Končalo se je še eno leto in pred nami je nov začetek. No, vsaj tako pravijo. V nogometnem svetu nekateri tekmovanja nadaljujejo brez počitka, slovenska liga pa se vrača šele februarja. Poglejmo, kaj na nogometni sceni lahko pričakujemo v naslednjih 365 (zdaj le še 363) dneh.


Slovenski klubi bodo v prihajajočem tednu končali s počitnicami in začeli z zimskimi pripravami. Najbolj pestro dogajanje je v Ljubljanski kotlini – Domžalam je v slovo pomahal nekdanji član Olimpije in Maribora Agim Ibraimi. Makedonec v rumenem dresu v zadnjem letu ni kazal predstav kot v Ljudskem vrtu. Stadion ob Kamniški Bistrici zapušča kot prost igralec, svojo kariero pa bo najverjetneje nadaljeval v tujini. Zanimivo je tudi v Stožicah, kjer še vedno čakamo na potrditev novega trenerja. Zamenjava Avstrijca Zorana Barišića naj bi bila znana še pred odhodom na priprave v Turčijo, a pri predsedniku Milanu Mandariću vedno pričakuj nepričakovano. Nadaljevanja sezone se veselijo tudi pri Aluminiju (tretji po jesenskem delu), zagotovo pa se obeta pestra nogometna pomlad.

Slovensko reprezentanco v tem letu čakajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2020. Z novim selektorjem je postalo tudi jasno, da se v ekipo zelo verjetno vrača tudi vratar Atletica Jan Oblak. Nogometna zveza je tudi potrdila, da se bo izbrana vrsta 24. januarja v Španiji prijateljsko udarila s Kitajsko. Ker ne gre za uradni termin Fife, bo Kek na edino pripravljalno tekmo pred začetkom kvalifikacij povabil predvsem rezerviste, a vsak test je po slabih nastopih v lanskem letu več kot dobrodošel.

Na svetovni ravni v neparnih letih ni velikih reprezentančnih tekmovanj (lani SP, prihodnje leto EP), zato bodo največje pozornosti deležne že omenjene kvalifikacije in zaključni turnirji lige narodov. Tisti, ki bo odločal o prvaku, bo odigran v portugalskih Guimaraesu in Portu od 5. do 9. junija, za naslov pa se bodo pomerile Portugalska in Švica (prvi polfinale) ter Nizozemska in Anglija (drugi polfinale). Veliko oči bo uprtih tudi v zaključek lige prvakov, kjer je glavno vprašanje, ali lahko madridski Real še četrtič zapored osvoji prestižno lovoriko. Veliki finale bo odigran 1. junija, prav v Madridu, a na stadionu Atletica (Wanda Metropolitano). Nogometni ples za pokal z velikimi ušesi se nadaljuje februarja.

Naj bo nogometno leto 2019 polno odličnih tekem, prekrasnih zadetkov in veliko zmag!

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Timotej Rupar
Naloži več novic iz ŠPORTNO OKO - kolumne

Dodaj odgovor

Poglejte še

Olimpija – Ladja, ki ne pluje nikamor in se le utaplja

Več kot 16 let je minilo, odkar se je Nogometni klub Olimpija znova prebudil. Vstal od mrt…