Jutri se začenja tudi tretjeligaški ples, ki bo po novem razdeljen na štiri skupine, kar je v Sloveniji že bila praksa pred desetletjem. V severni skupini, ki jo bo tako kot na vzhodu in centru sestavljajo 14 moštev, bodo nastopali klubi iz MNZ Celje, Maribor in Ptuj. Iz slednjega prihaja tudi prvi favorit za vrh lestvice, ptujska Drava.


Ptujčani so namreč poleti močno okrepili svojo zasedbo in potem ko so minulo sezono v 3. SNL vzhod končali le za konjiško Dravinjo, še resneje zastavili cilj uvrstitve med drugoligaše. Franc Fridl, strateg moštva iz najstarejšega slovenskega mesta, bo lahko v novi sezoni računal tudi na izkušenje Leona Panikvarja, Roka Letonje, Mateja Murata, Aljaža Horvata in Milana Kokota, novinci pa so tudi Hrvat Anto Babić ter Niko Tisaj in Mitja Rešek. Zasedba je vsaj na papirju kvalitetnejša kot lanska, ki so jo poleti zapustili Daniel Ljubec, Gregor Furek, Luka Kirič, Damir Zagoršek in Alen Horvat, kar so potrdile tudi pripravljalne tekme, ko so Ptujčani med drugimi ugnali Ljutomer, Rakičan, Maribor B, izgubili pa z Aluminijem in Čukaričkim ter tudi na zadnji tekmi z Nafto. Drava se je med tednom dobro upirala tudi Veržeju, ki je v v drugi krog pokalnega tekmovanja napredoval šele po podaljških.

Obetavni Dino Hotić je talent dokazal že na lanskoletni posoji pri drugoligaškem Veržeju. (Foto: Jure Banfi)
Obetavni Dino Hotić je talent dokazal že na posoji pri drugoligaškem Veržeju. (Foto: Jure Banfi)

O najresnejših konkurentih Drave je vsaj zaenkrat težko pisati. Najresnejšo grožnjo Ptujčanom vsaj na papirju predstavlja druga ekipa Maribora, saj bo lahko trener Marko Lešnik računal tudi na nekaj igralcev s prvoligaškimi izkušnjami. Možnost nastopanja za drugo ekipo bodo imeli Matic Črnic, Dino Hotić, Alen Ploj, Luka Zahović, Dejan Trajkovski, Damjan Vuklišević, Žiga Živko, Ranko Moravac in Aljaž Cotman. Vijoličasti kljub dokaj mladi zasedbi torej imajo nekaj izkušenj, dobro formo pa so prikazali tudi na pripravljalnih tekmah, ko so ugnali srbskega prvoligaša Čukarički, drugo ekipo Sturma, Radlje ter morali priznati premoč Slobodi iz Tuzle in tudi Dravi. A mariborska zasedba je v veliki meri odvisna tudi od potreb prvega moštva, saj druga ekipo po trenutnih pravilih ne more napredovati med drugoliše, zato bo 3. SNL vijoličastim služila tudi kot nekakšne vrste poligon za iskanje prave forme. Se pa obenem poraja vprašanje, če ne bo igranje nekaterim nogometašem, ki so znanje že dokazali na prvo- in drugoligaških zelenicah bolj škodilo kot pa koristilo.

Štajerski klubi so v minuli sezoni v 3. SNL vzhod, z izjemo Dravinje in Drave, zasedli mesta v spodnji polovici lestvice, zaradi česar je težko pričakovati, da bi lahko Šmarje pri Jelšah, Malečnik, Fosilum Šentjur in Aha Emmi Bistrica predstavljali resnejšo grožnjo zgoraj omenjenemu dvojcu. Bistričani so svoje vrste poleti okrepili tudi s Sebastianom Berkom, nekdanjim branilcem velenjskega Rudarja, ki je v lanski sezoni igral za Malečnik, ki je pred začetkom nove sezone v svoje vrste zvabil predvsem nekaj mlajših članov ptujske Drave in Aluminija.

Med novinci iz Štajerske lige bodo zagotovo najnevarnejši koroški predstavniki – Dravograd, ki je med tretjeligaši uspešno nastopal že pred lanskoletnim izstopom iz lige, ravenski Fužinar, ki se iz leta v leto s trdim delom prebija ligo višje, odpisati pa ne gre niti Radelj ob Dravi, niti Korotana, ki je med tretjeligaši napredoval iz petega nivoja tekmovanja, potem ko je v dodatnih kvalifikacijah premagal Zreče in Rogaško. Na Prevaljah se je v preteklosti že igral prvoligaški nogomet, nogometaši pa so že v Pokalu Slovenije, z zmago nad Brdi potrdili, da ne bodo muha enodnevnica. Iz Avstrije se je vrnil izkušeni Damjan Frajdl, ki ima za sabo tudi prvoligaško kilometrino, iz Doba pa je na enoletno posojo prišel Tin Kűzma. Lenart in Mons Claudius, tretji in peti klub Štajerske lige, vsaj na papirju večjih možnosti za zgornjo polovico lestvice nimata.

Miha Korošec se je po razhodu s celjskim prvoligašem vrnil v Šampion, kjer je že igral. (Foto: Damir Mrkonjić)
Miha Korošec se je po razhodu s celjskim prvoligašem vrnil v moštvo Šampiona. (Foto: Damir Mrkonjić)

Podvinci so izkoristili dejstvo, da se Stojnci in Videm, prvouvrščeni ekipi ptujske Superlige, nista odločili za sprejetje povabila med tretjeligaše. Člansko moštvo je doživelo kar precej sprememb, a gre v glavnem za nogometaše, ki so igrali v nižjeligaških klubih. Precejšnja neznanka je tudi celjski Šampion, ki je po izpadu iz 2. SNL izgubil večino nosilcev igre. Žan Horvat in Žiga Škoflek sta odšla v Aluminij, Erik Gliha nadaljuje pri Veržeju, medtem ko so Žiga Anželj, Lovro Splichal in Jernej Schwarzmann okrepili Šenčur. Celjani bodo več ali manj zaupali nogometašem iz lastne nogometne šole, saj mladinci in kadeti že nekaj let nastopajo v najmočnejši konkurenci. Je pa moštvo novega trenerja Bojana Arčana okrepil povratnik Miha Korošec, Mariborčani pa so na novo enoletno posojo poslali mladega vratarja Martina Jarca.

Vsaj pred začetkom sezone se zdi, da Drava resnejšega konkurenta ne bi smela imeti, kar pa seveda ne pomeni, da presenečenj ne bo, saj tudi trinajsterica preostalih klubov prvenstva ne bo pričela z belo zastavo.

Prvi krog 3. SNL sever:
FUŽINAR – MALEČNIK
MONS CLAUDIUS – MARIBOR B
AJDAS LENART – KOROTAN PREVALJE
FOSILUM ŠENTJUR – KOROŠKA DRAVOGRAD
AHA EMMI BISTRICA – ŠAMPION
RADLJE – ŠMARJE PRI JELJŠAH (vse v soboto ob 17:30)
PODVINCI – DRAVA PTUJ (nedelja ob 17:30)

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz 3. liga sever
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

3. SNL sever: Bistrica do zmage nad prvaki, Šampion ugnal Dravinjo

V zadnjem krogu severne skupine 3. SNL smo videli izjemno razburljiva srečanja, ki so prin…