Minuli konec tedna smo lahko uživali v dveh nogometnih derbijih. V največjem na slovenskem odru in največjem na svetovnem odru. Razlike? Glede na kakovost slovenske in španske lige pričakovane, a tokrat me bolj zanimajo stvari v ozadju.


Pa če začnem z navijači. Ljubiteljev nogometa, ki pesti stiskajo za Barcelono ali Real Madrid, je na svetu milijone. Pa nikoli in nikdar v medijih ne zasledimo o kakršnemu koli huliganstvu in nevarnem početju navijačev blaugrane in belega baleta. Tega za zelene in vijolične ne moremo reči – tokrat smo se naposlušali o sporu obeh navijaških skupin že pred tekmo, pa o bakli med ”običajnimi” gledalci in o predsedniku enega izmed klubov, ki so ga na tribuni polivali s pivom. Balkan, boste rekli, kajne? Očitno res. Težko je namreč reči, da so navijači na Iberskem polotoku kaj manj strastni od teh tule na Balkanskem. A očitno se držijo načela, ki manjka navijačem v naši okolici (npr. tudi v Srbiji na tekmah med Partizanom in Crveno zvezdo): navijaj za svoj klub, ne proti drugemu! S podporo svojega moštva narediš več koristi, kot če se celo tekmo dereš najrazličnejša gesla proti nasprotni enajsterici in v nasprotne igralce mečeš bakle, petarde ipd.

Pa pustimo le navijače. Položaj pred derbijema je bil (vsaj v osnovah) precej podoben. Tako Barcelona kot Maribor sta v tekmi vstopila kot vodilna na lestvici, oba favorita za zmago na domačem igrišču. A končalo se je precej drugače: Barcelona je Madridčane odpihnila (5:1 je najvišja zmaga na elclasicu po letu 2009, ko so modro-rdeči bele premagali s 5:0), Maribor je po vodstvu v drugem polčasu popustil in izgubil. Vseeno sta kluba iz katalonske in štajerske prestolnice še vedno na prvem mestu lestvice državne nogometne lige – Barca ima pred največjim rivalom zdaj sedem točk prednosti, Maribor še dve. Pri Realu so zaradi slabega začetka sezone, ki je vrhunec dosegel s tem porazom, že zamenjali trenerja, pri Mariboru kaj takega ne gre pričakovati. So pa na Štajerskem presenetili z izredno novinarsko konferenco glede sojenja. Pa mu še mi namenimo nekaj besed.

V španski ligi, v kateri je bilo v preteklih sezonah ogromno sodniških napak, so letos tudi pod pritiskom navijačev vendarle uvedli videoasistenco sodnikov. In kako je pomagalo? Pri prekršku Raphaela Varana je sodnik na zaslonu pogledal posnetek in ob vodstvu Barcelone z 1:0 dosodil prekršek za enajstmetrovko – verjetno trenutek, ki je prelomil tekmo, saj je Suarez priložnost z bele točke izkoristil in Barca je povedla z 2:0. Podobno zgodbo smo videli tudi v Ljudskem vrtu: Olimpija je v drugem polčasu z evrogolom Tomića povedla z 2:1, nato pa je sodnik Matej Jug v 79. minuti po stiku v kazenskem prostoru med Suljićem in Zahovićem po ogledu posnetka dosodil enajstmetrovko za domače … Aja, ne, to se ni zgodilo. Zato pa že cel teden poslušamo o sojenju, namesto da bi govorili o kakovostnem derbiju med najboljšima slovenskima ekipama. In se vračamo k težavam, ki jih prinaša neuporaba videoasistence v slovenski ligi, o čemer smo pisali že v predprejšnji kolumni. NZS, prebudi se.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Timotej Rupar
Naloži več novic iz ŠPORTNO OKO - kolumne

Dodaj odgovor

Poglejte še

Olimpija – Ladja, ki ne pluje nikamor in se le utaplja

Več kot 16 let je minilo, odkar se je Nogometni klub Olimpija znova prebudil. Vstal od mrt…