Prihodnji teden naj bi NZS objavila seznam klubov, ki bodo v prihodji sezoni igrali v 2.SNL, stanje pa se od zaključka prvenstva do danes ni pretirano spremenilo.


Povsem jasno je edino to, da Mura v nobenem primeru ne bo sodelovala, saj je NZS na klub poslala dopis, v katerem je še enkrat jasno zapisano, da so odločitve drugostopenjske komisije za licenciranje dokončne, in da klubi brez licence ne morejo igrati v prvih treh državnih ligah. Med elito bo tako naknadno uvrščena še bodisi Krka, bodisi Aluminij, v drugi ligi pa bo (poleg enega od omenjenih) glede na tekmovalni rezultat najverjetneje ostalo še šest lanskih drugoligašev. Sem sodi tudi Šampion, ki ima specifične težave  z mladinskimi selekcijami, a je na prvi stopnji že dobil licenco in namerava tudi v prihodnje sodelovati v 2.SNL.

Od morebitnih novih kandidatov je najbolj siguren zahodni prvak tretje lige Ankaran Hrvatini, ki je že potrdil napredovanje, a bo zaradi slabe domače infrastrukture najverjetneje gostoval v Kopru. Še naprej pa je nejasno stanje v Beli krajini, ki se sooča s finančnimi težavami, prav tako pa se o morebitnem napredovanju še niso izjasnili pri novepečenem vzhodnem tretjeligaškem prvaku iz Veržeja. Tam pred zaključkom sezone namreč nočejo prehitevati z napovedmi in čakajo na zasedanje upravnega odbora, ki bo v nedeljo 16. junija. Če bi vsi omenjeni nekako uspeli zadostiti kriterijem bi bila druga SNL kljub propadu Mure popolnjena, a skoraj bolj verjetno se zdi, da bo tudi tokrat kakšno mesto ostalo prosto.

V tem primeru na priložnost čaka kar nekaj klubov. Dravinja, ki je sicer v tekoči sezoni osvojila zadnje mesto, je že dobila licenco in je, podobno kot Aluminij v 1.SNL, pripravljena nadaljevati s tekmovanjem na isti ravni. Tudi na tretjeligaškem zahodu ne manjka ambicij, saj je tretja Izola že oddala vlogo za nastop v višji ligi, pod določenimi pogoji pa bi bili na morebiten preskok pripravljeni tudi pri Tolminu. Očitno torej ni bojazni, da bi tokrat le našli 10 klubov, ki so pripravljeni igrati 2.SNL, a je veliko vprašanje kateri klubi to bodo in predvsem, kakšen bo kriterij zapolnjevanja dodatnih prostih mest. Glede na farse v zadnjih letih pa menda tudi opcija, po kateri bi zaradi zadovoljitve interesov vseh vpletenih tik pred zdajci spreminjali števila klubov v posameznih ligah, ni povsem izključena.

Avtor: Tim Dobovšek

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od T. D. L.
Naloži več novic iz 2. liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Amir Dervišević se vrača

Nekdanji slovenski reprezentant, ki je za izbrano vrsto na sončni strani Alp zbral šest na…