Začenja se tudi nova sezona 3. SNL zahod. Po spremembi tekmovalnega sistema sta naslov v preteklih dveh letih osvojili ekipi Ajdovščina in Brda, ki sta morali nato v kvalifikacije, letos pa naslov prinaša neposredno uvrstitev v drugo ligo. In ne le to, napredoval bo tudi drugouvrščeni, zato velja priložnost res izkoristiti. Posledično večina ligašev med prestopnim rokom ni stala križem rok in po prvih napovedih se zdi, da nas čaka še kvalitetnejša in bolj pestra sezona kot doslej. Sezona se tokrat začenja s klasičnim derbijem med Jadranom in Taborom, ki bosta odigrala že 17. medsebojno tekmo po osamosvojitvi.


Kdo vse so favoriti, je vedno nehvaležno napovedovati, je pa med njimi skoraj zagotovo  spet Jadran, ki se že kar nekaj sezon drži tik pod vrhom lestvice. Pesjani so lani za prvakom zaostali le dve točki, za razliko od nekaterih tekmecev pa poleti niso pretirano spreminjali moštva, pripeljali so le nekaj okrepitev. Moštvu sta se  med drugim pridružila izkušeni Peroša in mladi Bordon, ki sta igrala za Izolo,  iz Kopra pa je prišel Matic Reja, ki že ima tudi nekaj drugoligaških izkušenj. Ekipa je očitno dobro pripravljena, saj je med tednom v pokalu zlahka in rutinirano odpravila tretjeligaša Videm s 3:0.  Kakšne so uradne članske ambicije kluba iz Dekanov, tudi letos ni povsem jasno, a če Kompara in njegovi varovanci ne bodo podobno uspešno kot pretekle sezone, bo to vsekakor presenečenje.

Bolj jasni in tudi glasni so pri sežanskem Taboru, ki se bo v prvem krogu pomeril prav proti Jadranu. Kraševci so poskrbeli za številne spremembe, njihova ekipa pa bo po napovedih mnogo močnejša kot lansko sezono. Pod novim pokroviteljem bo moštvo nastopalo z rahlo nenavadnim imenom CherryBox24, vodil pa ga bo stari znanec slovenskih zelenic, Uroš Barut. Med okrepitvami najbolj izstopa odlični napadalec Škerjanc, ki se vrača v domače kraje, vračajo se še Primož Barut, Gulič in Kosmač, tu pa so tudi novinci Vukelič, Petrovčič in Slavec. V nekdanjem prvoligašu napovedujejo vrh lestvice v dveh sezonah in na prenovljenem stadionu Rajku Štolfe bo očitno spet bolj veselo. Po nekaj dobrih rezultatih na pripravljalnih tekmah bo veliko povedal že prvi krog in omenjeno gostovanje v Dekanih.

Kot vselej ne moremo mimo Izole, ki velja za glavno razočaranja lanske sezone in bo letos zagotovo želela doseči več. Na Obali so poskrbeli za spremembe v vodstvu, predvsem na področju mlajših selekcij, pa tudi za tiste na igrišču, tako da se bodo v novo sezono podali kar konkretno okrepljeni. V staro jato se vračajo Gavrič, Vidakovič in Hadžimuratovič, iz Ankarana prihajata Nikolič in Pletikos, omeniti pa gre tudi Sotenška, ki je pečat pustil v zasavskem dvojcu v 3. SNL center.  V klubu delujejo kar ambiciozno in kaj lahko bi se po letu premora spet vmešali v boj za drugo ligo, kjer so nazadnje igrali pred enajstimi leti. Za začetek jih doma čaka Adria in zmaga proti vselej neugodnemu nasprotniku bi bila gotovo lepa popotnica za naprej.

Precejšnja neznanka je Tolmin, ki je donedavno nastopal v drugem rangu slovenskega nogometa, nato pa, kot se to rado dogaja, poleti izgubil nekaj ključnih mož prve enajsterice na čelu z vratarjem Simčičem in bratoma Sokanović. V klub iz Posočja so prišli nekateri manj znani mladi igralci ter bivši kapetan Sladič, ki bodo skušali zapolniti vrzeli. Tolminci so v novo sezono krenili dobro, saj so v pokalu s 5:3 slavili proti Bogojini. A v ligi jih bržkone čaka težja naloga, saj so številni nasprotniki močnejši od Bogojine. Za začetek se bodo  v gosteh pomerili s Postojno, ki je prav tako novinec v ligi, zato gre pričakovati zanimivo srečanje, ki bo že določilo prva razmerja za novo sezono. Kljub odhodom in čeprav igrajo v gosteh, se bodo morali varovanci Jana Kraglja sprijazniti z vlogo favorita.

Sploh zato. ker je Postojna v sezono krenila s porazom 0:8 proti Radomljam. Pokalni debakel v močni nevihti bo treba čim prej pozabiti, za novinca bo šlo zares predvsem v ligi, kjer so črno-modri nazadnje igrali pred davnimi štirinajstimi leti. Po slovesu Cerknice bo Postojna edino moštvo iz Notranjske, kar bo za tretjeligaški nivo gotovo dobra popestritev. A v mestu z deset tisoč prebivalci si glede rezultatov ne delajo utvar, ob neizkušeni ekipi bodo zadovoljni že z obstankom. Notranjci bodo skušali dokazati,da EPNL ni tako slaba liga, kar je nenazadnje potrdila Vipava, ki se je lani uvrstila v sredino lestvice. Vipavci bodo uspeh letos poskušali ponoviti, a ob močnih nasprotnikih nikakor ne bo lahko. Zeleno-beli v pripravljalnem obdobju niso blesteli, prvi ligaški preizkus pa jih čaka proti Biljam, kjer gre pričakovati izenačen dvoboj.

Precej manj kot v preteklih sezonah javnost pričakuje od Ajdovščine, ki je doživela ogromne spremembe. Ekipo je zapustila večina tistih, ki ne prihajajo iz Ajdovščine in ki so v zadnjih letih nosili glavno breme, novost pa je tudi ta, da v imenu ne bo več besede “Škou”, saj se poslavlja dosedanji predsednik Nagode, ki je deloval v ŠD Škou. Pomlajeno ekipo bo namesto Vidica letos vodil Mitja Lavrenčič, cilj pa je sredina lestvice. Za uvod se bodo pomerili z Ilirsko Bistrico, ki prav tako ne goji večjih ambicij. Vijolični so se izpada rešili šele po napredovanju Brd, letos pa bodo storili vse, da bi se lahko oddahnili že kaj prej. V svoje vrste so tako vrnili kapetana Lazarevića, s katerim bodo skušali presenetiti že na uvodu v sezono. Zaradi širitve druge lige bodo imeli letos nekoliko lažje delo, saj izpade zgolj ena ekipa.

Kaj lahko stori Adria, je veliko vprašanje. Spomladi so bili Mirenci praktično najboljša ekipa lige, a je glavno breme nosil Wilson, ki se je poleti preselil v Gorico, a so ga sinje-modri poslali v staro jato. Pri Štantu napovedujejo vsaj ponovitev lanske sezone, ko so bili na koncu celo četrti. Če so optimistične napovedi upravičene, bo v veliki meri pokazal že prvi krog, ko zeleno-beli gostujejo pri močni Izoli. Kot vselej ekipe izkušenega Borivoja Lučića ne gre odpisati vnaprej in tudi v gosteh bodo prvaki izpred šestih let gotovo znova presenečali. Za konec pregleda so tu še Bilje, ki so spomladi igrale dokaj slabo, zdaj pa bodo želele čim prej obrniti trend. V ta namen so črno-beli poskrbeli za menjavo na trenerskem stolčku, kjer se bo preizkusil znani dosedanji tretjeligaški igralec Tadej Tomažič. Biljenci kot rečeno prvo tekmo igrajo proti Vipavi, ki je bila spomladi v gosteh že boljša, zato delo nikakor ne bo lahko.

Pari prvega kroga 3. SNL zahod:
IZOLA : ADRIA MIREN
AJDOVŠČINA : ILIRSKA BISTRICA
BILJE : VIPAVA (vse v soboto, ob 17:00)
JADRAN DEKANI : TABOR
POSTOJNA : TOLMIN (obe v nedeljo, ob 17:00)

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od T. D. L.
Naloži več novic iz 3. liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Domov se vrača Miral Samardžić

Nekdanji reprezentant Slovenije je nov izziv našel v svojem rojstnem mestu. Nastopal bo v …