Po dvomesečnem premoru se začenja nova sezona druge slovenske lige. Klubi se iz leta v leto ubadajo z večjimi težavami, kakih zvenečih okrepitev praktično ni več in temu primerne so tudi ambicije sodelujočih moštev. Z izjemo Aluminija seveda, ki v ligo vstopa v vlogi morda celo najbolj izrazitega favorita v zgodovini.


Kidričani so namreč obdržali praktično celotno prvoligaško ekipo, saj jih je izmed nosilcev igre zapustil le Tadej Žagar – Knez, medtem ko so se mladi posojeni Mariborčani vrnili v matični klub. Trenerja Osmanovića je takoj po koncu prvenstva zamenjal bivši strateg bivše Mure Ante Šimundža in glede na razmere v drugi ligi bi “Šumari” že brez kakršnihkoli nadaljnjih sprememb veljali za favorita. Toda že tako odlično ekipo so okrepili še Arpad Vaš in Leon Horvat iz Mure, Mitja Kovačevič iz Olimpije ter Rok Letonja iz Zavrča in razlika do tekmecev se zdi še večja. Poleg kvalitete igralskega kadra se Aluminij lahko pohvali še z urejenimi razmerami v klubi, odličnimi pogoji za treniranje ter predvsem ambicijami, da zopet zaigra v prvi ligi. Vse z izjemo ekspresnega povratka med elito bi bilo zato veliko presenečenje, toda to bodo morali Kidričani vendarle potrditi še na igrišču. Za začetek jih čaka dvoboj nekdanjih prvoligašev, saj jih bo v Črnomlju dočakala Bela krajina. Ta glede na rezultate zadnjih sezon in stanje v klubu zopet sodi med glavne kandidate za izpad, a v podobnem položaju so bili že lani, pa so se na koncu izvlekli. Za razliko od nekdanjih sezon, ko so praviloma tik pred zdajci pripeljali zveneče starejše okrepitve, bodo Črnomaljci tokrat kader krpali z neuveljavljenimi mladeniči, ki prihajajo na posojo iz Novega mesta in Ljubljane. Bordon, Mujakovič in Stepčič so zapustili klub, prišli pa so Leo Ejup, Nebojša Gojković, Žiga Kastrevec in Luka Pavič iz Krke, Tim Čeh, Aljaž Ivačič, Žiga Skok in Aleksander Topić iz Olimpije, medtem ko se je v klub po krajši avanturi v tujini in neuspeli preizkušnji pri Krki vrnil še Anto Pejić. Točke v boju za obstanek bo mlada zasedba Safeta Hadžića verjetno iskala proti drugim nasprotnikom, jutri pa bi bilo vse razen poraza proti prvemu favoritu veliko presenečenje.

V Veržeju se bo domači klub publiki po osemnajstih letih spet predstavil v vlogi drugoligaša. Vzhodna tretjeligaška skupina sicer ni tako močna, toda okrepljeni z Vukliševićem, Hotićem, Zahovičem, Stojanovićem, Moravcem in Živkom iz Maribora ter Slano in Maukom iz Mure in Kolmanom iz Tolmina, bi lahko Veržejci posegli visoko. Oziroma vsaj višje od zadnjih dveh mest, kar je za ekipo Zlatka Gaborja verjetno osnovni cilj pred novo sezono. Gost na Čistini pa za uvod praktično ne bi mogel biti primernejši. Prihaja namreč Roltek Dob, klub z nedvomno eno najkvalitetnejši zasedb v ligi ter glavni pretendent za še tretjo zaporedno osvojitev drugega mesta. Pri Roletarjih večjih sprememb v prestopnem roku sicer ni bilo, odpira pa se vprašanje, kdo bo v napadu nadomestil odličnega Amerja Krciča, ki je kot lanski najboljši strelec lige odšel v Krko. Kljub temu rumeno-modri v Prlekijo odhajajo v vlogi favorita, medtem ko so celokupni sezonski načrti zaradi nejasnosti ambicij zopet težje določljivi.

Podobno je tudi pri sosednjem Kalcerju, ki je s pomočjo Domžal in Olimpije očitno zopet sestavil kar zanimivo moštvo. Vodil ga bo Dejan Djuranović, ob nekaterih igralcih omenjenih prvoligašev, ki so že lani kot posojeni igrali v Radomljah, pa so na novo prišli še Vjekoslav Andrić in Jernej Papež iz Domžal ter Edvin Ciriković iz Komende, medtem ko se je iz Triglava še pred sezono vrnil Niko Snoj. Tudi vidnejših odhodov ni bilo in po mnenju klubskega vodstva je ekipa celo nekoliko boljša kot v pretekli sezoni. Spomnimo, da je bil Kalcer lani peti in z nekaj sreče bi bili ob izenačenosti lige letos lahko tudi še višje. Na prvo preizkušnjo v Radomlje prihaja celjski Šampion, ki je znova doživel veliko sprememb. Dragan Lazičić je odšel v Avstrijo, Tilen Kompan v Šmartno, Jetmir Torra in Anže Kraljič sta prenehala z igranjem, Jure Srnec pa odhaja na delo v tujino. Prišli so Erik Gliha (Kamnik), Kevin Toth (Murska Sobota), Lovro Splichal (Interblock), Marko Ilić (UFC Jennesdorf), Milko Kovač (Beltinci), Primož Rola (Jarenina), Gregor Pešl (Jarenina), Amar Jamaković (Jarenina), Srđan Arsić (Ivančna Gorica), Leon Šeruga (Veržej) in Tomaž Kidrič (Rogaška), torej večinoma imena, ki povprečnemu spremljevalcu nogometa ne povedo veliko. Nekoliko več morda povedo le priimki, saj gre v primeru Glihe in Ilića za sinova znanih nekdanjih prvoligaških igralcev Primoža in Srečka. Koliko talenta premorejo novinci in kaj lahko v ligi stori mlada neizkušena ekipa je vsekakor vprašanje, v klubu pa si za končni cilj želijo uvrstitev v sredino lestvice.

Danes bo na sporedu še srečanje v Krškem, kjer gostuje Šenčur. Krčani v ligi igrajo že dvanajsto zaporedno sezono in morda bi bil čas, da se enkrat vmešajo tudi v boj za najvišja mesta. Lani so jeseni odigrali izredno slabo, a so se nato spomladi dvignili in prišli do četrtega mesta. Udarno moštvo večjih sprememb ni doživelo, so se mu pa priključili nekateri najboljši mladinci, ki so lani osvojili prvo mesto v drugi vzhodni ligi. Ob ohranitvi forme lahko ekipa Nebiha Zenelija letos poseže visoko, saj se zdi situacija v drugih klubih za kaj takega praktično idealna. Sem sodi tudi Šenčur, ki je ostal brez generalnega sponzorja, pa tudi brez prvega vratarja Marina Mariča, hitrega beka Darka Babića, rutiniranega vezista Bernarda Stjepanovića, odličnega napadalca Ladislava Stanka in še nekaterih igralcev. Luknje bodo skušal zakrpati Elvis Beganović iz Komende, Bojan Đurić, David Jerkovič, Bojan Markič in Jure Zukanović iz Triglava, Enow Tabot iz nekdanjega Interblocka, Samo Kokalj iz Brava ter Denis Beširević iz Olimpije, ki je lani igral za Bled. Po nekaj odličnih sezonah se tokrat zdi bolj realen boj za obstanek, težko delo pa Gorenjce čaka že na prvi tekmi. Maja so na stadionu Matije Gubca domači slavili s 6:1 in podoben rezultat tokrat ne bi bil več takšno presenečenje.

Na zadnji tekmi pa se bosta v Šmartnem ob Paki udarila Šmartno 1928 in novinec Ankaran Hrvatini Mas Tech. Domači se od povratka v drugo ligo nikakor ne morejo otresti boja za obstanek in se leto za letom rešujejo praktično do zadnjega kola. V klubu si vsekakor ne želijo ponovitve takšnega scenarija in so poleg že omenjenega Kompana angažirali še Marcela Vindiša iz Aluminija ter peterico mladincev velenjskega Rudarja. Bolj kot na kak opazen kvalitativen preskok v moštvu Oskarja Drobneta pa se lahko Šmarčani verjetno zanašajo na krizo tekmecev, tako da bi neki povprečni stabilni rezultati tokrat lahko zadoščali za mirnejšo sezono. Te si želijo tudi v Ankaranu, kjer so odlični lanski šampionski ekipi dodali še Marka Božića, Bernarda Čosića in Mateja Zemljaka iz Izole, Jerneja Blaznika iz Kort, Filipa Gomboca iz Mure, Simona Kluna in Marka Vukelića iz Dekanov, Ervina Palamarja iz Pirana in Tima Vodeba iz Krškega. Primorci so eni izmed tistih, ki bi letos lahko presenetili, situacijo pa nekoliko kvari le igrišče, saj bodo domače tekme igrali na atletskem stadionu v Kopru. Če navijači ne bodo ravno glavni adut moštva, pa lahko Vlado Badžim toliko več stavi na izkušnje in taktiko. To pa je nekaj, kar bi lahko presodilo tudi že jutri…

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od T. D. L.
Naloži več novic iz 2. liga
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

V NK Triglav Kranj ponovno iščejo predsednika

V “Orlovem gnezdu”, so se iskanja predsednika v preteklosti že lotili. Prvič s…