Mučenja je konec. Slovenska izbrana vrsta je zaključila ligo narodov z dvema spodbudnima nastopoma in remijema proti Norveški in Bolgariji. A vseeno izpadla v najnižjo ligo evropskega nogometa. Vse močnejše so govorice, da bo reprezentanco v prihajajočih kvalifikacijah za Euro 2020 vodil Matjaž Kek.


Izpad med nogometne eksote je vsekakor hudo razočaranje. Slovenska ekipa je bila v skupini 3 lige C celo postavljena kot nosilka, a na koncu pristala povsem na dnu. Slabe predstave pod vodstvom nekdanjega stratega Tomaža Kavčiča je omilil začasni selektor Igor Benedejčič. Pod njegovim vodstvom (pa čeprav le na dveh tekmah) je bilo opaziti napredek v igri, predvsem v obrambi. Velik napredek je možen v napadalnem delu ekipe. Vprašanje, ki se mi poraja: lahko ta reprezentanca ponudi sploh kaj več?

Zagotovo da. V prvi vrsti novega selektorja čaka težka naloga, da v ekipo vrne enega najboljših vratarjev na svetu Jana Oblaka – pa tudi to pod normalnimi pogoji. Kakršnokoli izsiljevanje ne pride v poštev. Zgodba s muhastim Kamplom je zaključena. Josipu Iličiću je potrebno dati še več svobode v fazi napada. Potrebno je sestaviti uigrano in trdno zadnjo linijo, saj menjavanje igralcev ne koristi nikomur. Če med vratarji ne bo Oblaka, je potrebno ponuditi priložnost igralcem, ki za klub nastopajo. V vezni liniji je potrebno sestaviti mozaik okoli mladega Jake Bijola. Kapetana naj izbere bodoči selektor brez vnaprejšnjih obljub ali pa naj to nalogo prepusti slačilnici.

Po poročanju EkipeSN je že dogovorjeno, da bo selektorski stolček znova zasedel nekdanji selektor ter nazadnje trener Rijeke Matjaž Keka. Zadnji, ki je ekipo s Triglavom na prsih popeljal na veliko tekmovanje. Osem let je že od takrat. Kvalifikacije za naslednje srečanje evropskih ekip pa bo začel precej nižje. Šele v četrtem kakovostnem bobnu!

Številni so se poigravali z matematiko. Lahko dobimo skupino s Francijo in Nemčijo ter Euru praktično že pred začetkom pomahamo v slovo. Lahko se nam nasmehne tudi sreča. Možna pa je tudi balkanska skupina, s Hrvaško, Srbijo, BiH, Črno goro in Makedonijo. Dejanski nasprotniki pa bodo jasni 2. decembra, ko bodo v Dublinu žrebali kvalifikacijske skupine. Takrat bo verjetno na klopi naše reprezentance že sedel novi (stari) selektor.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Timotej Rupar
Naloži več novic iz ŠPORTNO OKO - kolumne

Dodaj odgovor

Poglejte še

Bog na nebu, sodniki na zemlji

Pritoževanje nad sodniškimi odločitvami, je gotovo eden izmed stebrov nogometne folklore ž…