dobili, a vsekakor ostaja zapisano dejstvo, da so se tukaj že pred stotimi leti igrale prve tekme za prvaka Kranjske.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od T. D. L.
Naloži več novic iz Zgodovina
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Marcos Tavares pred novim mejnikom v življenju

Izšla je biografija Marcosa Tavaresa, knjiga, katera se je napovedovala že nekaj časa. Dol…