Kar se je napovedovalo v preteklih dveh tednih, je zdaj tudi dokončno jasno. Ankaran Hrvatini Mas Tech je s pričakovano zmago v Biljah na vrhu povečal prednost na neulovljive štiri točke in si tako že krog pred koncem zagotovil naslov in napredovanje v drugo ligo.


Gre za največji uspeh ankaranskega kluba, ki je bil ustanovljen leta 1976 in še nikoli ni igral višje kot v tretji ligi. Že v zadnjih sezonah so bili blizu napredovanju, tokrat pa je varovancem Vlada Badžima le uspelo. In to povsem zasluženo, Ankaran je bil tekom večine sezone najbolj prepričljiv in je skupno gledano tudi prikazal nekoliko več od glavnih tekmecev. Izola, Tolmin, celo Kamnik in še nekateri drugi, so v določenih obdobjih izgledali vsaj enakovredni Ankaranu, a v zaključku so odločile izkušnje moštva iz obale, ki je v odločilnih srečanjih osvojilo potrebne točke. Tudi na tokratni tekmi so galebi slavili suvereno z 0:2, oba gola pa je že v prvem polčasu dosegel prvi strelec lige Elvis Šahinović.

Kljub odločitvi o napredovanju pa je bil derbi kroga tokrat odigran povsem drugje. V Zasavju sta se namreč pomerila tradicionalna tekmeca Zagorje in Rudar, tekma pa je po prvih podatkih na mestni stadion v Zagorju privabila kar 1800 gledalcev oziroma več kot 20-krat več od tiste, ki je odločala o prvaku. Jeseni je bil po minimalni zmagi uspešnejši Rudar, tokat pa je domačim uspel popoln revanš, saj so slavili z dvema zadetkoma in tako statistiko zasavskih derbijev še nekoliko bolj nagnili v svojo korist. Tekma je bila po pričakovanjih dolgo izenačena, po dobrem začetku knapov in polčasu brez zadetkov pa so v nadaljevanju povedli Zagorjani. Dobrih dvajset minut pred koncem je po prekršku nad Krajncem ob negodovanju gostujočega moštva sodnik Dragoslav Perić pokazal na enajstmetko, zanesljivi izvajalec najstrožje kazni pa je bil izkušeni Vozelj. V zaključku so gostje želeli vsaj izenačiti, a je vse njihove upe pokopal spretni rezervist Prašnikar, ki je po kotu zadel še drugič in veliko slavje v Zagorju se je lahko začelo.

Tretjeuvrščena Izola je po nekaj slabših rezultatih le uspela nekoga premagati, in sicer Jadran, ki je padel veličastno z 0:4. Ribiči so z zadetki Kremenoviča (dvakrat), Zemljaka in Maletiča potrdili najboljšo gol-razliko lige, a kaj jim to pomaga, ko je bila forma letos enostavno preveč spremenljiva, spodrsljajev pa posledično tudi preveč. Strelska uspešnost moštva še dodatno potrjuje tezo, da Alfred Jermaniš pač ni izpolnil pričakovanj, saj bi takšna ekipa enostavna morala zbrati več točk. Zdaj Izolane čaka le še prestižni derbi s Tolminom v zadnjem kolu in kaj lahko se jim celo pripeti, da jim bo do drugega mesta na koncu zmanjkala zgolj ena sama. V kolikor bi slednja odločala o napredovanju, kar je glede na vse težave drugoligašev povsem možno, pa bi se lahko na obali še toliko bolj tolkli po glavi.

Slabše od pričakovanj so sezono zaključila tudi Brda, ki jih je na zadnji tekmi za popoln zaključek ugnala še sosednja Adria, in na Goriškem so se že zahvalili ajdovskemu trenerju Šefiku Mulahmetoviču. Moštvo bo v novi sezoni vodil Florijan Debenjak, pri čemer imajo Brici zavoljo neparnega števila klubov v ligi privilegij enega tedna več za priprave od tekmecev. Na drugi strani Adrio čaka še zadnje domače srečanje, v katerem bi se ob ugodnem razpletu lahko prebili celo med prve tri. Tabor je namreč nekoliko popustil in Ivančna Gorica je pred domačo publiko le uspela priti do nove zmage. Maloštevilni gledalci so lahko v športnem parku spremljali razburljivo predstavo predvsem v drugem polčasu, ko sta se mreži tresli kar petkrat. Po zadetku izkušenega Gregoriča so Kraševci dvajset minut pred koncem še držali točko, nato pa sta zmagovalca odločila Arsić in Đajić, slednji že s svojim dvanajstim zadetkom v sezoni.

Tudi pri dnu je po pričakovanjih zdaj že vse odločeno. Zarica je v Kranju na gorenjskem obračunu ugnala Kamnik kar s 5:1 in gostje so se dokončno utrdili na dvanajstem mestu. Kaj to pomeni in kakšni so sploh nadaljnji cilji kluba iz Kamnika, je težko reči, več pa bo gotovo znanega že v prihodnjih tednih. Zadnje kolo namreč v rezultatskem smislu ne odloča prav o ničemer več in odločitve glede sestave lige v prihodnji sezoni se bodo za nekaj časa preselile iz zelenic v pisarne.

Rezultati 25. kroga 3. SNL zahod:
IVANČNA GORICA 4:2 TABOR SEŽANA 
Grilc (27), Arsić (47, 90), Đajić (72); Miklavec (68), Gregorič (70)

ZARICA KRANJ 5:1 CALCIT KAMNIK
Nazić (4, 32), Šujica (54), Šmid (73), Poplatnik (77); Žeželj (43)

BILJE 0:2 AH MAS TECH
Šahinović (13, 45)

ZAGORJE 2:0 RUDAR TRBOVLJE
Vozelj (67-11m), Prašnikar (82)

BRDA 2:4 ADRIA
Demirović (43-11m), Ščurek (49); Tribušon (5), Puš (62), Eler (69),  Rožič (88)

JADRAN DEKANI 0:4 IZOLA
Kremenović (32, 38), Zemljak (75), Maletić (85)

Prosta ekipa: TOLMIN

 Avtor: Tim Dobovšek
Foto: Tomaž Zupan

no images were found

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od T. D. L.
Naloži več novic iz 3. liga zahod
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Domov se vrača Miral Samardžić

Nekdanji reprezentant Slovenije je nov izziv našel v svojem rojstnem mestu. Nastopal bo v …