V predzadnjem kolu bo še drugič letos na sporedu največji derbi v zahodni tretjeligaški konkurenci, saj se bosta spet pomerila zasavska tekmeca Zagorje in Rudar. Gre za tradicionalno rivalstvo, a zanimivo, da sta se v času Jugoslavije kluba pomerila le v treh sezonah med 1953 in 1957. Proletarec, kot se je tedaj imenoval zagorski klub, je večinoma igral v nižjih ligah in tako ni bilo veliko priložnosti, da bi se meril s trboveljskim Rudarjem, ki sodi med velikane slovenskega nogometa tistega časa, saj nikoli ni igral nižje od slovenske lige. Kluba sta se pogosteje srečevala šele po osamosvojitvi, prvič že v uvodni sezoni državne lige, ko je novinec Proletarec najprej doma remiziral, nato pa v Trbovljah celo ugnal Rudarja in slednji je takrat posledično tudi izpadel iz lige. Zagorjani so se jim v 2.SNL kmalu pridružili in v njej sta kluba med leti 1993 in 1999 končno nekaj več sezon spet igrala skupaj. Enkrat je imel več uspeha eden, drugič drugi, na splošno pa sta bila precej izenačena. Kot izjemo velja omeniti morda le tekmo iz leta 1996, ko je Zagorje pred domačimi gledalci slavilo kar s 5:1. Po izpadu Rudarja vse do četrtega ranga se kluba nato več kot 10 let v ligaški tekmi nista pomerila, nato pa je leta 2010 tja izpadlo še Zagorje in tradicionalna rivala sta se srečala v ljubljanski (četrti) ligi. Spet je bilo uspešnejše Zagorje, ki je slavilo z 2:0 in 1:7 ter na koncu tudi napredovalo v ligo višje. V njej letos spet igrata oba zasavska kluba, prva tekma pa se je konec jeseni končala z 2:1 za Rudar. Moštvo takratnega trenerja Toneta Hrovatiča je na ta način popravilo nekoliko slabši izkupiček iz zadnjih medsebojnih srečanj, med strelce pa sta se pri Trboveljčanih vpisala Berič in Karamarković. Za goste je Krajnc znižal tri minute pred koncem in derbi je bil pred 1500 gledalci tako izenačen do zadnjega. Tudi tokrat gre pričakovati velik obisk in izenačeno tekmo, v rahli prednosti pa bi morda lahko bili višje uvrščeni Zagorjani, ki bodo za razliko od gostov nastopili v polni postavi in se pred domačo publiko zagotovo želijo tudi revanširati gostom za jesenski poraz. Na drugi strani položaj na lestvici in podobne statistike na derbijih ponavadi ne igrajo večje vloge, zato množica navijačev Rudarja, ki bo na tekmo ob prazniku odšla peš čez hrib, povsem legitimno verjame v še eno zmago knapov.


Na ostalih srečanjih pa se bodo potrjevale odločitve, ki se tičejo mest za napredovanje in obstanek, ne pa seveda tudi samega napredovanja in obstanka, saj bo o tem kot vselej naknadno odločala NZS. Vodilni AH Mas Tech na gostovanju proti izpadlim Biljam potrebuje zmago za dokončno zagotovitev naslova. Zarica je v sredo na zaostalem srečanju remizirala z Brdi, zdaj pa bo na pomožnem igrišču v ŠC Kranj gostila razpadajoči Kamnik in za siguren obstanek prav tako potrebuje zmago. Če ne bo senzacije, bo torej stanje pri vrhu in dnu povsem jasno že pred zadnjim kolom.

Ivančna Gorica gosti sežanski Tabor, ki je v zaključku ujel formo, dekanski Jadran pa pričakuje Izolo, ki je ravno nasprotno ob koncu povsem popustila in se zdaj bori le še za tretje mesto. V nedeljo pa se bosta v Vipolžah na lokalnem obračunu pomerila še Brda in Adria, pri čemer gostje v Miren prihajajo še dodatno navdahnjeni po zmagoslavju nad Tolminom. Slednji bo tokrat prost, kar pomeni da praktično nima več realnih možnosti, da bi se še lahko boril za napredovanje. Morda pa Tolmince reši NZS, saj je v drugi ligi zopet premalo klubov.

Zaostala tekma 22. kroga 3. SNL zahod:
ZARICA KRANJ 2:2 BRDA
Nazić (59, 72); Blaško (25), Frelih (88)

Tekme 25. kroga 3. SNL zahod:
IVANČNA GORICA : TABOR SEŽANA 
CALCIT KAMNIK : ZARICA KRANJ 
BILJE : AH MAS TECH 
ZAGORJE : RUDAR TRBOVLJE 
BRDA : ADRIA 
JADRAN DEKANI : IZOLA
Prosta ekipa: TOLMIN

Avtor: Tim Dobovšek

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od T. D. L.
Naloži več novic iz 3. liga zahod
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Domov se vrača Miral Samardžić

Nekdanji reprezentant Slovenije je nov izziv našel v svojem rojstnem mestu. Nastopal bo v …