Zelenice klubov 2. SNL bodo do sredine marca mirovale, zato je čas, da se pred pravim začetkom zimskega premora obrnemo proti preteklim tednom in mesecem ter analiziramo jesenski del prvenstva. Nekateri klubi so presegli svoja pričakovanja, drugi niso zadovoljni z izplenom prvih petnajstih tekem sezone, spet tretji bodo spomladi čakali na napad na višja mesta. Krško je osvojilo jesenski naslov in ima lepo prednost petih točk pred zasledovalci, nato pa sledi šest ekip v razmaku osmih točk, tako da si lahko spomladi obetamo še zanimiv boj za višja mesta. Šenčur in Dravinja se bosta kot kaže udarila za rešilno osmo mesto, ki še prinaša obstanek v ligi, medtem ko je Šmartno že daleč zadaj in najverjetneje obsojeno na izpad iz lige.


Začenjamo pri vrhu. Za Krškim je fantastičen jesenski del, prvič v zgodovini kluba so osvojili jesenski naslov 2. SNL. Mešanica izkušenj in razigrane mladosti se je pod vodstvom trenerja Tomaža Petroviča izkazala za dobitno kombinacijo, deset zmag ob le dveh porazih je zagotovo več, kot je kdor koli pričakoval pred začetkom sezone. Izjemen je bil predvsem prvi del prvenstva, ko so Posavci proti vsem ekipam v ligi ostali neporaženi, prvi poraz so doživeli šele v 10. krogu proti Triglavu, kasneje so klonili še proti Dobu. Še posebej so blesteli na domačem, kjer so le Veržeju dopustili vzeti točko, vse ostale so ostale doma. Veseli tudi dejstvo, da so se na tribune vrnili navijači, tudi organizirana skupina Nuclear Power Boys. Izjemno homogena ekipa je postala glavni pretendent za naslov in prehod v višji rang tekmovanja.

Kranjski Triglav, dolgoletni prvoligaš, je svojo prvo sezono v drugem rango tekmovanju po sezoni 2009/10 po prvem delu prvenstva končal na drugem mestu. Ko so na začetku sezone po porazu s Krškim nanizali pet zmag na šestih tekmah, se je zdelo, da bo to za Triglav rutiniran sprehod do naslova, a jih je nato v sosedskem derbiju ustavil Šenčur. Za tem, kljub temu, da niso več klonili, niso uspeli povezati dveh zmag zapored, veliko število remijev, predvsem proti ekipam iz spodnjega dela lestvice, za lov za Krškim ni bilo dovolj in na koncu se je razlika ustavila pri petih točkah zaostanka. Težave so imeli predvsem na gostovanjih, kjer so v sedmih tekmah zmogli le do osmih točk, kar je za naskok na vrh premalo. Premorejo drugo najboljšo obrambo lige ter tretji napad, v konici katerega kraljuje Matej Poplatnik, ki je v dosedanjih 15 tekmah mrežo tekmecev zatresel že enajstkrat ter zanesljivo vodi tudi na ligaški listi strelcev. Zaostanek petih točk je zagotovo lahko hitro izničen, a bodo morali nogometaši Triglava, ki povečini premorejo največ izkušenj v ligi, le-te unovčiti in elita bo znova na dosegu roke.

Ob vodilni ekipi lige daleč najlepše presenečenje lige predstavljajo tudi novinci iz Tolmina, ki sploh prvič igrajo v 2. SNL. Po začetnem krču so se Tolminci v nadaljevanju sezone sprostili in bili nepremagani med četrtim in osmim krogom, posebej lepi sta bili domači zmagi proti Dobu in Triglavu, ki so ju ugnali z izidom 3:0. Ob koncu jeseni se jim je nasmihal celo boj za jesensko krono, a so v zadnjem delu nekoliko popustili in v zadnjih štirih dvobojih kar trikrat ostali praznih rok. Kljub temu je mešanica domačih fantov in nekaj posojenih nogometašev iz Nove Gorice presegla vsa pričakovanja strokovnjakov, ki so ekipi napovedovali trd boj za obstanek, ki so si ga, če ne bo velikih pretresov, praktično skorajda zagotovili že pred začetkom spomladanskega dela prvenstva. Ekipi je zagon nudil Tim Lo Duca, daleč najizkušenejši posameznik v ekipi, saj ima nekdanji član Primorja in Nafte za sabo tudi obilo prvoligaških minut. Igralci Tolmina so celo najučinkovitejše moštvo lige, zabili so kar 30 zadetkov, od tega kar 22 doma! So izrazito domača ekipa, saj so, razen porazov proti Krškemu in Veržeju, vseh ostalih šest ekip nadigrali. Tolminci lahko v spomladanski del vstopijo povsem neobremenjeno, boj za naslov prvaka je najverjetneje nerealen, drugo mesto beži le za tri točke, bi pa bila že ohranitev tretjega ali četrtega mesta izjemen uspeh v uvodni sezoni nastopanja v 2. SNL.

Tolminci so ob vodilnih Krčanih najlepše presenečenje jeseni. (Foto: Miran Alijagić)
Tolminci so ob vodilnih Krčanih najlepše presenečenje jeseni. (Foto: Miran Alijagić)

Kljub zaostanku osmih točk za vodilnimi Posavci in četrtemu mestu na lestvici se zdi, da bodo Dobljani najnevarnejši tekmec za naslov prvaka. Le vprašamo se lahko, kaj bi bilo, če ne bi bilo uvodnih petih krogov in polomije prvakov, ko so osvojili le eno samo točko in si priigrali zaostanek več kot desetih točk za vodilnimi ekipami lige. Pod vodstvom Dušana Smolnikarja je Dob znova pokazal lanski obraz, ko so tekmece s tesnimi izidi premagovali enega za drugim. V naslednjih desetih tekmah so namreč osvojili 24 od možnih 30 točk in se prebili že v zgornjo polovico lestvice. Niz šestih zaporednih zmag je tudi najdaljši ligaški niz zmag v letošnji sezoni. Ekipa sicer resda ni najbolj učinkovita, zabili so najmanj zadetkov izmed vodilne sedmerice, a so za Aluminijem prejeli tudi najmanj zadetkov. Kapetan Klemen Kunstelj je bil najboljši mož ekipe v prvih 15 krogih, poleg vratarja Vezirovića in Jana Črešnjevarja je tudi edini, ki se lahko pohvali s popolno minutažo. Ponovitev naslova ni tako nemogoča, kot se je zdela še po petem krogu, a v naslednjih 12 krogih ob zaostanku osmih točk napak skorajda ne bo smelo več biti.

Prvo polovico lestvice zaključuje Aluminij, za katere je položaj na lestvici zagotovo manjše razočaranje, čeprav tudi oni za drugim mestom, ki prinaša dodatne kvalifikacije, zaostajajo le štiri točke. Trener Romih, ki je z Dobom že osvojil tron v ligi, je predvsem v fazi obrambe odlično pripravil ekipo, ki je  prejela daleč najmanj zadetkov, le deset, a je vse prevečkrat nekaterim, sploh manj izkušenim nogometašem ob napadalnih zaključkih zmanjkalo zbranosti. Podobno kot za Tolmin, tudi za Kidričane velja, da je za njimi nekoliko ponesrečen finiš jeseni, v zadnjih treh tekmah so iztržili le točko, v nasprotnem primeru bi bili zagotovo mesto ali dve višje. Kot  prava okrepitev se je iz izkazal nekdanji napadalec Olimpije in Šenčurja Marko Nunić, z naskokom najučinkovitejši nogometaš Aluminija, pozitivno pa so presenetili tudi nekateri obetavni mladeniči, ki so se uveljavili v članskem moštvu. Ob nekoliko boljši realizaciji ostalih, razen Nunića nobeden od preostalih ni dosegel več kot dva zadetka, in kot do sedaj granitni obrambi, bi lahko Aluminij spomladi napredoval po lestvici.

Veržej  je jesenski del odigral po sistemu toplo-hladno, v valovih so se izmenjevale dobre in slabe serije ekipe, a šesto mesto in 21 osvojenih točk je realen domet ekipe. Kot edini so vzeli točko v Krškem in ob Krčanih tudi edini premagali Tolmin na njihovem igrišču, kar kaže na določeno zrelost in kakovost ekipe, kljub temu, da je kar nekaj igralcev še precej mladih in brez pravih izkušenj na tem nivoju tekmovanja. Proti na lestvici slabšim ekipam so praviloma bili zanesljivi, za kako mesto višje, bo spomladi potrebno vzeti točke tudi proti vodilnim tekmece, na lestvici. David Vinkovič je ekipi s svojimi zadetki prinesel lepo bero točk, kakor tudi Matjaž Kek, sin nekdanjega selektorja in trenutno najbolj priljubljenega Slovenca na Reki, ki je izkoristil lepo število najstrožjih kazni, teh je imel Veržej največ v ligi.

Ekipa Vlada Badžima, Ankaran Hrvatini, zaseda sedmo mesto na prvenstveni lestvici in je še zadnja, ki je uspela preseči mejo 20 doseženih točk. pet zmag ter ravno toliko porazov in remijev morda sicer ni prineslo najvišje uvrstitve na lestvici, a bo obalna ekipa imela možnost še napredovati po lestvici, saj je bilo v zadnjih krogih jesenskega dela zaznati dvig forme moštva, ki je ostalo neporaženo na zadnjih štirih tekmah, čeprav je imelo ob tem še nekaj pripomb na sodniško delo. Sicer pa podobno kot Veržej, tudi za Primorce velja, da so precej nihali v svojih predstavah. Ekipo čaka težak uvod v spomladanski del, kot prvi bosta ekipi nasproti stali moštvi Doba in Krškega. Mlada ekipa ima potencial za nekaj več, a bo za naskok na višja mesta potrebno skupaj odigrati še kar nekaj tekem.

Ekipi Veržeja in Ankaran-Hrvatinov se bosta skušali spomladi prebiti v zgornjo polovico lestvice. (Foto: Jure Banfi)
Ekipi Veržeja in Ankaran-Hrvatinov se bosta skušali spomladi prebiti v zgornjo polovico lestvice. (Foto: Jure Banfi)

Šenčur, Dravinja in Šmartno bodo spomladi, kot sedaj kaže, igrale nekakšno svojo ligo, cilj katere bo izboriti osmo mesto in obstanek v družbi preostalih drugoligašev. Najbolje od omenjene trojice po jesenskem delu kaže Šenčurju, ki je zbral 14 točk, kar je šest manj od sedmih Ankaran-Hrvatinov. Svetle točke v dosedanjem poteku sezone so zagotovo domača zmaga proti Triglavu v osmem krogu, ter skalpa Aluminija, ki so ga premagali tako doma kot v gosteh, so pa obakrat visoko izgubili proti Dravinji, pred katero imajo trenutno točko prednosti. Kot najboljši posameznik izstopa Emir Ljubijankić, ki je zabil kar sedem zadetkov gorenjskega moštva, bolje povedano polovico vseh doseženih zadetkov.

Zadnji prvaki 3.SNL-vzhod po starem sistemu, nogometaši Dravinje, zaostajajo eno točko za rešilno bilko, osmim mestom, ki prinaša obstanek. Varovanci trenerja Simona Sešlarja so dosegli dve zmagi v gosteh, proti Dobu in prej omenjeno visoko zmago v Šenčurju, ko so domače nogometaše na razmočene in težke zelenici dotolkli v drugem polčasu in jih premagali s kar 0:5. Proti Šenčurjanom so slavili tudi edino domačo zmago, prav v zadnjem krogu jeseni. Čeprav so bili za moštva v spodnji polovici lestvice zelo učinkoviti, so prejeli 28 zadetkov in večkrat ostali za gol prekratki za morebitne dodatne točke. Dravinja bo spomladi morala svojo priložnost iskati predvsem proti Šenčurju in Šmartnemu ter v medsebojnih dvobojih pridobiti karseda največ.

Po osmih tekmah zapored, vštevši z lansko sezono, so v četrtem krogu proti Tolminu Šmarčani le dosegli zmago in imeli na kontu po štirih tekmah pet točk, kar je bil lep izkupiček za izjemno mlado moštvo. A je nato sledilo sedem zaporednih porazov, skupni niz brez zmage pa znaša že 11 tekem, skupno sedem točk na 15 tekmah pa je zaenkrat odločno premalo za realno upanje na obstanek. A upanje vselej obstaja in tako bodo tudi mladi Šmarčani najprej poizkušali prekiniti niz brez zmage ter upati na odlično spomlad, ki bi jim prinesla boj za obstanek, čeprav trenutno za osmim mestom zaostajajo  sedem točk. Še najbližje drugi zmagi so bili doma proti Dravinji, ko so imeli zmago že v rokah, a jo izpustili in ob koncu srečanja rešili vsaj točko. Za drugoligaško konkurenco je ekipa prejela odločno preveč zadetkov, skoraj tri na tekmo, za nove točke bodo morali ta element igre izrazito popraviti.

Mlado moštvo Šmartnega bo tudi spomladi priložnost za točke moralo iskati v tekmah z Dravinjo in Šenčurjem. (Foto: Damir Mrkonijć)
Šmartno bo moralo tudi spomladi priložnost za točke iskati v tekmah z Dravinjo in Šenčurjem. (Foto: Damir Mrkonijć)

V preostalih 12 krogih se nam obeta zanimiva pomlad, Krško, ki je že napovedalo, da se bo v primeru prvega mesta podalo med prvoligaše, bo poizkušalo ohraniti prednost pred zasledovalci, ki zagotovo ne bodo stali križem rok in bodo čakali na priložnost, da ujamejo Posavce, če ne drugega pa jim bo v najslabšem primeru ostal boj za drugo mesto in boj za dodatne kvalifikacije. Naslednje tri tekme bodo pomembne tudi zaradi razvrstitve, saj bo prvih pet moštev po uvodnih dveh tretjinah prvenstva imelo privilegij ene tekme več pred domačimi gledalci. Tudi v spodnjem delu lestvice bo zanimivo, tako Dravinja kot Šmartno bosta poizkušala preskočiti Šenčur, ki zaenkrat drži pri dnu lestvice zaželeno osmo mesto.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Primož Raj
Naloži več novic iz 2. liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Vezist Domžal trenira pri drugoligašu

Na treningih Doba, pod taktirko nekdanjega trenerja Domžal Darka Birjukova, je prisoten tu…