Ob koncu minulega tedna je v 15. krogu domačega državnega prvenstva na petih tekmah padlo skupno 26 golov, povprečno kar 5,2 gola na tekmo! Rekord iz leta 1996 (28 golov, zanimivo prav tako v 15. krogu) sicer ni bil presežen, a vendar smo se od vseh udeleženih naposlušali, da so goli dobra reklama za slovenski nogomet. Pa so res?


Z gotovostjo lahko trdimo, da je želja vsakega navijača, ki si tekmo ogleda v živo ali prek televizijskega prenosa, zmaga njemu ljubše ekipe. Če te nima v določeni situaciji nima, si kot nevtralni gledalec želi na tekmi videti čim več golov (vsaj za veliko večino ljubiteljev nogometa lahko to trdimo). In prav to je ponudilo 15. kolo Prve lige TS, saj smo vsaj na vseh srečanjih videli vsaj dva gola. Maribor je s 5:0 zmagal v Celju, Triglav je doma premagal Krško s 4:3, Mura je v Kidričevem presenetila Aluminij (2:0), Gorica in Rudar (2:2) ter Olimpija in Domžale (4:4) pa sta se razšla z remijem. Golov poln nogometni krog torej.

Glavni akterji so bili nad tem dejstvom navdušeni in verjetno imajo prav. Privlačnost nogometne igre je zagotovo v prvi vrsti veliko golov, pa naj gre za visoko zmago ene ekipe ali pa za izenačen in napet tempo igre vse do konca. Vsekakor drži, da je napadalna igra tista, ki ljudi vabi na stadione. A poglejmo še drugo stran.

Privlačna igra ne pomeni vedno tudi kvalitetne. Če ekipa želi resneje konkurirati za vrh (in nato resno mešati štrene evropskim ekipam v kvalifikacijah za ligo prvakov ali ligo Evropa), mora imeti dobro obrambo. Obramba je ključ do uspeha. Kot pravi znani citat: »Napad zmaguje tekme, obramba zmaguje prvenstva.« Težko bi bolje ubesedili.

Olimpija je na domači tekmi proti Domžalam dosegla štiri gole, a je štiri tudi prejela. Pustimo pravilnost sodniških odločitev pri strani in se vprašajmo: dober napad Domžal ali slaba obramba Ljubljančanov? Kombinacija obojega, a če smo iskreni, vratar Ivačič je imel skupaj z nezanesljivim Zarifovićem na čelu dan odprtih vrat, vsaj do zadnjega prejetega gola.

Pa se vrnimo na začetek. Zmage so tiste, ki odločajo o prvenstvu, zelo redko gol razlika. Če vprašate mene, bi vedno raje izbral zmago svoje ekipe z 1:0 kot delitev točk z osmimi videnimi goli. Zmaga je le zmaga.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Timotej Rupar
Naloži več novic iz ŠPORTNO OKO - kolumne

Dodaj odgovor

Poglejte še

Bog na nebu, sodniki na zemlji

Pritoževanje nad sodniškimi odločitvami, je gotovo eden izmed stebrov nogometne folklore ž…