Mariborčani so ob Novomeščanih danes kot prvi zakorakali v priprave na spomladanski del sezone. Cilj vijoličastih je spomladi jasen, v Ljudski vrt želijo znova prinesti obe lovoriki, državni in pokalni naslov, zato v sedemtedenskih pripravah ne bo popuščanja, saj tudi najbližji tekmeci spomladi ne bodo stali križem rok.


Načrt spomladanskih priprav je pri Mariboru že nekaj let nespremenjen, v sedemtedenskih pripravah bo moštvo najprej vadilo v domačem okolju, v tretjem tednu priprav sledi selitev v Prekmurje, v zdaj že stalno bazo Moravske Toplice, kjer se lahko pohvalijo z ogrevano nogometnim igriščem, osrednji del priprav pa bodo Štajerci tudi letos, še tretjič zapored, opravili v turškem Beleku. Sprememb tako praktično ni, moštvo trenerja Anteja Šimundža bo ob napornem ritmu priprav odigralo še veliko število zahtevnih tekem, kar dvanajst, tudi strateg vijoličastih pa poudarja, da v načrtu, ki prinaša uspehe, ni potrebe po spremembah: “Ni razlogov za spremembe, saj se prvenstvo nadaljuje že 21. februarja. Podobno kot lansko leto, bomo tudi letos opravili sedem tednov priprav. Veseli, da smo vsi ostali skupaj, dobili smo en nov obraz, zato gremo s polno paro naprej.”

Ekipa vsaj za zdaj ni doživela kadrovskih sprememb, moštvu se je znova priključil Dalibor Volaš, ki je pred tedni prekinil sodelovanje z aktualnim madžarskim državnim prvakom Debrecenom in bo ponujal dodatno izbiro v konici napada. “Dodal bo ogromno konkurence v napadu in upam, da veliko število zadetkov,” je o izkušenem napadalcu iz Ankarana povedal Šimundža. V štajerski prestolnici novih januarskih prihodov vsaj za zdaj še niso potrdili, čeprav je že nekaj časa jasno, da se je športni direktor Zlatko Zahovič za sodelovanje dogovoril z Erikom Janžo. “Ni skrivnost, da prihaja Erik Janža, ki bo okrepil konkurenco na levi strani igrišča. Veliko je odvisno od odhodov, če se bodo ti tudi zgodili. Vsekakor ekipa ostaja tista, ki je v lanskem letu dosegla uspehe. Ni sile, ki bi karkoli spremenila, saj ima ekipa še vedno prostor za napredovanje,” je o prestopnem roku dejal 43-letni mariborski strateg, ki se je v nadaljevanju dotaknil tudi že omenjenih možnosti za napredek svojih varovancev: “Rezerv je še kar nekaj, predvsem v dojemanju trenažnega procesa in vsakega dneva profesionalnega nogometaša. Ne zadovoljimo se z doseženim, ampak želimo biti kljub dobrim in odličnim tekmam jutri biti še boljši. Vsak posameznik lahko pri sebi v vsakem dnevu in trenutku določeno stvar naredi še boljše.”

Foto: Jure Banfi
Ante Šimundža: “Ekipa ima še vedno prostor za napredovanje.” (Foto: Jure Banfi)

Glede na jesenski del Prve lige Telekom Slovenije se tudi spomladi obeta zanimiv in napet boj za mest na vrhu ligaške razpredelnice, saj je četverica vodilnih moštev na zimski premor odšla v tesni točkovni razliki. Čeprav Mariborčani vsaj na papirju premorejo najkakovostnejši kader in imajo največ izkušenj, Šimundža poudarja, da vijoličasti na konkurente ne gledajo podcenjevalno: “Olimpija je, ne glede na stanje in situacijo, zagotovo vselej izziv. Obračun z Olimpijo je največji slovenski derbi, mimo katerega ne moremo iti. Dejstvo je, da so Domžale in Celje naredili korak naprej. Pot, ki so jo izbrali in začrtali, je prava, saj so se nam točkovno približali in prišli na nivo, ki ga v prejšnjih letih niso bili navajeni. Konkurenca te dela boljšega, nikakor pa nismo podcenjevalni do drugih klubov. Smo zelo spoštljivi, zavedamo se, da trdo delajo in se veliko odrekajo, kar se je pokazalo kot dobro. Naša ambicioznost, motiv in želja pa se s tem ne spreminjajo. Dejstvo pa je, da s tekmo manj za Domžalčani zaostajamo tri točke, zaradi česar je situacija nekoliko drugačna kot v minulih letih. Smo pa bili tudi jeseni na zelo visokem nivoju, smo ambiciozni in tekmovalni, želimo zmagovati, to pa bo ob delu, redu in disciplini tudi vodilo med pripravami.”

V zaključku pogovora je beseda znova nanesla na prestopni rok. Z Mariborom se omenja precej imen, vse od Benjamina Verbiča, Domna Črnigoja, Mateja Palčiča in še koga, še vedno pa ni znano, če bo Erik Janža v Ljudski vrt prestopil januarja ali pa po koncu sezone. Šimundža pa ni znal izdati odgovora tudi na vprašanje o Verbiču: “To ni odvisno od nas. To je vprašanje za športnega direktorja (Zlatka Zahoviča op.p.), ampak mislim, da na to Maribor nima veliko vpliva. Kako se bodo dogovorili, pa morate povprašati športnega direktorja. Verbič je ime, ki se ga omenja. Vmes sem zasledil, da je Maribor tisti, ki si ga strastno želi. Tudi to pa je stvar za športnega direktorja, ki pokriva to področje.”

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz Prva Liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Pregled pred pomladjo: MURA – Čarno-bejli si želijo večje konstantnosti in skoka po lestvici

Trener: Damir Čontala – SLOVENIJA (38 let) Povprečna starost članske ekipe: 24.5 let Odmev…