Maribor ob 19. uri začenja z zadnjo tekmo v letu 2013, ki pa je hkrati najpomembnejša v tej sezoni, saj vijoličasti še lovijo evropsko pomlad. Enako velja tudi za današnjega nasprotnika, angleški Wigan, a obe moštvi upata na ugoden razplet tekme v Belgiji, kjer mora Rubin premagati Zulte-Waregem. Maribor v nadaljevanje tekmovanja pelje zmaga, ki pa bi bila tudi lepo darilo za vse navijače, saj klub prav danes praznuje 53. rojstni dan.


Evropska liga – 6. krog. Sodnik: Szymon Marciniak.
Maribor: Ljudski vrt, 9000 gledalcev.
MARIBOR 2:1 WIGAN ATHLETIC
Strelci: Mezga (43 pen), Filipović (59); Jordi Gomez (41 pen)

Maribor: Handanović, Milec, Rajčević, Arghus, Viler, Mezga (81 Črnic), Mertelj, Filipović, Bohar, Tavares (78 Cvijanović), Fajić (85 Mendy). Trener: Ante Šimundža.
Wigan Athletic: Carson, Perch, Rogne, Barnett, Beausejour, McArthur (75 Boyce), McCann, McManaman (46 Watson), Jordi Gomez, Espinoza, Powell (65 Fortuné). Trener: Uwe Rösler.

Novi strateg Angležev Uwe Rösler danes zaradi različnih razlogov ne more računati na osmerico nogometašev. Shaun Maloney, Ali Al Habsi, Gary Caldwell in Juan Carlos Garcia so poškodovani, James McLean ima zaradi rumenih kartonov prepoved nastopa, Grant Holt pa ni pripotoval v Maribor. Posojena nogometaša Manchester Uniteda, Will Keane in Ivan Ramis pa nimata pravice nastopa, medtem ko v mariborskem taboru za zadnji obračun v tem koledarskem letu nimajo težav s sestavo moštva, trener Ante Šimundža lahko računa na vse nogometaše.

1′ – Iz sredine začenjajo gostje iz Wigana, ki so na zadnjih petih tekmah petkrat tudi izgubili. Ljudski vrt seveda upa, da bodo še šestič.
6′ – Zaenkrat brez zaključnih strelov. Gostje sicer žogo držijo v svoji posesti, a do priložnosti še niso prišli.
7′ – Prvi strel na tekmi. Iz dobrih 22 metrov je meril Filipović, ki je meril mimo leve vratnice vratarja Carsona.
12′ – Nov poizkus domačih, iz podobne razdalje kot prej Filipović, je meril tudi Mezga, ki pa je slabo zadel žogo in jo poslal preko gostujočih vrat.
15′ – Rogne je na levi strani igrišča podrl Fajića, a je Milec slabo izkoristil prosti strel.
16′ – Prvi poizkus gostov, iz 20 metrov je streljal Powell, vendar sprožil preko vrat.
19′ – Rumeni karton za gostujočo ekipo, po prekršku nad prodirajočim Milcem ga je prejel Espinoza.
20′ – Nov rumeni karton za goste, tokrat ga je sodnik Marciniak pokazal McCannu, ki je s komolcem na tla položil Mertlja.
23′ – Nevarno je bilo pred vrati Handanovića. McManaman je poslal nevarno žogo iz desne strani igrišča, pred Powllom pa je pravočasno izbil Arghus.
32′ – Zadnjih deset minut je bilo bolj mirnih, Angleži so z agresivnim pokrivanjem Mariboru preprečevali izdelavo obetavnejših akcij.
33′ – Tavares je potegnil po levi strani in prodrl v kazenski prostor, kjer je na oddaljenejši vratnici iskal Mertlja, ki pa so ga gostujoči branilci ovirali do te mere, da je slabo zadel žogo.
36′ – Mariborčane je tokrat rešila leva vratnica, ki jo je po prostem strelu iz roba kazenskega prostora zatresel Jordi Gomez, nad katerim je bil storjen tudi prekršek.
41′ – GOOOL! Enajstmetrovka za goste, Marciniak je po stiku Powlla in Arghusa hitro pokazal na belo točko, uspešen strelec iz 11 metrov pa je bil Jordi Gomez.
42′ – Nova enajstmetrovka, tokrat za Maribor. Viler je v kazenskem prostoru prišel do strela, žogo pa je z roko zaustavil McCann, ki je prejel še drugi rumeni karton na tekmi in moral predčasno iz igrišča.
43′ – GOOOL! Vodstvo gostov ni trajalo dolgo, odgovornost je prevzel Mezga, a je Carson prebral njegovo namero in žogo odbil v vratnico, od koder se je do Mezge, ki jo je potisnil v nebranjeno mrežo.
45+’ – Nov poizkus Mezge, ki pa je iz roba kazenskega prostora streljal preko vrat. To je bila tudi zadnja priložnost v prvem polčasu.

46′ – Začenja se drugi polčas, strateg gostov Rösler je med polčasom posegel po eni menjavi in namesto McManamana v igro poslal Watsona.
47′ – Filipović je zaposlil Vilerja, ki je imel na levi strani igrišča veliko prostora in prodrl pred gol gostov, streljal s strani, a je vratar Carson žogo preusmeril v kot.
48′ – Nova priložnost za domače, ki zaenkrat s pridom izkoriščajo igralca več. Iz roba kazenskega prostora je po povratni podaji Boharja streljal Filipović, ki pa je tokrat meril preko vrat.
51′ – Prvič so v drugem polčasu zagrozili tudi gostje, Besaujeour je podal iz leve strani igrišča, pred golom pa je do strela prišel Powell, ki pa je streljal mimo desne vratnice mariborskega gola.
54′ – Rumeni karton za domačega kapetana Tavaresa, ki je na levi strani igrišča s prekrškom odvzel žogo Perchu.
57′ – Gostujoči branilci so se poigravali v svojem kazenskem prostoru, kar je skoraj izkoristil Mertelj, a je gostujoči čuvaj mreže Carson pravočasno izbil pred gorenjskim vezistom, ki je pred dnevi prvič postal tudi oče.
59′ – GOOOL! Maribor vodi, Ljudski vrt nori! Vijoličasti so dolgo ogrožali mrežo gostov, Bohar je s podajo iz leve strani igrišča iskal Fajića, ki ni prišel do žoge, ki pa je končala pri Mezgi, ta je poslal povratno podajo do Filipovića, ki je iz prve sprožil iz 25 metrov in zadel v zgornji levi kot gostujočih vrat. Za 2:1.
60′ – Takoj v naslednji minuti grožnja na nasprotni strani, iz razdalje je streljal Powell, Handanović pa ni imel težav z obrambo.
65′ – Tretji rumeni karton za domačo ekipo, Marciniak ga je po prekršku na sredini igrišča pokazal Mertlju. Gostujoči trener pa je obenem posegel po drugi menjavi, Fortuné je zamenjal Powlla.
72′ – V zadnjih minutah so aktivnejši gostje, ki so po drugem zadetku Maribora prevzeli pobudo. Iz razdalje je meril McArthur, znova pa se je z obrambo izkazal Handanović.
73′ – Mariborčani so hitro odgovorili, Bohar se je po hitrem protinapadu znašel sam pred vratarjem Carsonom, meril v daljši vratarjev, a žoga ni zadela cilja.
75′ – Iz igralcem manj so ostali tudi Mariborčani, sodnik Marciniak je pokazal drugi rumeni karton Mertlju, ki je ob stranski črti podrl Jordi Gomeza. Gostje pa so opravili še zadnjo menjavo, namesto McArthurja je v igro vstopil Boyce.
76′ – Prosti strel po izključitvi Mertlja je izvedel Watson, Handanović je znova izbil, gledalci in domači nogometaši so zahtevali prekršek nad domačim vratarjem, zaradi česar je nekaterim nogometašem malce zavrela tudi kri.
78′ – Prva menjava v domačih vrstah, kapetana Tavaresa je zamenjal Cvijanović.
79′ – Dobre novice iz Belgije, Rubin je povedel z zadetkom Natcha, ki je uspešno izvedel enajstmetrovko. V Ljudskem vrtu doni: “Maribor, Maribor!”
81′ – Druga menjava v domačih vrstah, strelca izenačujočega zadetka Mezgo je zamenjal Črnic. Obeta se infarktna končnica, vzhodna tribuna že stoji.
83′ – Nov rumeni karton za vijoličaste, porumenel je Viler.
85′ – Gostje skušajo priti do izenačenja, a njihovi poizkusi zaenkrat niso uspešni, tudi Barnett je streljal preko vrat. V domačih vrstah pa še zadnja menjava, namesto Fajića je vstopil Mendy.
86′ – Filipović je znova poizkušal iz razdalje, a je tokrat meril točno v vratarja Carsona, ki ni imel težav z obrambo.
88′ – Nov rumeni karton za goste, Rogne je na polovici Maribora zaustavil Mendyja, ki je krenil v hiter protinapad, sodnik Marciniak pa mu je pokazal rumeni karton.
90′ – Kakšna priložnost za goste. Žoga je preletela Milca, na drugi vratnici je do strela prišel Barnett, s pantersko obrambo pa se je izkazal Handanović in preprečil izenačenje.
90+1′ – V Ljudskem vrtu je stranski sodnik pokazal še dolge štiri minute podaljška.
90+5′ – Konec tekme v Ljudskem vrtu, Maribor bo prezimil v Evropi in ga spomladi čakajo izločilni boji Evropske lige.

Foto: Gregor Krajnčič

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Domžalčani do pomembnih točk

Zaostali obračun 25. kroga državnega prvenstva med Domžalami in Koprom so dobili dvakratni…