Celjani se iz težkega gostovanja na Norveškem vračajo z dragoceno prednostjo in zmago z 2:1. Okrog dva tisoč gledalcev je na stadionu Alfheim spremljalo dva različna polčasa, v prvem so povsem prevladovali nogometaši Tromsa, ki so v 30. minuti povedli preko Koppinena in imeli še nekaj priložnosti za zadetek, ki pa jih niso izkoristili. V drugem polčasu pa so varovanci trenerja Rusa vajeti igre vzeli v svoje roke ter preko Žureja in Gobca izid uspeli preobrniti. Zmaga v gosteh je za mlado celjsko ekipo dober obet pred povratno tekmo, kjer bo potrebno ponoviti igro iz drugega polčasa.


Ligo Europa – 1. tekma 1. kroga kvalifikacij. Sodnik: Felix Zwayer.
Tromsø: Alfheim, 2.100 gledalcev.
TROMSØ 1:2 CELJE
Strelci: Koppinen (30); Žurej (75), Gobec (84 pen)

Tromsø: Sahlman, Norbye, Koppinen, Fojut, Ciss, Andersen (69 Kristiansen), Johansen, Bendiksen, Drage (55 Moldskred), Prijovic, Ondrasek (81 Pritchard). Trener: Agnar Cristensen.
Celje: Kotnik, Gobec, Cebara (46 Korošec), Krajcer, Žitko, Vrhovec, Zajc (13 Plesec), Jugović, Verbič, Bajde (66 Žagar Knez), Žurej. Trener: Miloš Rus.

Srečanje so bolje odprli domači, ki so v uvodu pritisnili proti vratom Celjanov, a so se slednji uspešno uprli začetnemu naletu, Žurej pa je že v 2. minuti prejel rumeni karton in tako nakazal, da Celjani ne bodo popuščali. Tromsø je v prvih petnajstih minutah žogo držal v svoji posesti, vendar si resnejše priložnosti nogometaši norveške ekipe niso pripravili vse do 16. minute, ko se je češki napadalec Ondrasek znašel sam pred Kotnik, a sprožil mimo leve desne vratnice. Že pred prvo priložnostjo Tromsa, je bil strateg Celjanov Rus prisiljen v prvo menjavo, saj je moral Zajc zaradi poškodbe zapustiti igrišče, zamenjal ga je Plesec. Po dobrih dvajsetih minutah igre so se Celjani otresli pritiska domačih in pogumneje krenili proti golu, kljub temu pa si resnejše priložnosti niso pripravili, Verbič je sicer na robu kazenskega prostora preigrati domače branilce, a so ga ti uspešno zaustavili. V 25. minuti znova nevarnost za celjska vrata, Prijović je iz petih metrov sprožil v prečnik, odbito žogo pa poslal naravnost v vratarja Kotnika. Pet minut kasneje pa so domačini povedli, z glavo je zadel kapetan in najizkušenejši mož Tromsa Koppinen. Vodstvo domačih ni ustavilo, tudi v nadaljevanju so vršili pritisk proti vratom Celja, v 40. minuti pa je dvakrat s strelom od daleč poizkusil novinec v celjskem dresu Jugović, prvi poizkus so gostitelji blokirali, v drugo pa je žoga zletela mimo gola. V končnici tekme pa so dvakrat znova zapretili domači, najprej je Cisse meril mimo vrat, v sodnikovem podaljšku pa so domači žogo že spravili mimo vratarja Kotnika, a se je le-ta še uspel v vrniti v gol in žogo izbil iz golove črte ter tako preprečil povišanje vodstva.

Drugi polčas se je pričel precej bolj mirno kot se pa se je prvi končal, domači so si pripravili bolj malo priložnosti, saj so jih Celjani onemogočili. Gostitelji so sicer poizkušali predvsem iz prekinitev, a celjskih vrat v prvi polovici drugega dela igre niso uspeli resneje ogroziti. Mladi Celjani so krenili v lov na izenačenje, ki bi se lahko v 72. minuti klavrno končal, a je glavni sodnik Zwayer po nesporazumu Vidmajerja in Kotnika zapiskal prekršek v korist Celjanov. Varovanci Rusa so do gola skušali priti predvsem preko bočnih položajev, najnevarnejši je bil novinec Žagar Knez, ki je v 66. minuti zamenjal Bajdeta. In ravno Žagar Knez je v 75. minuti z izjemno podajo zaposlil Žureja, ki je s strelom v daljši vratarjev kot izid izenačil. Izenačenje je Celjanom dalo dodatnega zagona, saj so tri minute kasneje trikrat poizkusili s strelom, a so domači branilci žogo v vseh treh primerih uspeli blokirati. V 84. minuti pa popoln preobrat, domači branilec Norbye je v kazenskem prostoru igral z roko in bil posledično izključen, žogo pa si je na belo točko namestil kapetan Gobec, ki je v slogu mojstrov zadel zgornji levi kot domačih vrat in Celjane popeljal v vodstvo. Celjani so do konca srečanja žogo pametno držali v svoji posesti in na ta način domačim preprečili, da bi lahko prišli do izenačenja.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Steber mariborske obrambe jesenski del že zaključil?

Nogometaši Maribora so v državnem prvenstvu na zadnjih treh tekmah vknjižili vseh devet to…