Ta vikend bodo s prvim kolom tekmovanje otvorili tudi tretjeligaši. V zahodni skupini bo za razliko od lanskega leta letos le nastopilo vseh 14 klubov, tekmovanje pa bo zopet vodila medobčinska zveza Ljubljana.  Za edini zaplet v poletnem premoru so tokrat poskrbeli pri Cerknici, ki je osvojila primorsko ligo, nato pa tik pred žrebom od napredovanja odstopila. Po odločitvi NZS jih je nadomestila združena ajdovska ekipa Ajdovščina Škou. Poleg nje bosta novinca tudi jezero Medvode in kranjska Sava, ob osmih nekdanjih prvoligaših pa bo kar sedem klubov, torej polovica lige, zastopalo Primorsko. Najverjetneje gre med temi tudi iskati končnega zmagovalca.


Zelo malo možnosti za kaj takega ima Izola, ki je lani veljala za enega glavnih, če ne kar glavnega favorita, pa je na koncu ostala brez želenega napredovanja. Na obali so se poleti pojavljale tudi opcije, po katerih bi ribiči ostali celo brez članske ekipe, toda na koncu so se v klubu le odločili, da kljub neuspehu nadaljujejo v tretjem rangu. Moštvo je pričakovano zapustil trener Švicko Jermaniš, veliko sprememb pa je bilo tudi v igralskem kadru. Najboljši igralec pomladi Mark Božič je odšel v Ankaran, Amer Jukan bo na drugi strani meje igral za Buje, Bostian Podgajski se vrača v Celje, mladi Emir Burkić pa se nahaja na preizkušnji pri nemškem Eintrachtu. Poleg omenjenih je oziroma bo odšlo še nekaj igralcev, nadomestiti pa jih bodo skušali predvsem mladi iz domačega in sosednjih klubov. Med nekoliko bolj zvenečimi okrepitvami lahko omenimo le Nikija Finkšta, ki se po epizodi v Kortah vrača v tretjo ligo, ter Žana Modrijana, ki je bil eden boljših v šampionski zasedbi Cerknice. Kako konkurenčna bo prenovljena zasedba povratnika Aljoše Čotarja, je težko reči, toda zdi se, da višje od mirnega obstanka, v tem padlem velikanu letos niti ne ciljajo. Začetek sezone zato ne bi mogel biti težji, na igrišče v Piranu namreč prihajajo favoriziti iz Brd.

Brda bodo po vsej verjetnosti namreč zelo nevarna, saj je Florijan Debenjak s pomočjo Gorice sestavil zavidanja vredno ekipo. Iz mesta vrtnic so na posoje oziroma dvojne registracije prišli Sandi Bremec, Valdrin Kadrija, Januš Štrukelj, Alessio Codromaz, Amel Džuzdanović, Boštjan Frelih, Rok Grudina, Robi Jakovljević, Tine Kavčič, Jaka Kolenc, Jani Rijavec in še nekateri mlajši, tako da lahko Brici sestavijo praktično celotno goriško enajsterico. V sredo jih je v pokalnem obračunu nastopilo šest, kombinirana ekipa pa se je nadvse dobro kosala z drugoligašem iz Ankarana. Če bo novemu strategu uspelo dovolj hitro uigrati razmeroma novo ekipo in če ne bo težav z nezadovoljstvom domačinov, bi se morali »Brici« tokrat boriti za mesta pri vrhu lestvice. Lani Ajdovcu Mulahmetoviču  s »tujci« ni šlo najbolje, kar je botrovalo tudi precejšnjemu nezadovoljstvu med gledalci. Vodstvo kluba tudi tokrat ne skriva ambicij po morebitnem napredovanju in Goričan Debenjak se vsekakor nahaja pred novo zahtevno nalogo.

V najožji krog favoritov sodi tudi Tolmin, ki je zadnje tri sezone vselej končal med prvo četverico, lani pa je bil celo drugi. Za ta rang dovolj izkušeno ekipo, ki že nekaj časa igra skupaj, uspešno vodi David Kanalec in v klubu zagotovo spet ciljajo visoko. Na pripravljalnih tekmah jim sicer ni šlo najboljše, saj so jih premagali Tabor, Brda in Kras, medtem ko so edino zmago dosegli proti mirenski Adrii. Do večjih sprememb v moštvu ni prišlo, najbolj pa se bo verjetno poznal odhod bratov Sokanović, predvsem odličnega strelca Daliborja, ki je odšel v Feltrese. Na drugi strani gre med novinci omeniti Danijela Rakuščka iz Gorice ter povratnika Tima Lo Duco. Oba bosta sicer uvodno tekmo lahko spremljala zgolj s tribune, prvi namreč še ni registriran, drugi pa je na pokalnem srečanju prejel rdeč karton. V Dravogradu so Tolminci razočarali in proti četrtoligašu izpadli iz nadaljnjega tekmovanja, toda verjeti gre, da bo v ligi drugače. Tudi lani so v pripravljalnem obdobju igrali slabo, ko je šlo zares pa so bili skoraj do konca v borbi za naslov,  zato ne glede na vse tudi v tokratno uvodno preizkušnjo proti Rudarju vstopajo v vlogi favorita.

Visoko bi lahko bil tudi Tabor, ki je lani kot novinec kar nekoliko presenetil z dobrimi igrami in odličnim petim mestom. Ekipo je zapustil strateg Igor Božič, v novi sezoni pa jo bo vodil izkušeni Marjan Kovačič, ki se ga ljubitelji nogometa morda spominjajo izpred dobrega desetletja, ko je Kraševce vodil v prvi ligi. Takrat mu ni šlo najbolje, saj je Tabor izpadel, zato bo zanimivo videti, kako mu bo šlo v pogojih, ko naj bi se klub nahajal v nasprotni polovici lestvice. Ekipa je tega vsekakor sposobna, Kosmaču in soigralcem sta se med prestopnim rokom namreč pridružila še povratnik v matični klub Dino Stančič, ki je lani igral za Krko ter Matej Godnič iz Kopra. V pokalu nekdanji finalist letos ni nastopal, zato ga uvodna preizkušnja sezone čaka v Kamniku, kjer se bo proti zdesetkanemu domačinu predstavil v vlogi izrazitega favorita. Nasploh so lahko v Sežani zadovoljni z razporedom, saj v drugem kolu na stadion Rajka Štolfe prihaja novinec iz Medvod in nič čudnega ne bi bilo, če bi se Kraševci po dveh kolih nahajali na vrhu lestvice.

S podobnimi načrti se sezone lotevajo v Mirnu, kjer Adria sicer ne igra več takšne vloge kot še pred dvema letoma, ko je suvereno osvojila naslov, a je vseeno še vedno sposobna priti do dobrih uvrstitev. Lani je moštvo na čelu z izkušenimi Zovattom, Pušem in Kovačevičem na koncu končalo celo na četrtem mestu in v klubu so se očitno odločili, da nadaljujejo s takšno strategijo. Moštvo je namreč okrepil 41-letni veteran, zimzeleni Enes Demirović, poleg njega pa sta prišla še Manuel Hriberšek iz Brd in Dejan Sokanović iz Tolmina. Vseeno pa druga liga ni ne realna, niti ne načrtovana opcija, sploh ker se Mirenci po odhodu Jožeta Prelogarja še tik pred začetkom sezone nahajajo brez uradno registriranega trenerja, medtem ko bo moštvo de facto vodil kar Demirović. Na prvi tekmi proti novincu bi morda še lahko šlo, nadaljnja pot mirenskega klub pa bo nato odvisna v številnih faktorjev.

Do velikih sprememb pri Jadranu je prišlo predvsem na formalni ravni, saj je dekanski klub po novem tudi uradno postal koprska filiala. Prestopi so bili zato pričakovani, iz Bonifike se na stadion Ivana Gregoriča selijo Marko Grlj, Andraž Jelen, David Adam, Faton Redjepi, Sanjin Gavrić, Luka Novak in Žiga Smrtnik, za kakšne bolj zveneče okrepitve članskega moštva Jadrana pa očitno tudi v Kopru ni pogojev. Med odhodi pa se bo najbrž najbolj poznal tisti izkušenega Simona Kluna, ki je odšel v Ankaran. Moštvo je kljub mladosti pred sezono očitno dobro pripravljeno, saj je na prijateljskih tekmah premagalo Ajdovščino z 2:0 in remiziralo proti Taboru z 2:2, medtem ko se je v sredo dobro upiralo tudi drugoligašu Šenčurju v pokalnem srečanju. Za začetek Dekančani pričakujejo novinca v ligi, kranjsko Savo, tako da bi še en primorski klub lahko v sezono štartal s polnim izkupičkom.

Kam lahko posežejo ostali je veliko vprašanje, saj si jih večina pred sezono želi zgolj čim mirnejšega obstanka. Po daljšem času bodo v ligi nastopila kar štiri gorenjska moštva, poleg Ivančna Gorice pa je tu še tradicionalni zasavski dvojec. Lani se je najbolj izkazalo Zagorje, ki je s šestim mestom kot edini neprimorski klub končalo v zgornji polovici lestvice. Kot je pri proletarcih že v navadi, pred sezono tudi tokrat ni bilo vidnejših sprememb. Mirsad Fazlić se vrača v matični trboveljski Rudar, prišli pa so Rok Prestor in Alojz Smrkolj iz petoligaškega Termita in Denis Bašić iz velenjskega Rudarja. Nekoliko bolj živahno je bilo pri knapih, a tudi tu brez kakšnih zvenečih okrepitev. Rudarju so se poleg Fazlića pridružili še Alen Kahteran in Nejc Kramžar iz Šampiona, Aleš Medved iz Jevnice in Ivica Perić iz velenjskega soimenjaka. Oba zasavska klub vztrajata z lanskoletnimi trenerji in imata tudi podobne cilje okrog sredine lestvice, vrhunec sezone pa bosta zopet nedvomno oba medsebojna derbija. Trenutno je v nekoliko boljši formi Rudar, ki je osvojil turnir Rajka Vavpetiča v Moravčah, kjer je gladko zmagal tudi na medsebojnem srečanju. Novinci so se za zdaj izkazali, a dobro formo bo potrebno potrditi tudi na izredno težkem gostovanju pri Tolminu, kjer so zeleno-črni lani spretno in srečno že izvlekli točko.

Od ostalih trenutno najbolje deluje Zarica, ki je dobro igrala na prijateljskih tekmah ter med drugim proti Radomljam zabeležila zmago in remi. V klubu nočejo dajati kakšnih konkretnejših napovedi pred začetkom, a trener Zupančič vseeno računa na boljšo sezono kot lani, ko so si Kranjčani šele na koncu zagotovili obstanek. Moštvo bo nastopilo predvsem z nekoliko spremenjeno obrambo, saj se je Jerkovič preselil v Šenčur, prišla pa sta hitri bek Darko Babič in izkušeni napadalec Ladislav Stanko v obratni smeri. S še nekaterimi mladimi igralci Triglava, ki tudi v novi sezoni ostajajo pri Zarici, naj bi bila ekipa vsaj tako dobra kot lani, nekoliko pa skrbi le pripravljenost in uigranost, saj trenažni proces ni potekal povsem v skladu z načrti. Kranjčane pa lahko veseli vsaj ureditev igrišča, tako da bodo uvodno preizkušnjo proti Zagorju vendarle odigrali doma. Lani so bili gostje boljši in tudi tokrat Zarico čaka težka naloga, če želi na uvodu priti do treh točk.

Še težje delo pa bodo verjetno imeli novinci iz Stražišča. Sava se je letos namreč le odločila, da poskusi srečo v tretji ligi, kjer pa ji nazadnje ni šlo ravno najbolje. Tako se spet obeta mestni obračun v tretji ligi, a roko na srce razen tradicije Sava v ostalih elementih deluje nekoliko slabše kot sosedi. No, tudi v Stražišču so pripeljali nekaj novih obrazov, denimo Jureta Križaja, ki bo na posoji iz Triglava, pa Damirja Marijana in Jureta Zukanoviča iz Šenčurja ter tudi Darka Savanovića, ki se v Kranj vrača iz tujine, zato v klubu upajo, da bodo konkurenčni. Moštvo Marka Trebca čaka težka naloga že na uvodu, saj potujejo v Dekane, kjer bi bila vsaka točka proti Jadranu zagotovo velik uspeh. Nekoliko lažji žreb pa je imel drugi novinec iz gorenjskega konca, sicer prvak ljubljanske lige Jezero Medvode. Razmeroma izkušeno ekipo je lani trener-predsednik Samir Škrgić po dramatičnem zaključku pripeljal do zasluženega naslova in po izkušnjah iz prejšnjih let vemo, da so se ljubljanski novinci po navadi kar dobro znašli tudi v višjem rangu. Moštvo so pred začetkom še dodatno okrepili branilca Goran Volaš in Nedim Vehabovič iz Kamnika ter Edin Avdić iz Šenčurja. Tretjeligaški povratek na stari stadion ob Sori bodo Medvodčani dočakali proti Ivančni Gorici.

Ta lani ni ravno navdušila, saj je končala šele na enajstem mestu, pri čemer pa je še posebej slabe rezultate dosegala doma. Moštvo je po sezoni zapustil najboljši igralec Milan Đajić, ki s Triglavom že igra v prvi ligi, zato se poraja veliko vprašanje, kdo bo zdaj pri livarjih skrbel za zadetke. Kakšnih posebnih okrepitev si Dolenjci tudi tokrat niso privoščili, zato se zdi najbolj verjeten boj za obstanek v ligi. Mlado ekipa Boštjana Krefta že na prvi tekmi v Medvodah nedvomno čaka težka naloga.  Še težje pa bo Kamniku, ki je po pomladnih turbulencah nekako sestavil ekipo za nadaljevanje tretjeligaške zgodbe. Večina boljših igralcev je zapustilo moštvo, ki ga bo v novi sezoni vodil kar legendarni napadalec Dražen Žeželj. Če mu bo uspelo priti do vnovičnega obstanka bo to glede na vse, kar se je dogajalo v zadnjih mesecih, pravcata senzacija.

Kot zadnje se je tekmovanju priključilo še moštvo Ajdovščina Škou, ki je po odpovedi Cerknice kot drugo v primorski ligi povsem pravilno prišlo do nenadejane priložnosti. Gre za naslednika propadlega Primorja, ki je zdajšnjo obliko dobil lani z združitvijo članske ekipe Škuola in DNŠ Ajdovščine. Ajdovci bodo nastopali v oranžno-črnih dresih, igrali pa bodo na mestnem stadionu, ki bo tako po prenovi le prišel na svoj račun. Ekipa, ki so se ji pridružili še Sanel Mulahmetović, Emir Mehanović in Andraž Ivanovič iz Brd ter Nejc Vidmar iz Vipave, ima za osnovni cilj obstanek v ligi. Kam realno sodi, bo v veliki meri pokazal že prvi krog, v katerem je na sporedu gostovanje pri Adrii.

1. krog:
Kamnik : Tabor Sežana
Jezero Medvode : Ivančna Gorica
Tolmin : Rudar Trbovlje
Izola : Brda (vse 24.8. ob 17:30)

Zarica Kranj : Zagorje
Adria : Ajdovščina Škou
Jadran Dekani : Sava Kranj (vse 25.8. ob 17:30)

 

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od T. D. L.
Naloži več novic iz 3. liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Navijači Izole NZS očitajo laži in zavajanje ter tudi dvojne kriterije

Incident na derbiju 21. kroga državnega prvenstva med Muro in Mariborom počasi dobiva razp…