Črno-beli praznik: Po petih letih nov prvoligaški obračun Mure 


Prvoligaški nogomet se po petih letih, enem mesecu in 25 dneh znova vrača tja, kamor spada, v Prekmurje, regijo, ki živi in diha z nogometom.  Pet let se je za marsikaterega navijača črno-belih vleklo v nedogled, a naposled so Prekmurci le dočakali novo vrnitev ponosa prekmurskega nogometa med najboljše klube v državi – vsi lahko le upamo, da bo tokratna zgodba črno-belih zgodba s srečnejšim koncem kot pretekli dve.

Kot prvi se bodo na Fazanerijo, kjer bomo ob otvoritvi sezone prav gotovo priča odličnemu vzdušju, podali nogometaši Triglava, ki so v lanski sezoni zasedli 9.mesto in se po zmagi nad Dravo v dodatnih kvalifikacijah obdržali med elito. Sobočani na drugi strani so pod vodstvom Anteja Šimundže že nekaj krogov pred koncem osvojili naslov najboljše drugoligaške ekipe in si zasluženo zagotovili nastop med najboljšimi. Muraši so tekom tedna potrdili še dve okrepitvi, iz Rijeke je na posojo prišel Ivan Nevistić, iz Kidričevega pa se je v Mursko Soboto preselil obetavni Turek Siyar Kepir, že prej pa so konkurenco zaostrili Rebernik, Šturm, Horvat in Peričić. Klub sta od vidnejših imen zapustila Vaš in Dodlek. Orli na drugi strani niso toliko trgovali, tik pred zdajci so klub okrepili Curanović, Osikel in Kumer, so pa klub zapustili Robnik, Suljević, Vokić, David Zec, ki je prestopil v Benfico, ter najboljši strelec v lanski sezoni, Matej Poplatnik , Elvis Džafić – gotovo imena, ki jih bo v zasedbi Kranjčanov težko nadomestiti, šušlja pa se še o odhodu obetavnega Kryeziuja.

Trener gostov Dejan Dončić je s pripravljalnim obdobjem zadovoljen, na generalki pred začetkom prvenstva pa so priznali premoč Trabzonsporju, ki je bil boljši z 2:0, čeprav so se Kranjčani Turkom dobro upirali.

Črno-beli so v zadnjem pripravljalnem dvoboju pred uvodno prvoligaško tekmo pustošili po Prlekiji in Ljutomerčanom nasuli devet zadetkov, še prej so ugnali hrvaški Rudeš in Beltince. Glede na to, da so Prekmurci novinci med elito, je strateg domačih previden pri kakršnihkoli napovedih pred začetkom sezone: ˝V prvi četrtine prvenstva nas čaka devet derbijev˝ je v svojem slogu odgovoril Šimundža, ki pa tako kot njegov nasprotnik na drugi strani zadovoljen nad potekom priprav in odzivom svojih varovancev.

Moštvi sta sicer že stari znanki iz prvoligaške konkurence, v medsebojnih dvobojih pa so veliko uspešnejši Prekmurci, Nazadnje so Gorenjci v Fazaneriji slavili avgusta 2011, ko je Anže Jelar z evrogolom matiral Drakovića za slavje Triglava, zadnja tri srečanja na Fazaneriji ter tudi obe dve srečanji v koledarskem letu 2013, ko so Muraši nazadnje sodelovali med najboljšimi pa so pripadla Prekmurcem. Kot zanimivost dodajno, da je na zadnjem medsebojnem srečanju mrežo Triglava zatresel Dejan Kurbus (poleg Maruška in Kozarja edini, ki je od sedanje zasedbe Mure že nosil črno-beli dres med prvoligaši), rdeči karton pa si je na tem srečanju prislužil Klemen Šturm, takrat še v dresu Triglava, od letošnje sezone naprej pa nova moč ponosa Prekmurja.

Zanimivo bo videti, kdo bo na uvodu v sezono uspešnejši, obe ekipi bosta na uvodu željni uspeha, a zdi se da, bi naboj prvega srečanja ter bučna podpora s tribun tehtnico lahko prevesil na stran Mure.

Naš tip:1

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Primož Raj
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Znana enajsterica sezone in podeljene nagrade za najboljše igralce v 1. SNL

Krog pred koncem so člani sindikata SPINS izbrali najboljše posameznike v Prvi Ligi Telema…