Ob pomanjkanju dogajanja na slovenskih zelenicah se v tej kolumni znova obračam na tujo sceno. Natančneje v Anglijo, kjer me vse bolj navdušuje rdeča ekipa iz Liverpoola s strategom Jürgenom Kloppom na čelu.


Redsi so po polovici prvenstva trdno zasidrani na prvem mestu, po novem porazu Manchester Cityja imajo pred najbližjimi zasledovalci (Tottenhamom) že šest točk prednosti. Četa Nemca Kloppa v prvenstvu sploh še ni izgubila, nazadnje pa je doma premagala Newcastle (4:0).

51-letnik je že od začetka svoje trenerske poti nekaj posebnega. Vedno zabavni nekdanji branilec in napadalec je igralsko kariero zaključil v Mainzu, prav tam pa je tudi začel svojo trenersko kariero. Kmalu je sledila selitev v Dortmund, s porurskim ponosom pa si je v močni konkurenci Bayerna dvakrat tudi pokoril celotno Nemčijo. Vrhunec je sledil leta 2013, ko se je prav z Bavarci udaril v velikem finalu lige prvakov, a tam nesrečno izgubil. Klopp se je spomladi 2015 po slabših rezultatih odločil zapustiti Westfalen. Takrat je dejal, da si bo vzel nekaj časa za počitek, a že v začetku oktobra istega leta je odjeknila novica, da prevzema Liverpool. Zamenjal je Brendana Rodgersa, že na prvi novinarski konferenci pa se je poimenoval za ”Normalnega” (the Normal One), s čimer je izzval parodijo na izjavo Joseja Mourinha (the Special One).

Čeprav je Liverpool leta 2016 izgubil obe finali (ligaški pokal proti Cityju in liga Evropa proti Sevilli) ter tudi letošnje finale lige prvakov (prvo za Redse po 2007, proti Real Madridu), je Klopp v mestu Beatlesov deležen izjemne podpore. K temu zagotovo pripomore njegov sproščen in šaljiv pristop do celotne nogometne igre in tiskovnih konferenc, uspeh pa mu prinaša tudi njegovo trenersko delo. Čeprav po številu lovorik ne more slediti Mourinhu, Pepu Guardiolu, Carlu Ancelottiju ali podobnim, je Nemec zagotovo eden najboljših trenerjev na svetu. V vsakem klubu je vzpostavil odlično delo z mladimi in talentiranimi igralci, tako v Dortmundu kot Liverpoolu pa je po prihodu v kaotične razmere kluba uspel stabilizirati. Prav lanska presenetljiva uvrstitev Liverpoola v finale lige prvakov kaže na odlično delo na dolgi rok. Letos gre rdečim še bolje, po polovici prvenstva so torej prvi in brez poraza, v osmini finala lige prvakov pa jih čaka Kloppov stari znanec iz Nemčije, Bayern. Čeprav statistika o osvojitvi domačega prvenstva ne govori v prid Liverpoola (v zadnjih desetih letih so bili prav Redsi edini, in to dvakrat, ki vodstva na lestvici na božični dan niso uspeli pretvoriti v slavje na koncu sezone), pa verjamem, da je tokratno leto – tako kot radi rečejo navijači Liverpoola – njihovo leto.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Timotej Rupar
Naloži več novic iz ŠPORTNO OKO - kolumne

Dodaj odgovor

Poglejte še

Dinamo na pripravah samo proti slovenskim ekipam

Pri Dinamu iz Zagreba, kjer so pred kratkim menjali trenerja in na čelo kluba postavil Žel…