V zadnjem času se je precej govorilo o morebitnih spremembah tekmovalnega sistema na nivoju tretje in nižjih lig, zdaj pa postaja vse bolj očitno, da bo tega v prihodnosti tudi dejansko prišlo. Na seji izvršnega odbora NZS je pretekli teden v ta namen ustanovljena komisija predstavila predlog sprememb nižjeligaških tekmovanj.


Ta za zdaj sicer javnosti še ni bil predstavljen uradno, toda v veliki meri je vendarle že jasno, za kaj naj bi pri tem šlo. Na nivoju tretje lige bi se tako ustanovilo tekmovanje v štirih skupinah, kakršno je bilo v praksi že med leti 1998 in 2004, le da naj nove lige formalno ne bile več skupine 3.SNL, pač pa pokrajinske lige. Tako naj bi bile ustanovljene liga pomurske regije (MNZ Lendava in MNZ Murska Sobota, nekdaj vzhod), liga štajerske regije (MNZ Maribor, MNZ Celje in MNZ Ptuj, nekdaj sever), liga primorske regije (MNZ Koper in MNZ Nova Gorica, nekdaj zahod) ter liga ljubljansko-gorenjske regije (MNZG Kranj in MNZ Ljubljana, nekdaj center). Vsaka naj bi okvirno štela 14 klubov, o napredovanju v 2.SNL pa bi odločale kvalifikacije prvakov. Glede morebitnega izpada zadnjeuvrščenih sedanjih tretjeligašev še ni vse povsem jasno, v vsakem primeru pa bi v omenjenih ligah igrala velika večina zdajšnjih ligašev ter lepo število novincev iz četrtih lig.

Bodo jeseni še spremljali obračune prekmurskih in štajerskih klubov? Foto: Aleš Cipot
Bomo jeseni še spremljali medsebojne obračune prekmurskih in štajerskih klubov? Foto: Aleš Cipot

V povezavi s spremembami se pojavlja precej vprašanj, eno izmed glavnih pa je povezano s časovnim okvirom formalnega sklepa, saj po sedanjih aktih ni povsem jasno, ali se lahko propozicije tekmovanja spreminjajo sredi sezone. V njih morata biti namreč določena način popolnjevanja oziroma in število klubov, ki iz lige izpadejo in vanjo napredujejo, to pa bi se v primeru sprememb seveda spremenilo. Glede na to je odvisno, ali bodo spremembe lahko stopile v veljavo že v naslednji sezoni, to je 2014/15, ali pa šele leto zatem. Večina nogometnih funkcionarjev očitno meni, da so takšne modifikacije propozicij možne, zato kar osem od devetih medobčinskih zvez zagovarja takojšnjo spremembo, medtem ko se s tem ne strinjajo v MNZ Murska Sobota na čelu z Danilom Kacijanom. Ker konsenza glede napovedane reforme ni, bo o vsem skupaj očitno morala odločati NZS na svoji naslednji skupščini, pri čemer naj povemo, da je slednja klubom že poslala vprašalnike, v katerih se bodo izjasnili do napovedanih sprememb. Večina klubov naj bi spremembe sicer podpirala, poleg že navedenih pa se odpirajo še vprašanja glede težavnosti prehoda v drugo ligo, ki naj bi ostala takšna kot doslej, ter glede kvalitete novih lig, ki naj bi po novem ne sodile več pod direktno okrilje NZS in tako zanje tudi ne bi več veljala stroga pravila licenciranja. Po zagotovilih odgovornih bodo stroški tekmovanja za dobro tretjino nižji kot so trenutno, obenem pa bi pridobili tudi več lokalnih derbijev, porabili manj denarja za prevoze na tekme, sodniški stroški pa bodo nižji kot sedaj.

Kakorkoli, trenutno je znano, da spremembe v tretji ligi bodo, precej jasno je tudi kakšne, veliko manj pa kdaj bodo nastopile. Več bo zagotovo znanega že po prihodnji seji NZS, ki bo na sporedu čez en mesec, do takrat pa se bodo verjetno pojavljale še kakšne špekulacije.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od T. D. L.
Naloži več novic iz 3. liga vzhod
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

FOTO: Krčani napolnili mrežo Dobrovc

Uvod v 17. krog vzhodne skupine 3. SNL je pripadel nogometašem Krškega, ki so dodobra napo…