Ko v Prekmurju omenite nogometna kluba Nafto in Muro, bo vsak takoj pomislil na prave nogometne derbije. Ti so prave poslastice tako na igrišču, kjer igralci iztisnejo še zadnje atome moči, kakor tudi na tribunah. Za slednje poskrbita navijaški skupini Gorgone in Black Gringosi. Nogomet se na področju Prekmurja igra že od zgodnjih let 20. stoletja. Na področju današnje Lendave so prvič žogo brcali že leta 1903, ko so ustanovili tudi prvo nogometno društvo, takrat pod vodstvom bogatih židovskih družin iz Lendave. Približno dvajset let kasneje, letos so praznovali tudi 90 letnico nogometnega dogajanja, je podobno nogometno društvo nastalo še v Murski Soboti.


Kako je bilo nekoč?

Prva tekma med tema dvema kluboma se je zgodil daljnega leta 1921, ko sta se pomerila takratni Dolnjelendavski Sport Club in Mura. Boljši so bili domačini iz Lendave, ki so kljub močnemu nalivu slavili s 7:1. Po prvi tekmi se je zvrstilo še kar nekaj podobnih srečanj, kjer so slavili eni ali drugi. Zanimiva so bila tudi leta po osamosvojitvi Republike Slovenije. V sezoni 1991/92 ter 1992/93 sta se ekipi pomerili štirikrat. Trikrat so slavili nogometaši Mure, dvakrat v Lendavi (2:3 in 2:4) in enkrat v Murski Soboti (4:1). Tekma 32. kroga v sezoni 1991/92 pa se je končala z neodločenim rezultatom 2:2. Po sezoni 1992/93 se je lendavska Nafta preselila v nižje lige ter čakala na pravo priložnost za vrnitev med najboljše. Klub iz Murske Sobote pa je ostal v prvi ligi in nanizal kar nekaj odličnih rezultatov in dosežkov. V sezoni 2005/06 se je Nafta vendarle vrnila med najboljše klube v Sloveniji, a kaj ko je ravno sezono prej svoja vrata, zaradi finančnih težav, zaprla Mura. Gledalci so ponovno ostali brez prekmurskega derbija, na katerega so čakali polnih dvajset let. Prišla je sezona 2011/12 in Mura 05, naslednica Mure, se je uvrstila v prvo ligo. Da bi bilo še bolj napeto, je žreb že v tretjem krogu določil, da se bosta Mura 05 in Nafta pomerili v Murski Soboti. Takrat so bili boljši Lendavčani in se pred približno 6.000 gledalci veselili zmage nad rivali iz Murske Sobote. Sledile so še tri tekme, kjer sta se ekipi enkrat razšli brez zmagovalca (2:2 v Lendavi). Dvakrat pa se je ponovno veselila Mura, ko je premagal Nafto s 2:0 ter 0:3. Po koncu sezone je lendavski klub propadel, podobna zgodba se je zgodila tudi sezono kasneje, ko je propadel še klub v Murski Soboti. Obakrat je bil glavni vzrok za propad finančne narave.

Kaj lahko pričakujemo v soboto?

Tekma bo vsekakor polna čustvenega naboja. Za nekatere bo takšna tekma prva v njihovi karieri, nekateri so odigrali že kar nekaj takšnih derbijev. “Da, to je moja prva takšna tekma, kjer se bomo pomerili z največjimi rivali“, je spregovoril 20-letni napadalec NŠ Mura, Luka Ciglarič ter nadaljeval: “Občutki so res neverjetni, kajti ta tekma bo povsem nekaj drugega. Gre za največji derbi in motivacija je toliko večja. Stadion bo poln in seveda ni lepšega kot igrati pred polnimi tribunami. Navijačem, ki nas podpirajo in navijajo na vsaki tekmi za nas, obljubljam, da jih ne bomo razočarali. Gremo po tretjo zaporedno zmago in nove tri točke.” Motivacija je na visokem nivoju tudi med soigralci NŠ Mura. “Ekipna pričakovanja so takšna kot pred vsako tekmo. V naših glavah mora biti prisotna zbranost in dobra igra, kajti samo tako lahko premagamo vsako ekipo. Ekipa je mlada, ampak zelo kvalitetna. Obljubljam vam, da boste lahko uživali ob derbiju. Pričakujemo zmago in posledično lepo popotnico za nadaljevanje prvenstva“, je zaključil mladi napadalec Luka Ciglarič.

Pokukali smo tudi v domači tabor, klub lendavske Nafte, kjer je nekaj svojih misli strnil sedanji strateg Vlado Vlaškalić. “Kot igralec Mure sem imel že nekaj podobnih tekem z Nafto v slovenski ligi. Kot trener pa je to zame moj prvi derbi. Sam občutek, da igraš ali sodeluješ v igri na tako lepem stadionu ti daje še posebno motivacijo. S podporo Gorgon, katere so pustile name zelo dober, lahko rečem odličen vtis pripadnosti klubu, hkrati pa imajo zelo spodbuden vpliv na ves igralski kader. Kapo dol!” Vlaškalić se je dotaknil tudi ekipnih pričakovanj pred sobotnim srečanjem in nadaljeval: “Pričakovanja so včasih daleč od resnice, a naša resnica je, da smo danes za nianso boljša ekipa in ekipa, ki je v soboto sposobna odigrati tekmo za nove tri točke. Dejstvo je, da gremo v vsako tekmo na zmago, ne glede na nasprotnika, ki nam stoji nasproti“.

Tekmo, ki se bo pričela ob 19. uri, bomo prenašali tudi v tekstovni obliki na SNPortal.si. Bodite z nami!

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Boštjan Orban
Naloži več novic iz 3. liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

FOTO: Ptujska najstnika potopila Dravinjo

Na umetni zelenici stadiona v Slovenskih Konjicah je Dravinja prvič po petih krogih igrišč…