Državnega prvaka smo dobili v prejšnjem krogu, ko je Maribor z domačo točko proti Gorici štirinajstič osvojil naslov najboljšega na južni strani Alp. Kljub temu da je najprestižnejše mesto oddano, nas čaka še nekaj zanimivih tekem in bojev, ki bodo prav tako odločala o pomembnih mestih.


V mislih imamo seveda dvoboj za drugo mesto, ki v razmiku le šestih točk loči Domžale, Olimpijo, Gorico in Celje, ob tem pa je vsaj teoretično v igri za četrto mesto, ki še kot zadnje prinaša Evropo, še Koper. Ob vsem tem ne gre pozabi še na dvoboj za odrešilno osmo mesto, med Krškim in Aluminijem, ki prvoligaški status zagotavlja za naslednjo sezono. Seveda deveto mesto še ne pomeni izpada, le dodatne kvalifikacije, ki pa jih glede na položaj Koprčanov in njihove licence morda niti ne bo. Za uvod nas že danes čakata dve tekmi. Prva bo odigrana v Radomljah, kjer že zdavnaj odpisani domačini pričakujejo koprske kozličke, v večernem terminu pa se bosta v še enem pomembnem dvoboju srečala Celje in Krško.

Kot že rečeno, bo uvodno dejanje 33. kroga odigrano v Radomljah, kjer domačine čaka popravni izpit v drugi tekmi na svojem igrišču. V premierni tekmi na domači zelenici so mlinarji z minimalnim izidom izgubili proti Celjanom in bodo imeli danes novo možnost za osvojitev premiernih prvoligaških točk v radomeljskem Športnem parku. A naloga bo vse prej kot lahka, saj v goste prihaja ekipa Kopra, proti kateri v letošnji sezoni še niso osvojili točke,četa Igorja Pamića pa je v prejšnjem krogu na domačem igrišču z visokih 3:0 premagala Domžale.

Radomljani se v tekmo podajajo s polno zasedbo, saj trener Zildžović nima niti poškodovanih niti kaznovanih igralcev. Želja po osvojitvi točk bo prav gotovo velika, saj kljub dejstvu, da vsaj na papirju to ni zadnja domača tekma, temu vendarle ni tako, saj bodo Radomljane zadnje ‘domače’ srečanje proti Mariboru odigrali daleč od doma, v Murski Soboti. Prav zaradi tega verjamemo, da bodo domači igralci dali vse od sebe in se bodo želeli od domačega občinstva posloviti vsaj s točko več na kontu. S slednjim se strinja tudi domači vezist Igor Barukčić, ki pravi: »Tudi v petek bomo dali vse od sebe, tako kot smo v soboto proti Celju, in videli bomo, kaj nam bo to prineslo.«

Na drugi strani ima Koper še teoretične možnosti za osvojitev četrtega mesta, saj za Goričani zaostaja za pet točk. Po visoki zmagi v prejšnjem krogu na Bonifiki proti Domžalam, so pred gostovanjem v Radomljah takšni tudi tokratni apetiti. Trener Igor Pamić od sobotne zasedbe ne bo mogel računati na Leandra Teija, ki bo moral počivati zaradi izpolnjene kvote rumenih kartonov, z izjemo že dlje časa poškodovanih igralcev pa bodo vsi ostali na voljo. Velik adut kozličkov bo vsekakor napad, ki je v zadnjih petih tekmah v povprečju dosegel dva zadetka ter bo tako proti najslabši obrambi lige poizkušal nadaljevati z učinkovitimi predstavami.

Foto: Darko Kodric

Ko bo izid prve tekme že znan, se bo na Areni Petrol pričelo še drugo petkovo srečanje med domačim Celjem in gosti s Krškega. Tradicija medsebojnih srečanj je krepko na strani Krčanov, ki so proti grofom izgubili vsega enkrat, a prav na zadnji medsebojni tekmi marca v Krškem, ko so Celjani slavili s 3:2. Tokratne točke bodo za obe ekipi še kako pomembne, saj jih domačini potrebujejo v boju za evropske kvalifikacije, gostje pa za obstanek v prvoligaški druščini.

Celjani odkrito napovedujejo zmago v današnjem dvoboju. Na roko jim gre tudi zadnji medsebojni rezultat, kjer so končno prekinili neugodno tradicijo, kar kot pomembno dejstvo izpostavlja tudi trener Igor Jovićević: »Končno smo prekinili tradicijo negativnih rezultatov in se psihološko razbremenili. Krško cenimo in tako smo se celoten teden tudi pripravljali na pomembno in težko tekmo. Vemo, da imajo kakovostne posameznike, še posebej v napadu, ki je neugoden, hiter in gibljiv. V vsakem primeru gremo na tri točke, ki bi nas približale našim ciljem.«

Grofje gredo v današnji dvoboj z večino najpomembnejših moči. Med večjimi aduti ekipe bo prav gotovo primorski napadalec Dalibor Volaš, z 12 zadetki tudi najboljši strelec Celja v tej sezoni: »Zadnje štiri tekme so za nas zelo pomembne, saj vemo, da lahko veliko pridobimo. Najprej nas čaka današnja tekma s Krškim in moramo iti na zmago, ker jo resnično potrebujemo. Z zmagovalno miselnostjo, ki jo imamo že nekaj časa, z razmišljanjem, da lahko premagamo vsakogar, verjamem, da se lahko jutri nadejamo treh točk.«

Seveda imajo svoje načrte tudi Krčani, ki jim celjska zelenica dobro leži, saj Posavci v Celju še niso izgubili, še več, na prejšnji tekmi v tej sezoni so tu z visokih 3:0 premagali grofe in tedaj slavili tudi prvo gostujočo zmago sezone. V borbi za neposredni obstanek je pomembna vsaka točka, česar se zaveda tudi branilec Marko Dušak: »Verjamem, da bomo v zadnjih štirih krogih ustvarili dober rezultat. Glede na mladost ekipe, ki za Krško nastopa v letošnji sezoni in je na zelenici dokazala kakovost, si neposredni obstanek zaslužimo.«

Premierne minute v prvoligaški druščini je v letošnji sezoni dočakal tudi mladi Ester Sokler, sicer produkt domače šole.  »Pred nami je še ena zelo pomembna tekma za obstanek v prvi ligi, tako da moramo kreniti v tekmo z mirno glavo. Nasprotnik se je vidno izboljšal od prvega dela sezone, saj spomladi še niso izgubili. Tare nas veliko poškodb, ampak z borbo in pravim pristopom bomo prišli do rezultata, ki si ga vsi želimo,« je pred današnjim srečanjem s Celjani povedal mladi Ester, sicer tudi član mladinske reprezentance.

Krčani, ki na slast zmage čakajo že dolgih šest krogov, se bodo v Celje podali oslabljeni, saj bo manjkal kaznovani Robert Pušaver, poškodovani pa so Sadiković, Gatarić in Škrbić. Se pa v ekipo vračata Damjan Vuklišević in Tonči Mujan. Eden pomembnejših členov krške zasedbe bo prav gotovo reški napadalec Filip Dangubić, sicer tudi najboljši strelec ekipe, ki je že pri beri 12 zadetkov, od tega jih je kar pet zabil današnjemu nasprotniku.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Erik Gruškovnjak
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Najvišja kazen v minulem krogu pripadla Mariborčanom

Boštjan Jeglič, disciplinski sodnik Nogometne zveze Slovenije, je po odigranem 19. krogu P…