Pred tednom dni se je končalo prvenstvo tudi med tretjeligaši. Na vzhodu si je Dravinja že štiri kroge pred koncem sezone 2013/2014 zagotovila prvo mesto in se ekspresno vrnila v drugo ligo. Varovanci trenerja Simona Sešlarja so to sezono pokazali, da so iz pravega testa tudi za višjo raven tekmovanja, kajti izgubili niso niti ene same tekme, le šestkrat pa so igrali neodločeno. Pohvalijo se lahko tudi s fascinantno gol razliko, zadeli so 82-krat, hkrati pa je njihova obramba le 16- krat klonila. V svojih vrstah so imeli tudi drugega najboljšega strelca sezone Urbana Čandra.


Ptujska Drava, ki se je med tretjeligaše prebile lansko poletje, je kar nekaj časa držala odlično pozicijo na lestvici. Nekajkrat so se zavihteli tudi na prvo mesto prvenstvene lestvice, a jim je ob koncu prvenstva zmanjkalo moči, da bi osvojili prvenstvo. Usoden je bil poraz prav proti neposrednim tekmecem v 20. krogu, ko jih je Dravinja v Slovenskih Konjicah premagala s kar 4:0.

Foto: Jure Banfi
Ptujčane je spomladi okrepil tudi Tomažič Šeruga, a je bilo tudi to premalo za vrh. (Foto: Jure Banfi)

Prvovrstni presenečenji prvenstva sta bili ekipi Rakičana in Odrancev, malce manj Beltinci. Prvi so igrali odlično, klub z najnižjim proračunom v ligi in odličnim strategom ob robu igrišča, Ferijem Cifrom, se je odlično zoperstavljal močnejšim ekipam. Na drugi strani je ekipa Odrancev, ki je pred pričetkom letošnje sezone izgubila nekaj nosilcev, v jesenskem delu držala odlično tretje mesto. Ob pričetku spomladanskega dela so malce padli v formi, pri čemer gre iskati vzrok tudi v krajših pripravah, a so se ravno ob pravem času dvignili in osvojili odlično tretje mesto. Veliko je k temu dosežku pripomogel tudi Roman Gostan, ki je bil z 25 zadetki najboljši strelec lige. Beltinci so s strategom Goranom Gutaljom igrali po sistemu toplo-hladno. Če takšnih nihanj v ekipi in igri ne bi bilo, bi se lahko nogometaši Beltincev zavihteli višje na lestvici. A letošnja sezona vsekakor ne bo za pozabo. Vodilni možje nekdanjega prvoligaša delajo odlično, predvsem z mladimi igralci, ki so prihodnost te ekipe. Njihovo delo se bo lahko poplačalo kaj hitro, če bodo le tako nadaljevali.

Foto: Jure Banfi
Letos je največ gledalcev pritegnil obračun Odrancev in Beltincev, v prihodnji sezoni bo takšnih tekem še več. (Foto: Jure Banfi)

Nadaljujemo s sredino lestvice, kjer so tokrat končale ekipe Šmarja, Nafte 1903 in Ljutomera. Na odličnem šestem mestu so se tokrat znašli nogometaši Šmarja, ki so bili še ob koncu jesenskega dela na desetem mestu. K odličnemu dosežku je veliko pripomogel tudi napadalec Asllanaj, ki je jeseni zabil le trikrat. V spomladanskem delu pa je pokazal pravo moč in dosegel še šestnajst zadetkov ter se na lestvici strelcev prebil na četrto mesto. Šmarjani so med sezono tudi zamenjali trenerja, ko je Neskiča nadomestil Idrahim. Tudi v Nafti 1903 so veliko kadrovali. Sezono so pričeli z domačim strategom Radošem. Le po nekaj krogih ga je na trenerskem stolčku zamenjal Madžar Nemeth. Prišle so razprtije in dva kroga pred koncem prvenstva se je tudi on poslovil od Lendave. Prišel je Malačič, znanec lendavskega nogometa, ki bo kot kaže svoje delo nadaljeval tudi v prihodnji sezoni. Ekipa je bila sestavljena iz domačih igralcev, po završkem receptu pa so se tudi v Lendavi zatekli po pomoč v bližnjo Madžarsko in Hrvaško. Opazen je bil padec forme predvsem v spomladanskem delu. Lendavčani so se okitili tudi z nazivom najbolj “ne-fair” ekipe prvenstva, saj so na Fair-play lestvici osvojili zadnje mesto. Po nekaterih informacijah naj bi se v prihodnji sezoni pričel projekt druga liga, kjer pa bodo morali vodilni storiti veliko za osvojitev prvega mesta in preboja v višji razred. Nogometaši iz prleške prestolnice Ljutomera, ki jih je vodil nekdaj odlični obrambni igralec Boštjan Zemljič, so prikazali nekaj zelo dobrih iger. Motorja ekipe, ki je sestavljena iz mešanice mladih in izkušenejših igralcev, sta bila vratar Kuzma in Buzeti, nogometaša z ogromno prvoligaškimi izkušnjami, ki sta velikokrat prispevala k odličnim rezultatom Prlekov. Tudi Slana, z desetimi zadetki najboljši strelec ekipe, je eden tistih, na katere bi lahko ekipa računala tudi v prihodnje, a bo veliko odvisno tudi od Veržeja, katere član je Slana.

Foto: Jure Banfi
Navijaška skupina Gorgone ne more biti zadovoljna s sezono svojih ljubljencev. (Foto: Jure Banfi)

V spodnjem delu lestvice so se nahajale še tri štajerske ekipe. Ekipa Malečnika, ki jo je vodil trener Peter Breznik, še eden tistih, ki so v preteklosti viden pečat kot igralci pustili tudi na prvoligaških zelenicah, je osvojila solidno deveto mesto. Barve Malečnika sta branila tudi preizkušenega prvoligaška igralca Berko in Fileković, a kljub temu so bile igre zgolj povprečne in ekipa se je na koncu uvrstila zgolj na deveto mesto, čeprav je klubu iz mariborske občine dobro kazalo jeseni, ko so doživeli le en poraz. Fosilum iz Šentjurja je nekajkrat zagodel tudi močnejšim ekipam, strateg Šnabl je odlično vodil moštvo, a se zaradi pomanjkanja izkušenj moštvo ni uvrstilo višje na lestvici. Vsekakor ima Šentjur solidno moštvo za prihodnjo sezono, poiskati bodo morali pravi korak napram ostalim ekipam in rezultati bodo prišli sami od sebe. Na predzadnje mesto prvenstva pa se je uvrstila ekipa Slovenske Bistrice, Aha Emmi Bistrica. Ob koncu sezone je Konstanjška na trenerskem mestu zamenjal Milko Djurovski. Slednji je kljub pomanjkanju igralcev dosegel nekaj vidnih rezultatov, predvsem v Lendavi, v mestu kjer je nekoč že deloval kot nogometni trener, ko je v 24. krogu zmagal s kar 5:1. Bistričani bodo morali predvsem graditi na mladih, a tudi nekaj starejših igralcev bo potrebno zadržati v ekipi, predvsem zaradi izkušenj.

Bistričani so sezono končali na predzadnjem mestu lestvice. (Foto: Jure Banfi)
Bistričani so sezono končali na predzadnjem mestu lestvice. (Foto: Jure Banfi)

Gorički ekipi Tromejnika iz Kuzme in Grada letos nista najbolj blesteli. Pri obeh klubih so dvakrat menjali trenerja. Pri Tromejniku je Irgoliča zamenjal Kovačič, pri Gradu pa je trenerja Djuriča na polovici sezone zamenjal Sapač. Obe ekipi sta štirinajstkrat izgubili, a so nogometaši Tromejnika dosegli štiri zmage več, slavili tudi na medsebojnih dvobojih in se zavihteli dve mesti višje. Medsebojni dvoboji so prava paša za oči, ko se v pravem nogometnem vzdušju zbere več sto gledalcev. Takšne tekme bo moč spremljati tudi v prihodnji sezoni in z gotovostjo lahko trdimo, da je nogomet številka ena tudi na Goričkem. Tudi ekipa Čarde iz Martjancev bo raje pozabila na letošnjo sezono. Kljub menjavi trenerja, ko je namesto Ivaniča prišel nekdaj odličen napadalec Štefan Škaper, so slednji osvojili zadnje mesto na lestvici. Dosegli so zgolj dve zmagi in štirikrat odigrali neodločeno. Dosegli so le 23 zadetkov, prejeli pa malce presenetljivih 88. Na žalost so vodilni možje kluba vedeli, da zaradi reorganizacije tretje lige ne bodo izpadli in zaradi tega članskemu moštvu niso posvetili dovolj pozornosti. Prihodnje leto bo potrebno organizacijo in tudi igro dvigniti na višjo raven.

S sezono so lahko razočarani tudi sosedje iz Kuzme in Grada (Foto: Jure Banfi)
S sezono so lahko razočarani tudi sosedje iz Kuzme in Grada. (Foto: Jure Banfi)

Prihodnje leto bomo priča reorganizaciji tretje lige. Tako bo tretja liga sestavljena iz štirih divizij. Trenutna vzhodna liga se bo tako delila na vzhod in sever. Vzhodno divizijo bodo sestavljale ekipe iz MNZ Lendava in MNZ Murska Sobota. Ob uvrstitvi NŠ Mure, Črenšovcev in Turnišča, bivših prvo in drugoligašev, bo ta divizija najverjetneje tudi najbolj zanimiva, kajti tukaj bodo še ekipe Beltincev, Nafte 1903, Odrancev in praktično vsak krog bodo lahko na svoj račun prišli tudi gledalci, ki bodo lahko spremljali nemalo število lokalno-sosedskih obračunov. Severno divizijo bodo sestavljale ekipe iz MNZ Celje, MNZ Ptuj in MNZ Maribor. Tudi ta del tretje lige vsekakor ne bo nezanimiv, kjer bodo lahko gledalci videli dvoboje Drave in Malečnika, iz Štajerske lige so se med tretjeligaše prebili kar trije koroški klubi, ravenški Fužinar, Dravograd in Radlje, barve MNZ Ptuj pa bodo kot novinci zastopali Stojnci in Videm.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Boštjan Orban
Naloži več novic iz 3. liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

FOTO: Ptujska najstnika potopila Dravinjo

Na umetni zelenici stadiona v Slovenskih Konjicah je Dravinja prvič po petih krogih igrišč…