Tudi v 3. SNL zahod bodo nogometaši zakorakali v spomladanski del prvenstva. Ker se je jeseni igralo kar 16. krogov, to pomeni, da se bo spomladi začelo s tretjim tretje tretjine, to pa pomeni, da se obeta veliki derbi vodilnih ekip. Prvi favorit Koper se bo namreč odpravil na gostovanje v Tolmin, pred katerim ima zgolj tri točke prednosti, kar pomeni, da bi Tolminci z morebitno zmago lahko ujeli. Toda, če bi Koper zmagal, bi se razlika povečala na 6, ob tem bi imeli kozli tudi boljši medsebojni izkupiček, kar bi tehtnico močno (morda tudi že odločilno) nagnilo na koprsko stran. Tekma je torej izjemno pomembna, morda celo najpomembnejša v sezoni in na Brajdi se bo gotovo zbralo lepo število ljudi.


Obe ekipi sta bili pozimi dejavni, več novincev pa je pripeljal Koper. Poleg povratnikov Badžima, Gajška in Guberca, ki jih verjetno ni treba posebej predstavljati, sta moštvo okrepila še izkušena Hrvata Sačer in Cerovec, ki se ju ljubitelji nogometa morda spomnite še iz 1. SNL, novinec pa je še mladi Andjelić, ki se je nazadnje preizkušal v drugi ligi pri Dobu in Iliriji. Na drugi strani se je iz Švice v Tolmin vrnil Šturm, zanimiv pa bi znal biti tudi brazilski vratar Mateus Buassalli Bova, ki je jeseni dvakrat branil na tekmah Ankarana, v Tolminu pa bo prevzel vlogo prvega vratarja, vsaj če je soditi po pripravljalnih tekmah. Na njih sicer Tolmin tudi zaradi težav s poškodbami ni blestel, saj je denimo visoko izgubil s Kalcerjem ter imel tudi kar precej težav s skromnimi Žirmi, je pa zato v pokalu po enajstmetrovkah ugnal drugoligaša Bilje. Koper je bil bolj zanesljiv, saj je remiziral z Ilirijo ter v pokalni tekmi s petardo odpravil Korte. Sodeč po formi so morda gostje v prednosti, a Tolminci bodo gotovo računali na pomoč navijačev in domačega terena.

Tretji klub, ki ima v boju za naslov še neke vsaj teoretične možnosti, je Vipava, a je vseeno težko verjeti da bi zeleno-beli lahko nadoknadili 9 točk zaostanka. Ekipa nikakor ni slaba, pozimi so se ji pridružili še nekateri novinci iz drugih klubov na čelu s Stibiljem, tako da bo imel Fegic na voljo nekoliko širši kader kot jeseni. Na pripravljalnih tekmah so med drugim ugnali Izolo in Komendo, a se je nato moštvu zalomilo v pokalu zalomilo proti Brdom, ki so slavila zanesljivo z 0:3. Vipavci torej (še) niso na drugoligaškem nivoju, a bodo zagotovo spet neugoden nasprotnik tako za vodilni ekipi kot še posebej za vse ostale. Za začetek na stadion ob Beli prihaja Plama, ki so jo okrepili Brozina, Furlan, Gustinčič, Žižmond in Kompara, a bi bila njena gostujoča zmaga vseeno manjše presenečenje. Ob tem omenimo še to, da igrišče v Podgradu kljub drugačnim napovedim še vedno ni pripravljeno, tako da bodo škoromati tudi spomladi gostovali v Krvavem potoku.

Ne le Plama, kar polovica lige ali pa še več, bo spomladi bila boj za obstanek, sploh zato, ker se še vedno ne ve, koliko klubov bo izpadlo oziroma se uvrstilo v novo združeno tretjo ligo zahod. Klubi iz centra namreč zahtevajo, da se mesta delijo proporcionalno glede na velikost in kvaliteto lige, kot je bil primeri tudi pred leti (tedaj 9 proti 5 v korist centra), tako da je vnaprej težko karkoli napovedovati. Vsaj na papirju najslabše deluje Jadran, ki ga je med drugim zapustil tudi napadalec Finkšt. Jadranaši bodo za uvod gostili Adrio, ki je trenutno resda četrta, a se ob porazu čez noč lahko znajde med najbolj ogroženimi. Z Debenjakom, Furlanom, Torkarjem in ostalimi okrepitvami sicer v Mirnu računajo na uspešno pomlad, a nazadnje niso bili prepričljivi, Bled jih je denimo ugnal kar s 5:0.

Za konec je tu še tekma, ki bi jo lahko označili za veliki primorski derbi, pri čemer bi bila ta oznaka bolj primerna, če bi bila na sporedu kakšnih 25 let prej. Na legendarnem ajdovskem stadionu med letališčem in pokopališčem pa se bo tudi tokrat verjetno zbralo lepo število ljudi (glede na rang tekmovanja), prvič zato, ker Ajdovci že tako veljajo za ene bolj zvestih navijačev v ligi, drugič pa zato, ker marsikdo že komaj čaka, da vidi na delu prenovljeno ekipo domačega junaka Komca s številnimi zvezdami, med katerimi omenimo zgolj Džuzdanovića, Škarabota in Kodermaca, ki premorejo bogate izkušnje iz močnejših tekmovanj. Na drugi strani je bil prestopni rok v Izoli nekoliko bolj skromen, a so tudi tam poskrbeli za vsaj eno odmevno ime, saj se iz sosednjega Kopra med ribiče seli izkušeni vratar Nenezić, ki bo želel dokazati da pri 35-ih še ni za staro šaro. Oboji so v pripravljalnem obdobju dosegali mešani rezultate, tako da bo tradicionalni derbi pravo merilo za dejansko vrednost ekip. Odkar Primorje nastopa pod starim imenom, sta se obe tekmi končali z 2:0 za domačina. Lahko sinovi burje nadaljujejo tradicijo?

 

Pari 17. (prvega spomladanskega) kroga 3. SNL zahod:

TOLMIN : KOPER

PRIMORJE : IZOLA (obe 16.3. 0b 15:00)

JADRAN (HK) : ADRIA

VIPAVA : PLAMA (obe 17.3. ob 15:00)

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od T. D. L.
Naloži več novic iz 3. liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

FOTO: Vipava s petnajsto zmago čez Adrio

V Vipavi smo videli zadnjo tekmo 24.kroga tretje lige zahodne skupine. To je bila že osemn…