Danes se uradno začenja sezona tudi za klube v tretjeligaškem tekmovanju. Po novem bo tretja liga razdeljena na štiri skupine, tako kot je bilo nazadnje pred desetimi leti. Tako kot v ostalih vzhodni in severni skupini, bo tudi v skupini center nastopalo 14 moštev, ki prihajajo iz MNZG Kranj in MNZ Ljubljana. Liga bo prav gotovo izjemno zanimiva in predvsem izenačena, kljub temu pa je že pred samim začetkom vsaj okvirno jasno kdo so favoriti v tej sezoni.


Kot ime prvega favorita tekmovanja se ponuja ekipa kranjske Zarice, ki je bila že v lanski sezoni vse do konca v boju za naslov in posledično uvrstitev v drugo ligo, na koncu pa so vendarle zasedli drugo mesto in za prvakom Tolminom zaostali za sedem točk. Trener Janez Zupančič ima pred sabo mešanico mladih in izkušenih nogometašev, ki so zagotovo bolj motivirani kot v lanski sezoni. Navsezadnje so kvaliteto dokazali že v prvem krogu Pokala Slovenije, ko so v gosteh gladko s 4-0 premagali ekipo Odrancev, ki so v lanski sezoni igrali vidno vlogo v 3. SNL-vzhod. Že v prvem polčasu je dvakrat zadel lanskoletni kralj strelcev Blaž Šujica, med strelce pa sta se vpisala tudi Matej Pirc in Dejan Božičič. Že po teh imenih lahko sklepamo, da ima Zarica na razpolago zelo kvalitetno ekipo. Poleg naštetih so tu še Dejan Robnik, Ladislav Stanko, Nejc Šubic, veliko okrepitev pa so pred začetkom sezone dobili tudi na položaju vratarja, saj se je iz sosednjega Triglava k Zarici na posojo preselil Žan Pelko, vratar, ki je zadnja leta uspešno branil vrata orlov v Prvi ligi. Seveda pa ne gre pozabiti niti na Jureta Ajdovca, Roka Dolžana, Davida Jerkovića, Albina Kotnika, Gregorja Šmajda in Nejca Levstka, ki so v Zarico prestopili iz Šenčurja. Ob Enowu Tabotu, nekdanjem članu Interblocka, izredno kakovostna zasedba.

Zarica bo s številnimi okrepitvami prvi favorit lige, v klubu je ostal tudi Blaž Šujica. (Foto: Jure Banfi)
Zarica bo s številnimi okrepitvami prvi favorit lige, v klubu je ostal tudi Blaž Šujica. (Foto: Jure Banfi)

Na koncu lanske sezone je za Zarico za nekaj točk zaostalo Zagorje, ki bo verjetno tudi tokrat eden izmed glavnih kandidatov za uvrstitev v višji rang tekmovanja. V prvem krogu bodo v nedeljo gostovali pri belokranjski Kolpi, enemu izmed novincev v ligi, ki pa se je okrepil s skoraj celotno nekdanjo zasedbo Bele krajine, ki je bila izključena iz tekmovanj NZS, tako da Zagorje verjetno že v prvem krogu čaka težka naloga. Ekipa je v osnovi ostala ista, s tem, da so se izdatno okrepili v napadu, saj jih je okrepil nekdanji napadalec največjega rivala, soseda iz Trbovelj, Nebojša Karamarkovič. V vrhu tretje lige center lahko pričakujemo tudi ekipo iz Ivančne Gorice, ki je lansko sezono končala z istim izkupičkom kot Zagorje, Izola in Rudar Trbovlje. Ekipe ne bo več vodil Rok Cirar, zato pa jih je prevzel Safet Hadžić, nekdanji trener Olimpije in slovenske reprezentance, ki je nazadnje vodil Belo krajino. Hadžić bo imel na voljo širok kader, saj se je klub po odhodih Skoka, Topiča, Đajiča, Gvardjančiča  in Pilipoviča, izdatno okrepil. Hadžić bo tako lahko računal na Gorana Kovačeviča, Andraža Žugiča, Mitjo Kovačevića, Jana Bengeza, ki je bil v lanski sezoni prvi strelec regionalne ljubljanske lige v dresu Komende, iz novomeške Krke pa se je v Ivančno Gorico na posojo preselil Stjepan. Ne gre pozabiti niti na trboveljski Rudar, ki je ob že omenjenem Karamarkoviću, izgubil tudi Ivico Perića in Jureta Brečka. Ob pomanjkanju ostrine v napadu, pa bodo knapi stavili predvsem na trdo obrambo. V moštvo so se vrnili Rok Pirc, Denis Bašić, Davor Rižner, Jan Berger, Matej Martinčič in Abdulah Šišić.

Na kranjske napake bo v ozadju prežal zasavski dvojec, Zagorje in Rudar. (Foto: Tomaž Zupan)
Na kranjske napake bo v ozadju prežal zasavski dvojec, Zagorje in Rudar. (Foto: Tomaž Zupan)

V ligi bo, kot rečeno, 14 ekip, kar osem izmed njih pa je lani še nastopalo pod okriljem bodisi MNZG Kranj bodisi MNZ Ljubljana. Iz Ljubljanske regionalne lige so se med tretjeligaše prebili Komenda, Ilirija, Kolpa, Radomlje B in Kočevje, iz kranjske pa Bled, Britof in Lesce. Predvsem Ilirija, Radomlje in Komenda naj ne bi bile ekipe, ki bi se borile zgolj za obstanek. Klub iz bližine Domžal bo imel tako ali tako na voljo tudi nekaj igralcev iz prve ekipe, ko se bodo le ti seveda vračali po poškodbi, poleg tega pa bodo imeli v svoji ekipi veliko mladih fantov, ki bodo željni dokazovanja. Nikakor ne gre odpisati niti Ilirije, ki dela načrtno in počasi žanje uspehe temeljev, ki so jih položili nekaj let nazaj. Ekipe niso veliko spreminjali, še vedno se bodo osredotočali na mlade, domače fante, ki so klub tudi pripeljali v 3.SNL. Zato pa je svojo ekipo močno prevetrila ekipa Kolpe, ki se po mnogih letih vrača pod okrilje NZS. Njihovi sosedi iz Črnomlja so izpadli iz 2.SNL, niso pa dobili niti licence za nastopanje v 3.SNL-center, kar pomeni, da bodo igrali v regionalni ljubljanski ligi. To so pri Kolpi dobro izkoristili, saj so iz Črnomlja v Podzemelj pripeljali deset nogometašev, ki se bodo priključili nekaterim že preverjenim igralec, ki so igrali tudi v prvi slovenski nogometni ligi (Adlešič, Žagar, Pezdirc, Vrščaj). Trener Robert Filak bo lahko računal tudi na Žigo Kočevarja, ki je prišel iz novomeške Krke in bo v tej sezoni zagotovo eden izmed največjih napadalnih adutov Kolpe. Pri novomeški Krki so očitno sklenili sporazum z ekipo Kočevja, saj so ekipi Saše Farteka poslali kar nekaj nogometašev letnika 1995, ki se bodo dokazovali v tretji ligi, poleg tega pa Kočevje svoje ekipe v primerjavi z lansko sezono skoraj ni spreminjalo.

Ljubljanska Ilirija žanje uspehe načrtnega in potrpežljivega dela. (Foto: SNPortal)
Ljubljanska Ilirija žanje uspehe načrtnega in potrpežljivega dela. (Foto: SNPortal)

Prav gotovo bo 3.SNL center zelo izenačena in kvalitetna liga, tako da je skoraj nepošteno napovedovati končne uspehe posameznih ekip. Bo pa vseeno presenečenje, če pri vrhu ne bo Zarice, Ivančne Gorice, Zagorja in Rudarja. Vse tekme prvega kroga bodo odigrane danes ob 17:30, z izjemo obračuna v Podzemlju, ki bo odigran jutri ob istem času.

Pari prvega kroga 3. SNL center:
BLED HIRTER – KOMENDA
ZARICA KRANJ – KOČEVJE
RUDAR TRBOVLJE – BRITOF
KALCER RADOMLJE B – ILIRIJA EXTRA-LUX
IVANČNA GORICA – SAVA KRANJ
ŠOBEC LESCE – JEZERO MEDVODE (vse v soboto ob 17:30)
KOLPA – ZAGORJE (v nedeljo ob 17:30)

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Peter Dominko
Naloži več novic iz 3. liga center
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Bled prevzema Kajtazovič

Naslov prvaka v 3 SNL center so znova osvojili Blejci, ob koncu pa je klop Gorenjcev zapus…