NZS je včeraj objavila seznam klubov, ki bodo prihodnje leto nastopali v 3. SNL Zahod. Čeprav se je v zadnjem času pojavljalo precej špekulacij in namigovanj, pa se je na koncu izkazalo, da bo liga za razliko od prejšnjih sezon tokrat sestavljena v skladu s tekmovalnim pravilnikom.


Ker iz 2. SNL ni izpadel noben zahodno lociran klub, morata  tretjo ligo po propozicijah zapustiti 13. in 14. uvrščena ekipa. Konkretno so to le Bilje, saj je štirinajsti član (Ilirska Bistrica) izstopil že pred začetkom sezone. Največ nejasnosti pa je bilo okrog dvanajstega Kamnika, ki je pomladanski del odigral naravnost katastrofalno, in ki ima po nekaterih navedbah iz prejšnje sezone tudi še okrog 20.000 evrov dolgov. No, na koncu so se Kamničani le odločili, da s tekmovanjem nadaljujejo v istem rangu, pri čemer pa naj bi poskrbeli za maksimalno možno znižanje stroškov. Vprašanje je sicer, kako konkurenčen bo novi Kamnik, a za ligo je najpomembnejše, da se ta igra s polnim številom klubov. Po napredovanju Ankarana tako v njej ostaja enajst lanskih tretjeligašev, katerim se bodo po treh letih zopet pridružili še vsi trije prvaki regionalnih lig.

V tekmovalnem smislu je bilo najbolj napeto v ljubljanski ligi, kjer si je vodilno Jezero-Medvode zagotovilo naslov šele v zadnjem kolu, potem ko je uspelo remizirati na gostovanju pri neposrednih tekmecih na Viču. Pri tem je imelo kar nekaj težav, saj so domači z igralcem več v upanju po napredovanju do zadnjega sodniškega piska oblegali gostujoča vrata, si pripravili nekaj priložnosti, zadeli tudi vratnico, a ostalo je pri remiju in velikem slavju gostov. Medvodčani se tako po treh letih vračajo v 3. ligo in upajo na več uspeha kot nazadnje, ko so izpadli nazaj že po vsega eni odigrani sezoni.

Na Gorenjskem je kranjska Sava prepričljivo gladko ugnala konkurenco, a je bilo vprašljivo, kaj to pomeni, saj ji je enak podvig uspel že lani, pa se potem ni odločila za napredovanje. Potem ko so se v Lescah in Naklem jasno odpovedali morebitni priložnosti, je vse ostalo na Savi in ta se je po posvetu z NZS na koncu le odločila, da poskusi srečo tudi v višjem rangu. Edino pravilno, saj so Kranjčani v zadnjih dveh letih dokazali, da so za gorenjsko konkurenco enostavno premočni. Tretja liga se tako po dveh letih vrača v Stražišče, se je pa tu nekoč igral tudi že prvoligaški nogomet. Takratna Mladost je v petdesetih namreč igrala v ljubljansko-primorski skupini slovenske lige.

Kvalitetnejši nogomet pa prihaja tudi na Notranjsko, saj si je z nekoliko presenetljivo zmago v EPNL napredovanje zagotovila tudi Cerknica. Gre za verjetno celo največji uspeh matičnega kluba Janeza in Roberta Voljča, ki kljub skoraj 90-letni tradiciji vidnejših rezultatov doslej še ni beležil. Omeniti velja morda le sezono 02/03, ko je Šico Cerknica igrala v primorski skupini tretje lige, a zasedla zadnje mesto in izpadla nazaj. Varovanci Ljuba Modrijana tokrat upajo na uspešnejšo epizodo.

Sestava 3. SNL Zahod 2013/14: Adria, Brda, Ivančna Gorica, Izola, Jadran Dekani, Kamnik, Rudar Trbovlje,  Tabor Sežana,  Tolmin,  Zagorje,  Zarica,  Jezero-Medvode,  Sava Kranj, Cerknica.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od T. D. L.
Naloži več novic iz 3. liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Domov se vrača Miral Samardžić

Nekdanji reprezentant Slovenije je nov izziv našel v svojem rojstnem mestu. Nastopal bo v …