Več kot trije tedni nas še ločijo do nadaljevanja prve slovenske nogometne lige. Drugače je na Hrvaškem, kjer je Rijeka že odigrala zaostalo tekmo osemnajstega kroga in v Koprivnici pri Slaven Belupu iztržila zgolj točko (1:1). Velik šok je včeraj na Otoku povzročil Newcastle.


Medtem ko so slovenski klubi še vedno v trenažnem procesu – vodilni Maribor in drugouvrščeno Olimpijo v turškem Beleku moti le veliko dežja – je drugače v nekaterih drugih ligah. Nekdanji trener zmajev Igor Bišćan je pomlad odprl z remijem na prestavljeni deli z jesenskega dela, hrvaško prvenstvo pa se nadaljuje že konec tedna. Večje lige že dlje časa potekajo nemoteno, v Angliji je tako drugouvrščeni Manchester City včeraj izgubil v gosteh pri Newcastlu. Ekipa Rafaela Beniteza, ki se bori za obstanek, je tako pokvarila lov sinjemodrih za vodilnim Liverpoolom. Rdeči bodo danes ob 21. uri gostili Leicester, ob zmagi pa bi se prednost pred najbližjimi zasledovalci povečala že na sedem točk.

A sedem točk ne bi bila najmanjša prednost na lestvici med prvima dvema v petih najmočnejših ligah. V Franciji ima vodilni Paris Saint-Germain z dvema tekmama manj pred drugim Lillom kar trinajst točk prednosti. Juventus na Apeninskem polotoku vodi z enajstimi točkami pred Napolijem (59:48), najmanjšo prednost pa imata poleg Anglije še Borussia Dortmund v Nemčiji (48, Bayern 42) in Barcelona v Španiji – ta ima pred Atleticom Jana Oblaka le pet točk naskoka (49-44). Če torej danes v Angliji ne bo presenečenj, bodo Premier liga, La liga in Bundesliga pred nadaljevanjem precej izenačene, kar pa me osebno preseneča. Da so ekipe tesno skupaj, je vsako leto postalno ‘normalno’ med angleškimi klubi, medtem ko v Španiji in Nemčiji Bayern in Barcelona v zadnjih letih zmagujeta z veliko razliko. Medtem ko je blaugrana še vedno vodilna, pa je največji padec glede na zadnje sezone opazen na Bavarskem, kjer so rezultati v tej sezoni pod pričakovanji. Pojavile so se tudi govorice, da naj bi ob neosvojenem naslovu nemškega prvaka Niko Kovač moral zapustiti klop Bayerna, prvi favorit za zamenjavo pa naj bi bil Jose Mourinho. Če stolček v Münchnu ne bo prost, pa bo Portugalec kandidat za zamenjavo Thomasa Tuchla v Parizu (seveda v primeru, če bogati Parižani znova ne osvojijo lige prvakov).

Bliža se torej februar, z njim pa nadaljevanje slovenskega prvenstva. Ob tem se močno veselim tudi izločilnih dvobojev prestižne lige prvakov, ki bo ob koncu drugega meseca v letu že ponudila nekaj nogometnih poslastic.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Timotej Rupar
Naloži več novic iz ŠPORTNO OKO - kolumne

Dodaj odgovor

Poglejte še

Bog na nebu, sodniki na zemlji

Pritoževanje nad sodniškimi odločitvami, je gotovo eden izmed stebrov nogometne folklore ž…