Jesenski del državnega nogometnega prvenstva Slovenije je končan. Na vrhu se je na dolge zimske počitnice odpravil Maribor, ki ima pred drugo Olimpijo devet točk naskoka. V Ljubljani so danes tudi uradno ostali brez trenerja, februarja pa jih bo na igrišče popeljal že peti strateg v tej sezoni.


Dunajski trener Zoran Barišić se je od Slovenije poslovil z zmago. V Novi Gorici so zmaji s premešano postavo slavili s 3:1, a to vseeno ni spremenilo načrtov predsednika kluba Milana Mandarića. Kar se je dozdevalo že od poloma v prejšnjem krogu proti Aluminiju, se je danes tudi uradno zgodilo – Barišić je z Olimpijo sporazumno prekinil pogodbo in zapušča Ljubljano. Pred moštvom zelenih je torej znova burno zimsko obdobje, po zagotovilih kluba pa bo novi trener znan do 10. januarja. Aktualni državni prvaki bodo verjetno spet močno prevetrili svoje vrste, vprašanje pa je, ali bosta v Stožicah spomladi še nastopala skupaj z Rokom Sirkom najboljša strelca lige – Andres Vombergar in Rok Kronaveter (vsi so dosegli po deset zadetkov).

Precej manj težav imajo na Štajerskem, kjer je Maribor s 55 doseženimi goli v devetnajstih tekmah daleč najučinkovitejši klub prve lige. Mlakar in Zahović po devet ter Hotić z osmimi goli so v vrhu strelcev, povsem na vrhu med asistenti pa je vijolični vezist Dervišević z enajstimi podajami. Maribor je več točk osvojil v gosteh kot doma (27:18). Zanimivo je, da je na domačem igrišču najuspešnejši Aluminij. Glavno presenečenje prvega dela prvenstva je v Kidričevem osvojilo dvajset od svojih tridesetih točk, trener Bogatinov pa si z razlogom želi, da premora še ne bi bilo. Največje razočaranje je zagotovo Gorica, ki je dolgo časa držala tretje mesto na lestvici, nato pa v zelo izenačeni konkurenci (tretjega in sedmega loči zgolj osem točk) popustila in zdrsnila na sedmo mesto. Po slabem začetku se je pobralo Celje in pod vodstvom Dušana Kosića napredovalo do sredine lestvice. Na zadnjih mestih sta po prvem delu sezone Triglav in Krško, varen ni niti Rudar.

Zagotovo se nam spomladi obeta izjemno zanimivo nadaljevanje prvenstva, v katerem pa bo glede na trenutno stanje veliki favorit Maribor. V boju za 15. zvezdico bodo vijoličasti skušali obdržati konstantnost in po enem letu suše pokal najboljšega znova prinesti na Štajersko. Olimpija bo težko ubranila naslov, saj se zmajem znova obetajo številne menjave. Vse ostalo pa je še precej odprto, a jasno je, da bo v sedemnajstih krogih od 23. februarja do 25. maja več kot preveč zanimivih dvobojev na zelenicah.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Timotej Rupar
Naloži več novic iz ŠPORTNO OKO - kolumne

Dodaj odgovor

Poglejte še

Olimpija – Ladja, ki ne pluje nikamor in se le utaplja

Več kot 16 let je minilo, odkar se je Nogometni klub Olimpija znova prebudil. Vstal od mrt…