Z odigranimi tekmami 20. kroga je padel zastor nad jesenskim delom sezone, ki so ga na vrhu lestvice zaključile Domžale. Domžalčani so pod vodstvom trenerja Luke Elsnerja, dolgoletnega branilca kluba, s trdno in težko prebojno obrambo v uvodni polovici prvenstva rušili vse pred seboj, saj so se lahko po desetih krogih Prve lige Telekom Slovenije pohvalili z neporaženostjo.


V nadaljevanju so bile domžalske predstave za odtenek slabše, a je to povsem razumljivo, saj je bil uvod v sezono res impresiven. Manjšo bero domžalskih točk so najbolje izkoristili Mariborčani in Celjani, ki so z zagotovostjo najprijetnejše presenečenje dosedanjega poteka sezone. Ne zgolj iz vidika rezultatov, temveč tudi na podlagi odličnih predstav. Grofje so pod poveljevanjem Simona Rožmana, najmlajšega stratega lige, odlično delovali v napadu in tudi obrambi, saj so prejeli najmanj zadetkov v ligi, vsega devet, kar je glede na ofenzivno igro še posebej impozanten podatek. Drugouvrščeni Mariborčani so se ob koncu prebudili tudi na domači fronti in se po neprepričljivih predstavah sredi jeseni z odlično končnico, ko so na zadnjih štirih tekmah Krki, Kopru, Rudarju in Radomljam zabili kar 15 zadetkov, vodilnim Domžalam s tekmo manj približali na tri točke zaostanka. Če bodo vijolice tudi spomladi stopnjevale svoje predstave, jih bo izredno težko zaustaviti na pohodu do novega naslova državnih prvakov, še petega zaporednega, še posebej, če se bodo lahko spomladi osredotočili zgolj na domače obveznosti.

Prerojeni Celjani so jeseni vodilnemu dvojcu zadali kar štiri poraze. (Foto: Jure Banfi)
Prerojeni Celjani so jeseni vodilnemu dvojcu lige zadali kar štiri poraze. (Foto: Lado Vavpetič)

Vodilni trojki na četrtem mestu sledi Olimipija, ki si je ob koncu jeseni s porazoma proti Krki in Kopru pokvarila ugodno izhodišče v spomladanskem delu sezone. Ljubljančani so bili še pred sezono v navidez izgubljenem položaju, a so apetiti po odličnih izidih in fantastičnem večnem derbiju v Ljudskem vrtu, kjer so zeleno-beli osvojili “le” točko, znova narasli, a se s koncem jeseni znova tudi hitro (vsaj deloma) sesedli. Sredi jesenskega dela sezone so lahko na presenečenje upali tudi Zavrčani, a je uprava kluba z “ritjo” porušila vse, kar so nogometaši pod vodstvom trenerja Željka Orehovca zgradili na igrišču. Neposrečene poteze bratov Vuk, ki sta že v uvodu sezone odslovila nekaj nogometašev, za pravi eksodus odhodov pa poskrbela v minulih dneh, pa ravno tako niso pripomogle k boljši povezanosti ekipe. Glede na napovedi bodo Zavrčani spomladi le še drseli proti dnu lestvice.

Vodilna tri mesta spodnje polovice lestvice zasedajo moštva, ki so v lanski sezoni krojila mesta tik pod vrhom. Očitno je šlo zgolj za “instant” uspehe, to še posebej velja za osmo Gorico. Ta je povsem spremenila zasedbo, ki je še maja osvojila pokalno lovoriko, tokratni eksperiment s fanti z vseh vetrov pa se več kot očitno ni posrečil, kar dokazujeta tudi dve menjavi na trenerskem stolčku. Goričani so z izjemo zadnjeuvrščenih ekip Krke in Radomelj premagali le še “na pol razstavljeni” Zavrč.

Nekoliko bolj so lahko z jesenjo zadovoljni v Velenju, saj se je Rudar z visoko zmago nad Zavrčani v zadnjem krogu približal zgornjemu domu prvenstva. Knapi so po bledem začetku sezone, ko so se morali že na prvi postaji posloviti tudi od kvalifikacij Evropske lige, v nadaljevanju strnili svoje vrste, ki so jim dodali še dva izkušena nogometaša, Dragana Jelića in Elvedina Džinića, ob Ivanu Firerju najboljša strelca ekipe, in v drugi polovici jesenskega dela pritisnili na plin, saj so v zadnjih devetih tekmah izgubili zgolj v Mariboru, kar pred nadaljevanjem sezone daje dobre obete. Po zmagi nad Olimpijo so tudi Koprčani na zimski premor lahko odšli nekoliko boljše volje. Kljub temu z jesenskim delom sezone na Bonifiki ne morejo in ne smejo biti zadovoljni, saj je sedmo mesto po lanskem drugem mestu manj od pričakovanj, predsednik Ante Guberac je neuradno namreč napovedal borbo za naslov prvaka. Koprčani se lahko tolažijo zgolj s pokalnih polfinalom, ki jim še omogoča sanje na preboj v Evropo. Tako kot Zavrču se tudi Kopru odslovitev tujcev ni pozitivno poznala, vsaj iz rezultatskega vidika ne.

Velenjčani in Koprčani bodo spomladi lovili zgornji dom prvenstva. (Foto: Nicky Kristl)
Velenjčani in Koprčani bodo spomladi lovili zgornji dom prvenstva. (Foto: Nicky Kristl)

Na dnu lestvice sta se po pričakovanjih znašla Krka in Radomlje. Dolenjcem se poletna poteza, da Adnana Zildžovića nadomestijo z Milošem Rusom, ni obrestovala, z novim trenerjem Andrejem Kastrevcem, do tedaj vodjem novomeške Nogometne šole, pa so Novomeščani prikazali boljše predstave, a vsaj poimensko kakovostna zasedba vseeno ni upravičila vseh pričakovanj. Radomljani so bili na samo dno lestvice obsojeni še pred prvo tekmo sezone. Deseto mesto tako ni nobeno presenečenje, lahko bi rekli, da je glede na vloženo kar pričakovano, kar je po zadnji tekmi jeseni potrdil tudi trener Dejan Djuranović, ki vsaj za zadj ostaja trdno v sedlu. Kakovost kadra se je v primeru Radomelj izkazala za preveliko oviro za boljšimi dosežki.

Jasno je, da se spomladi obeta srdit boj za naslov državnega prvaka, saj so razlike med vodilno trojice izredno majhne. Obenem pa bo vodilna četverica klubov navidezne vojne bojevala tudi pozimi. Mariborčani namreč lovijo najboljše posameznike konkurentov za naslov. Vsaj za zdaj še ni jasno, če bodo vijoličasti Janžo, Verbiča ali Omladiča uspeli zvabiti, zagotovo pa se bo povabilo prvakov, ki so letos igrali tudi v Ligi prvakov, težko upreti. Ljubljančane in Domžalčane namreč pozimi čaka precej dela s podaljševanjem pogodb, saj ima kar nekaj nosilcev igre pogodbe sklenjene le še do konca sezone. Pri Celju pa so pred drugačnim izzivom, saj bodo morali v svojih vrstah zadržati vse najboljše posameznike, ki so z odličnimi predstavami privabili nemalo snubcev.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Morozov iz Celja v Izrael

Po Stojinoviću in Breclu Celje zapušča še en branilec. Grigorij Morozov bo do konca letošn…