V sezoni 2014/15 smo bili priča sila zanimivemu zaključku, v katerem so se igralke Velesovega, Slovenj Gradca in Ankaran-Hrvatinov spopadle za prvo mesto v ligi za obstanek.


Na koncu, po končanem 21. krogu, so prvo mesto v ligi za obstanek zasedle igralke Ankaran-Hrvatinov. To je bil njihov najboljši rezultat v zadnjih dveh letih, odkar nastopajo v prvi slovenski ženski nogometni ligi. Čeprav so se pred sezono pojavljali marsikateri dvomi o nadaljnjem nastopanju Primork v prvi slovenski ženski ligi, pa so na koncu dekleta zbrala dovolj moči in poguma ter presenetile z odlično uvrstitvijo. Ob tem pa so se v dresu Primork postopoma uvajale tudi nekatera mlada dekleta, v vratih pa se je odlično zasidrala Sindi Germek. Kot pravo upanje za primorski ženski nogomet sta se prikazali Urška Piciga in Kaja Kalčič, ki sta se med drugim tudi že veselili zadetkov. Najboljša strelka v letošnji sezoni je postala odlična vezistka Petra Pasar, ki je v letošnji sezoni zabila kar trinajst zadetkov. Plod uspešnih predstav pa lahko štejemo v uigranosti same ekipe, saj je identično moštvo nastopalo tudi v minuli krstni sezoni, ko so Primorke v ligi za obstanek osvojile tretje mesto.

Na drugem mestu skupine za obstanek so končale Gorenjke. Igralke Velesovega je celotno sezono spremljala smola, tako s poškodbami kot z igrami na zelenici. Mlade in obetavne Gorenjke so tako že v jesenskem delu ostale brez Ule Kozinc in Vanje Šiljak ter ob tem nikakor niso zmogle razviti svoje igre, zato je bilo že v jesenskem delu jasno, da bo liga za prvaka znova splavala po vodi. Čeprav se dekleta niso uvrstila v sam vrh prvenstvene razpredelnice, so dostojno branila barve kluba in navsezadnje prikazala napredek in kvaliteto v sami igri. Izredno talentiranemu moštvu manjka konstantno dobra vratarka, s čimer bi se lahko Gorenjke spogledovale z mestom višje. Najboljša strelka moštva je bila tudi letos kreativna Lucija Kos. Podobno kot Primorke, tudi Gorenjke svojega moštva napram prejšnji sezoni niso kaj veliko spreminjale, zato bodo v prihodnosti s podobno ekipo še kako nevarne za preboj med najboljše štiri ekipe v državi.

Gorenjke z naslednjo sezono ciljajo višje. (Foto: Rok Zore)
Gorenjke z naslednjo sezono ciljajo višje. (Foto: Rok Zore)

Korošice so letos bile trd boj in prikazale dva obraza. Najprej so odigrale odličen jesenski del, ko so si priborile veliko priložnost za vstop v ligo za prvaka, a kasneje v spomladanskem delu brez nekaterih igralk enostavno popustile in tako končale šele na tretjem mestu v ligi za obstanek. Ob tem se šušlja, da naj bi na Koroškem pred začetkom pomladanskega dela zmanjkalo finančnih sredstev, kar se je ob koncu prvenstva poznalo tudi pri številčnosti igralskega kadra, ko so na nekaterih tekmah Korošice igrale zgolj z devetimi ali desetimi igralkami. Ena boljših, če ne celo najboljših posameznic, je bila zagotovo Sanja Malinić, ki je bila z 29 zadetki tudi najboljša strelka svojega kluba. Ob Sanji velja omeniti še Vanjo Duronjić, ki je v Sloveniji pustila velik pečat in pa 19-letno Anito Strako, med drugim tudi mladinsko reprezentantko Hrvaške. Ob domačih igralkah so tako v Slovenj Gradcu pred sezono zbrali solidno moštvo za naskok med najboljše štiri v državi, a jim na koncu to ni uspelo. Ob tem se pojavljajo tudi neuradne informacije, da v naslednji sezoni Koroška ne bo imela predstavnika v članski konkurenci ženskega nogometa.

Še jeseni je Korošicam kazalo odlično... Foto: Ana Kos
Še jeseni je Korošicam kazalo odlično… (Foto: Ana Kos)

Jevničanke so se morala na koncu sezone zadovoljiti z zadnjim mestom v ligi za obstanek ter predzadnjim oziroma osmim mestom v prvenstvu. Vsekakor je bil največji vzrok slabih predstav v jesenskem delu neuigranost, ko so morale Jevničanke priznati poraz tudi Ajdovkam. Pred sezono so se za dobrobit ženskega nogometa združili ekipi Krke in Jevnice ter tako ohranili tradicijo obeh klubov. Edino pravo okrepitev iz Novega mesta je pomenila Ksenija Marolt, ki je zabila pet zadetkov. V zimskem prestopnem roku se je v domače gnezdo med drugim vrnila tudi Kaja Jerina, ki je v spomladanskem delu dokazala, da gre za izvrstno igralko. Samo v spomladanskem delu je prispevala deset zadetkov in tako postala najboljša strelka kluba in s tem pomagala, da so si Jevničanke zagotovile ligo za obstanek.

Jevnica je spomladi odigrala veliko bolje kot jeseni. (Foto: Rok Zore)
Jevnica je spomladi odigrala veliko bolje kot jeseni. (Foto: Rok Zore)

Na devetem mestu pa so prvenstvo zaključile Ajdovke, ki so prvič okusile slast prvoligaškega nogometa v Sloveniji. Kljub temu, da so Ajdovke končale na zadnjem mestu, so prikazale določen napredek, ob tem pa velja v Ajdovščini poudariti še odlično delo z mladimi dekleti. Z igralskim kadrom v Ajdovščini nimajo težav, zato bi lahko v prihodnosti s trdim delom Ajdovke svoj klub zasidrale v zlato sredino prvenstvene lestvice. Najboljša strelka kluba je bila s štirimi zadetki Zala Kuštrin.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od M. K.
Naloži več novic iz Ženski nogomet

Dodaj odgovor

Poglejte še

V Ljubljani se začenja nova nogometna zgodba

V prestolnici je včeraj z uradno potrditvijo zaživel nov ženski nogometni klub, ki bo nast…