Čeprav se morda z naslovom marsikdo ne bo strinjal in oporekal besedi derbi je jasno, da so srečanja med Štajerci in Prekmurci že v preteklosti vedno, tako na igrišču kot na tribunah izvabljala dodatno energijo in so nekaj posebnega. Dvoboj Maribora in Mure lahko mirno označimo za enega od večjih derbijev v Sloveniji, ob trenutni udeležbi klubov Prve lige verjetno drugi najpomembnejši, za Mariborom in Olimpijo. Čeprav se je v zadnjih petnajstih letih med obema kluboma marsikaj dogajalo, Mariborčani so s svojimi uspehi v Evropi pisali zgodovino slovenskega nogometa, medtem ko so črno beli v vmesnem času doživeli dva potopa svojega kluba, naboj ostaja. O tem priča že samo zanimanje za tekmo, v Murski Soboti so samo do četrtka zvečer prodali več kot 500! vstopnic – verjetno več, kot bo prodanih katerem od drugih stadionov, ki bodo gostili srečanje 2.kroga Prve lige.


Vloga favoritov na tokratnem obračunu je jasna, vse drugo kot zmaga Mariborčanov bi bila presenečenje. Aktualni slovenski podprvaki so odločno startali v prvenstvo in v Velenju odpihnili Rudar z 0:5, po dvakrat sta bila uspešna Hotić in Zahović, enkrat pa je zadel Ivković. Med tednom so vijoličasti opravili še z tretjim evropskim dvobojem in se iz Gruzije vrnili z neodločenim izidom, potem ko proti Chikhuri strelci niso bili najbolj razpoloženi.

Muraši so se v soboto po petih letih vrnila med najboljše in iztržila prvo točko. Varovanci Anteja Šimundže so imeli več pobude, več želje, nenazadnje tudi več priložnosti za zmago, a so se proti Triglavu morali zadovoljiti z remijem, bilo je 1:1. Med tednom so Muraši odigrali še prijateljsko srečanje proti ptujski Dravi in ga dobili s 3:2, ob Maroši je bil za črno-bele dvakrat natančen še Rok Sirk, nekdanji član Maribora.

Prav menjave klubov med igralci (tudi trenerji) dajejo dvoboju še dodaten draž. V preteklosti je bilo veliko Prekmurcev nosilcev Maribora, od trenutne zasedbe je dres Mure nosil le Dare Vršič. Veliko bolj mariborsko obarvana je ekipa Mure. Ob že omenjenem Sirku, so dres Maribora v mlajših kategorijah nosili Karničnik, Kurbus, Horvat ter Lorbek, dirigentsko palico Mure pa vihti Ante Šimundža, ki je z Mariborom Ligo prvakov okusil kot trener in kot igralec.

O pestri zgodovini klubov priča tudi 51 odigranih prvenstvenih dvobojev v Prvi ligi. Veliko uspešnejši so sicer vijoličasti, ki ob gol razliki 84:46 dobili 26 obračunov, Muraši so bili uspešni 11krat, vse pred letom 2004. Takrat so v zaključnem dvoboju sezone 2003/2004, 30.maja 2004 črno-beli dobili enega od najbolj legendarnih srečanj Prve lige in Mariboru preprečili naslov prvakov, v troboju Olimpije, Maribora in Gorice so najdaljšo potegnili slednji. Zadnjih enajst srečanje je pripadlo Štajercem.

Darko Milanič bi lahko po evropskem obračunu in pred povratnim srečanjem, ki Mariborčane čaka že v prihodnjem tednu lahko spočil nekatere nosilce in premešal postavo. Ob poškodovanem Milcu drugih odsotnosti ni, tako kot tudi ne na strani črno-belih. Pred lepim številom gledalcev in lepo navijaško kuliso nas vsekakor čaka zanimivo srečanje, vseeno pa so v vlogi izrazitih favoritov domači.

Naš tip:1 

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Primož Raj
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Kapetan Brava pred velikanskim prestopom v Rusijo

Nogometaši Brava bodo v nadaljevanje sezone krenili brez svojega kapetana Vanje Drkušića, …