Mariborčane jutri čaka zadnje dejanje v letošnjem letu. V polni Ljudski vrt prihaja razpoloženi Schalke, za katerega podobno kot za Štajerce šteje le zmaga. Nemci upajo na drugo mesto, vijolice na tretje, ki bi jim še drugič zapored prineslo igranje v izločilnih bojih Evropske lige. V domačem taboru pred tekmo vlada dobro razpoloženje, nekaj manjših težav ima zgolj Amir Dervišević, vsi ostali pa so pripravljeni na dokazovanje.


“Tekma je za nas zelo pomembna, še vedno smo v igri za napredovanje. Ritem je ustaljen, želimo si nadaljevati zastavljeno delo. Smo v stanju, ki je zelo razveseljivo in zato pričakujem zelo dober odziv z naše strani,” je uvodoma dejal Ante Šimundža, ki je v nadaljevanju novinarske konference dejal, da vloga favorita kljub glasni spodbudi Ljudskega vrta vseeno pripada gostom: “Izkušenj ne moremo črpati zgolj iz ene tekme, ekipa izkušnje črpa iz treh let v Evropski ligi in skupinskega dela Lige prvakov. Nabralo se je ogromno izkušenj, Maribor je bil na odločilnih tekmah že od nekdaj na zelo visokem nivoju. Z naše strani bi bilo povsem neprofesionalno, če bi trdili, da bomo zagotovo napredovali. Zavedamo se moči nasprotnika in kdo bo jutri favorit, obenem pa imamo tudi mi svoje ambicije, kvaliteto in karakter, zato bodo izkušnje iz vseh evropskih tekem jutri prišle še kako prav.”

Sporting in Chelsea sta v Ljudskem vrtu že pustila točko, lahko Schalke v Mariboru izgubi vse tri? (Foto: Jure Banfi)
Sporting in Chelsea sta v Ljudskem vrtu že pustila točko, lahko Schalke v Mariboru izgubi vse tri? (Foto: Jure Banfi)

Za obe ekipi šteje le zmaga, Schalke bi se s tremi točkami in s pomočjo Londončanov prebil v osmino finala Lige prvakov, Mariborčane zmaga pelje v spomladanski del Evropske lige, zato je jasno, da ekipi zagotovo ne bosta igrali na remi. “Jutrišnja tekma je takšna, da se bo zagotovo končala z zmago ene od ekip, saj neodločeni rezultat ne odgovarja nobeni ekipi. Schalke želi v nadaljevanje Lige prvakov, mi si želimo spomladanski del Evropske lige. Eni in drugi bomo želeli zmagati. Na kak način pa bomo do tega prišli pa bo odvisen tudi od dnevne forme in ambicioznosti ekipe skozi tekmo, zagotavljam pa, da bo tekma zelo spektakularna,” je o jutrišnjem spektaklu še dejal mariborski strateg. Schalke, ki bo na Štajersko prišel v precej oslabljeni postavi, saj Draxler, Kolašinac, Farfan, Matip in Goretzka zagotovo ne bodo igrali, vprašljivi so tudi nastopi Boatenga, Sama, Obasija in Felipeja Santane, v zadnjih tednih z novim trenerjem Di Matteom niza odlične predstave, še posebej nevarnost preti iz prekinitev, kjer z odličnimi predložki blesti Barnetta: “Schalke je trenutno v zelo dobri formi, mi pa smo v dobri formi že od julija. Vemo, kaj počnemo in delamo, s spremembo trenerja je pri Schalkeju zapihal nov veter. Spremenili so sistem, nekateri igralci so poškodovani, verjamem, da bo postava glede na našo tekmo v Nemčiji zelo sprememenjena, drugačen pa bo tudi sistem igre. Vsaki tekmi posvečamo enako pozornost, prekinitve so v evropskih tekmovanjih izrednega pomena, z enako vnemo smo se tudi tokrat pripravljali na nasprotnika.”

V minulih tednih je strm dvig forme nakazal tudi Dare Vršič, ki mu je Šimundža v domačem prvenstvu namenil vlogo v osrčju zvezne vrste, ki jo je odlično izkoristil. Bi se lahko tokrat zgodilo, da Mariborčani ne bi začeli z dvema defenzivnima vezistoma na sredini igrišča? “Ideje so, malenkosti so še odprte. Tekma traja 90 minut, ne zgolj 45 ali 30. V 90 minutah se lahko marsikaj spremeni, si pa vsekakor želimo pozitivnega rezultata, tako kot na vsaki tekmi pa bomo šli na zmago.”

Bi lahko Dare Vršič v lovu na zmago v začetni enajsterici zaigral v osrčju zvezne vrste? (Foto: Jure Banfi)
Bi lahko Dare Vršič v lovu na zmago v začetni enajsterici zaigral v osrčju zvezne vrste? (Foto: Jure Banfi)

“Po tekmi z Radomljami smo vsi igralci že razmišljali o sredini tekmi. Smo motivirani in osredotočeni na tekmo s Schalkejem. Naredili bomo vse in dali vse od sebe, da bomo zmagali in spomladi igrali Evropsko ligo,” so bile uvodne besede mariborskega kapetana Marcosa Tavaresa, ki je v Glasgowu prispeval zadetek za napredovanje v skupinski del Lige prvakov, na krstni gol v tekmi skupinskega dela pa še čaka. Upa, da ga bo zabil jutri, a poudarja, da je najpomembnejša zmaga in s tem tudi napredovanje:  “Jutri želim doseči zadetek in skupaj s soigralci bomo naredili vse, da zmagamo tekmo, kar je najpomembnejše.”

“Odlično je, da lahko Maribor živi nekaj najlepšega, to je Ligo prvakov. Mesto in njegovi prebivalci imajo nekaj, v čem lahko uživajo. Mi nogometaši lahko ljudem in družinam prinesemo veselje,” je o veselju, ki ga nogometaši prinašajo praktično celotni Slovenije, ne zgolj mestu Maribor, dejal izkušeni Brazilec, ki je ob koncu še enkrat poudaril, da bo s soigralci naredil vse, da se vijoličasti po dveh domačih remijih veselijo še prve zmage: “Drži, da smo letos v Ljudskem vrtu na evropskih tekmah še nepremagani. Jutri bomo naredili vse, da tekmo dobimo. Mislim, da je čas tudi za to, saj z zmago napredujemo.”

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Najboljši igralec Kopra vse bližje selitvi v Romunijo

Za Andrejem Kotnikom je odličen prvi del sezone, v kateri je 27-letnik na 20 prvoligaških …