Pred slovensko nogometno reprezentanco je izjemno težka naloga. V dveh tekmah proti Norveški in Bolgariji, ki se borita za vrh skupine 3 v ligi C, izbranci začasnega selektorja Benedejčiča za obstanek v tretjem kakovostnem razredu evropskega nogometa potrebujejo dve zmagi, a v najslabšem scenariju tudi to ne bo dovolj.


Izpad slovenske ekipe v ligo D in s tem med nogometne eksote (če jim sploh lahko še tako rečemo) je najbolj realna možnost pred zadnjim reprezentančnim premorom v tem letu. Tekmi z Norveško doma in z Bolgarijo v gosteh bosta dali dokončni odgovor, ali bomo čez dve leti v drugi izvedbi lige narodov igrali z najslabšimi ekipami s stare celine ali se bomo vendarle čudežno rešili izpada v nogometno klet Evrope.

Začasnega selektorja Igorja Benedejčiča čaka izjemno težko naloga (ja, tako slabo nam gre, da je tudi stalni selektor Kavčič odpovedal sodelovanje). Šalo na stran, že prejšnji teden je slovensko nogometno javnost pretresla novica, da je Kevin Kampl pri 28 letih končal reprezentančno kariero. Ob odsotnosti vratarja Jana Oblaka (o katerem je danes španska Marca objavila dva zapisa, iz katerih je razvidno, da je nezadovoljen tudi v Atleticu) in poškodbah Matavža ter Krhina, se sprašujem, kdo bo sploh zastopal slovenske barve. Še tisti, ki si najbolj želijo igrati in jih slabi rezultati niso vrgli s tira, bodo težko pomagali. Kapetan Bojan Jokić bije bitko s časom, a zaenkrat kaže, da je poškodba petnice pri najizkušenejšemu reprezentantu prehuda. Josip Iličić, ki je med obema reprezentančnima oknoma blestel v dresu Atalante (trije goli in tri podaje) ter je znova prevzel vlogo vodje na novinarski konferenci in v pogovorih z medijih, pa proti Norveški zaradi rdečega kartona ne sme zaigrati.

Ob tem se mi poraja vprašanje, kako bo Benedejčič sploh sestavil reprezentanco. V vratih bo verjetno znova Vid Belec, morda priložnost dočaka vratar Olimpije Aljaž Ivačič. Sestava obrambne in vezne linije je velika uganka, jasno pa je, da bo nosilec igre pri kreativnih akcijah znova Miha Zajc. Eden izmed redkih, ki je pokazal solidne predstave na prejšnjih tekmah, bo tudi tokrat skušal pomagati Andražu Šporarju do reprezentančnega prvenca, čeprav je Ljubljančan z naskokom vodilni strelec slovaške lige (a je ta na Uefini lestvici celo mesto za slovensko).

V najhujših trenutkih izbrane vrste, ki je še pred osmimi leti igrala na svetovnem prvenstvu, je sestavljanje začetne enajsterice za začasnega selektorja (nekdanjega pomočnika nekdanjega pomočnika selektorja) zagotovo ena hujših nočnih mor. Namesto da bi tudi najboljši igralci pomagali v kriznih časih, pa jih vse manj prihaja na reprezentančni zbor. A nič novega, podobne situacije smo v zadnjem času navajeni tudi iz košarkarske reprezentance. Navijači in javnost pa lahko le upamo na najboljše.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Timotej Rupar
Naloži več novic iz ŠPORTNO OKO - kolumne

Dodaj odgovor

Poglejte še

Olimpija – Ladja, ki ne pluje nikamor in se le utaplja

Več kot 16 let je minilo, odkar se je Nogometni klub Olimpija znova prebudil. Vstal od mrt…