Med reprezentančnim premorom, ko bodo prvoligaška igrišča mirovala, bodo drugoligaši začeli z drugo tretjino prvenstva. Po prvi tretjini prvenstva so že vidni obrisi kandidatov za vrh ter dno lestvice, zelo izenačeno pa je v sredini lestvice, kjer peto in osmouvrščeno ekipo loči le točka. Trenutno najbolje kaže nogometašem iz Krškega, ki so si nabrali že izdatnejšo prednost pred zasledovalci, v boju za drugo mesto, ki prinaša dodatne kvalifikacije za Prvo ligo so trenutno ekipe Aluminija, Triglava in presenečenja prvenstva, ekipe TKK Tolmin, ob izenačeni sredini lestvice pa zadnji dve mesti zasedata Dravinja in Šmartno 1928.


Krško
Krško je z 23 točkami vodilno moštvo lige in je še edino neporaženo. Varovanci Tomaža Petroviča so pred začetkom sezone potihoma upali na boj za prva štiri mesta, trenuten rezultat pa je za klub prav gotovo prijetno presenečenje. Edine točke so oddali na gostovanjih pri Šmartnem v drugem krogu ter proti Aluminiju v Kidričevem, ko sta se obe ekipi razšli brez zadetkov. Z devetnajstimi zadetki so naučinkovitejša ekipa lige, najboljši strelec pa je najizkušenejši mož, Slaviša Dvorančič s štirimi zadetki, Dejan Urbanč jih je dosegel tri, še štije nogometaši pa se lahko pohvalijo z dvema zadetkoma, kar kaže tudi na širino, ki jo premore ekipa. Vratar Marko Zalokar je v povprečju prejel gol na srečanje, obrambo devet prejetih zadetkov uvršča na drugo mesto, za Aluminijem. Ključne stvari za uspeh v prvi tretjini? Poleg izjemno dobro uigrane zasedbe in timskega duha, ki je viden na igrišču, je morda potrebno izpostaviti začetek prvenstva. Presenetljiva zmaga proti Triglavu v prvem krogu ter po remiju v Šmartnem domača zmaga proti aktualnim prvakom iz Doba, je zagotovo vlila ekipi dodatnega zagona za naslednje tekme. Dokler bodo na domači trdnjavi na Stadionu Matije Gubca nepremagani in s polnim izkupičkom, jih bodo preostali težko hitro izrinili iz vrha.

Aluminij
Po šampionskih sezonah na Dobu je Aluminij prevzel Damijan Romih, kar je bil dovolj jasen znak nasprotnik, kam želi letos poseči Aluminij – v vrh lestvice. Ob prenovljenem igralskem so bile želje kluba upravičene in tudi pozicija po devetih krogih je tam, kjer se je klub pričakovalo, na vodilnih pozicijah lige, na drugem mestu lestvice. V oči bode le točkovni zaostanek za Krškim, ki so si ga nabrali predvsem v zadnjih treh krogih, ko niso okusili slasti zmage. Daleč najmočnejši člen ekipe je trenutno obramba, ki je prejela le štiri zadetke, nikoli več kot enega na srečanje, kar je kar pet manj Krškega, najmanj med vsemi drugoligaši. Medtem ko so na ostalih tekmah brez težav prihajali do zmag, pa v oči, poleg spodrsljaja proti Šenčurju, bode predvsem pomanjkanje točk proti neposrednim tekmecem za vrh, ter neučinkovitost proti le tem. V zadnjih treh krogih, ko so se vse štiri najboljša moštva udarila med seboj, so zmogli le en zadetek, kar je za večjo bero točk zagotovo premalo. V napadu s petimi zadetki kraljuje okrepitev iz Olimpije, Marko Nunić, poleg izkušenega vratarja Murka pa hrbtenico ekipe sestavljajo še Lonzarić, Krljanović, Topolovec, Leuštek in Vrbanec.

Triglav Kranj
Podobno kot Aluminij je tudi cilj Triglava v tej sezoni le en, ekspresna vrnitev nazaj med elito, kjer so Triglavani nastopali do letošnje sezone, čeprav so roko na srce tam igrali tudi zaradi nezainteresiranih drugoligašev, ki si niso želeli dokazovanja med elito. Tretje mesto in šestnajst točk sicer ni slab dosežek, toda s tem se gotovo ne strinjajo navijači in vodstvo kluba, ki si želijo Orle videti na vodilni poziciji. Lahko bi rekli, da je poleg Doba Triglav največje razočaranje dosedanjega dela, kljub visoki uvrstitvi na lestvici. Po uvodnem porazu v Krškem so nanizali dve zaporedni zmagi, nato pa je po težavah z boleznijo večine igralcev sledila prava mala blamaža proti Tolminu, v lanski sezoni še tretjeligašu, ki pa se je izjemno znašel v drugoligaški konkurenci. Ko se je zdelo, da so ujeli drugoligaški ritem, nanizali so na treh tekmah ob skupno desetih doseženih zadetkih devet točk, pa je sledil nov boleč poraz proti takrat še zadnjeuvrščeni ekipi Šenčurja na lokalnem derbiju. Ekipa je sicer zelo učinkovita, saj je zabila kar 18 zadetkov, v povprečju dva na srečanje, Brkić pa lahko računa tudi najboljšega strelca lige, Mateja Poplatnika, ki je zabil že sedem zadetkov, vendar pa je na drugi strani šibek člen obramba, ki je nasprotnikom dovolila že trinajstkrat zatresti mrežo Triglava. Kljub zaostanku sedmih točk za prvim mestom se zdi, da bi ekipa, v kolikor bo strnila vrste v obrambi, lahko začela mleti nasprotnike in se hitro znašla v boju za prvo mesto.

Matej Poplatnik je s sedmimi zadetki prvi strelec lige. (Foto: Miran Alijagić)
Matej Poplatnik je s sedmimi zadetki prvi strelec lige. (Foto: Miran Alijagić)

TKK Tolmin
Kot že prej rečeno, najprijetnejše presenečenje lige je zagotovo ekipa iz Tolmina, ki se je v lanski sezoni prvič v svoji zgodovini kvalificirala v drugo najmočnejše slovensko nogometno ligaško tekmovanje. Usoda je želela, da so prve tri tekme med drugoligaši odigrali na gostovanju, vmes je domačo tekmo dobesedno odplavil dež. Po presenetljivo visoki uvodni zmagi proti Dravinji sta sledila dva poraza proti Šmartnemu ter Ankaran-Hrvatinom in zdelo se je, da bo Tolmince čakal trd boj za obstanek. Nato pa se je začel razcvet v obliki treh domačih tekem, ko so padli Triglav, Dob in Šenčur. V Veržeju so se celotno srečanje z igralcem manj več kot odlično upirali domačinom in iztržili točko, nato pa je sledil še skalp Aluminija v gosteh. Šele po petih zaporednih srečanjih brez poraza so nazadnje klonili proti vodilni ekipi lestvice z 1:3. Mešanica domačih fantov, nekaterih posojenih Goričanov ter prihod Nejca Kolmana in odlične igre Tima Lo Duce, v navezi s Dejanom Sokanovićem sta dosegla kar osem zadetkov, so zadetek v polno, ekipa Tolmina zaenkrat navdušuje in je prava popestritev v drugoligaškem prostoru. Svoje so dodali še domači gledalci, željni nogometa, ki se jih je zbralo daleč največ v primerjavi s preostalimi igrišči.

Farmtech Veržej
Četa Zlatka Gaborja se je po lanski krstni sezoni tudi tokrat solidno znašla in po prvi tretjini prvenstva zaključuje prvo polovico lestvice. Lahko bi dejali, da igrajo Prleki po sistemu toplo-hladno, niso še uspeli povezati treh tekem brez poraza v letošnji sezoni. Proti Dobu so prekinili niz osmih zaporednih tekem, na katerih so dosegli zadetek, najdaljši niz med vsemi drugoligaši v sezoni. Proti na lestvici slabšim nasprotnikom so v tem delu prvenstva brez večjih težav prišli do točk, medtem ko z na papirju boljšimi ekipam niso uspeli iztržiti kakšnega vidnejšega rezultata. Za gole so v prvem delu sezone v največji meri poskrbeli Vaš, Kek in Vinkovič, skupaj so jih zabili deset. Posebno zapisan v tej sezoni bo gotovo ostal hat-trick Vinkoviča proti Dravinji, ko je sam preobrnil rezultat v pičlih osmih minutah. Ekipa Veržeja se trenutno nahaja tam, kjer se jo je pričakovalo pred začetkom sezone, za kakšno mesto več bo potrebno premagati tudi ekipe prve četverice.

Ankaran Hrvatini
Spodnjo polovico lestvice začenja ekipa z Obale. Ankaran Hrvatini so pod vodstvom Vlada Badžima uspešno štartali v sezoni, ob remiju v Veržeju so nato razbili Tolmin in Šenčur. Sledile so tri tekme proti trenutno vodilnim ekipam lige, kjer so zabeležili tri zaporedne poraze. Tako kot smo že omenili pri Veržeju, velja tudi pri Ankarančanih iskati priložnost za še boljši izkupiček. Razočaranje je zagotovo tudi zadnji domači remi proti Dravinji, ko so domači zaman iskali pot do gola nasprotnikov in se morali zadovoljiti le s točko. Ekipa bo morala popraviti svojo disciplino, na prvih devetih tekmah so štirikrat videli rdeče, porumeneli pa so kar 31-krat, kar je več kot trije rumeni kartoni na srečanje.

Roltek Dob
Dob lahko po uvodni tretjini letošnje sezone razčlenimo na dva dela – Dob pod vodstvom Željka Mitrakovića in Dob pod vodenjem Dušana Smolnikarja. Prvaki so naravnost katastrofalno krenili v prvenstvo, pod vodstvom Mitrakovića so na petih tekmah dobili le točko ob le dveh dosoženih zadetkih, zato je bil odhod trenerja neizbežen. Pod vodstvom Smolnikarja so aktualni prvaki postali bolj učinkoviti ter na štirih tekmah iztržili devet točk, kar zadošča za trenutno sedmo mesto na lestvici. Zagotovo največje razočaranje prvenstva za zdaj bo moralo vseeno še popraviti igro v napadu, deset zadetkov na devetih tekmah za kaj več kot sredino lestvice ne bo dovolj, res pa je, da lahko ekipa ob predstavah, ki jih je pokazala na zadnjih tekmah upravičeno pričakuje dvig na lestvici in boj za zgornjo polovico lestvice.

Dobljani po šampionski sezoni ne morejo biti zadovoljni z začetkom nove. (Foto: Lado Vavpetič)
Dobljani po šampionski sezoni ne morejo biti zadovoljni z začetkom nove. (Foto: Lado Vavpetič)

Šenčur
Kdor je prvenstveno lestvico nazadnje pogledal po sedmem krogu, je zagotovo presenečen nad točkovno bero Šenčurja. Potem ko so varovanci trenerja Braneta Pavlina na prvih sedmih tekma zmogli le štiri točke in doživeli še domači debakel proti Dravinji, so nogometaši Šenčurja nekoliko stopili na plin, po zmagi na lokalnem derbiju proti Triglavu so ugnali še Šmartno in zaenkrat ušli coni izpada. Ekipa se ne more pohvaliti ne z učinkovitim napadom (deset zadetkov), kot tudi z obrambo, ki je prejela dvajset zadetkov, več le zadnjeuvrščeno Šmartno. Prvi mož ekipe je zagotovo Emir Ljubijankić, ki je v izjemni formi, saj se je prebil že na drugo mesto liste strelcev – dosegel je več kot polovico golov Šenčurja. Klub čaka še trd boj za obstanek, toda v kolikor bi uspeli prikazati igre zadnjih dveh kol, bo marsikaj lažje.

Dravinja Slovenske Konjice
Prva ekipa, ki je trenutno na mestih, ki prinašajo nazadovanje v nižji rang tekmovanja, je Dravinja iz Slovenskih Konjic, ki se je letos vrnila v drugoligaško konkurenco. Pričakovati je bilo, da lanskoletne prvake 3.SNL – vzhod letos čaka predvsem boj za obstanek v drugoligaški druščini. Osem točk po prvem delu prvenstva niti ni pretirano slab izkupiček, bodo pa za obstanek v ligi zagotovo potrebovali več zmag. Upanje jim lahko vliva predvsem tekma proti Šenčurju, ko so se na gostovanju s petardo znesli nad domačini ter skalp nad prvaki iz Doba. Rak rana Dravinje je predvsem obramba, ki je prejela 16 zadetkov, preveč za kakšno dodatno točko. Ekipa sloni predvsem na strelskem navdihu na Žige Čakša in Gorana Alenca, ki sta s tremi zadetki tudi najboljša strelca ekipe.

Šmartno 1928
Izjemno mlada ekipa Šmartnega, daleč najmlajša v ligi, je lahko bila po štirih krogih zelo zadovoljna s svojim izkupičkom. Po uvodnem porazu proti Aluminiju so na naslednjih treh tekmah osvojili pet točk in kazali dopadljivo igro. Pet tekem po tem je njihov točkovni izkupiček še vedno isti, pet točk, v oči pa bode predvsem gol razlika zadnjih petih tekem – 16 prejetih ob le enem doseženem je absolutno preveč za ta rang tekmovanja. Neizkušena četa Oskarja Drobneta bo morala zelo izboljšati igro v obeh segmentih, tako šest doseženih zadetkov kot tudi 22 prejetih ekipo uvršča na rep lestvice tudi v teh parametrih nogometne igre. Ob prikazu iger na začetku prvenstva in boljši učinkovitosti bo ekipa še lahko upala na dvig z dna lestvice, v nasprotnem primeru mlade Šmarčane v naslednji sezoni najverjetneje čaka nižjeligaški nogomet.

SKUPNA LESTVICA

1. Krško 9 7 2 0 19:9 23
2. Aluminij 9 5 2 2 14:4 17
3. Triglav Kranj 9 5 1 3 18:13 16
4. TKK Tolmin 9 5 1 3 16:11 16
5. Farmtech Veržej 9 3 2 4 15:15 11
6. Ankaran-Hrvatini 9 3 2 4 13:13 11
7. Roltek Dob 9 3 1 5 10:11 10
8. Šenčur 9 3 1 5 10:20 10
9. Dravinja Kostroj 9 2 2 5 13:16 8
10. Šmartno 1928 9 1 2 6 6:22 5

LESTVICA DOMA ODIGRANIH TEKEM:

1. Krško 5 5 0 0 11:4 15
2. Aluminij 5 3 1 1 10:2 10
3. Triglav Kranj 4 3 1 0 12:5 10
4. TKK Tolmin 4 3 0 1 10:5 9
5. Farmtech Veržej 5 2 2 1 9:5 8
6. Šenčur 5 2 1 2 5:11 7
7. Ankaran-Hrvatini 4 2 0 2 6:4 6
8. Šmartno 1928 4 1 1 2 5:11 4
9. Roltek Dob 4 1 0 3 2:4 3
10. Dravinja Kostroj 5 0 2 3 3:10 2

LESTVICA V GOSTEH ODIGRANIH TEKEM:

1. Krško 4 2 2 0 8:5 8
2. Aluminij 4 2 1 1 4:2 7
3. Roltek Dob 5 2 1 2 8:7 7
4. TKK Tolmin 5 2 1 2 6:6 7
5. Dravinja Kostroj 4 2 0 2 10:6 6
6. Triglav Kranj 5 2 0 3 6:8 6
7. Ankaran-Hrvatini 5 1 2 2 7:9 5
8. Farmtech Veržej 4 1 0 3 6:10 3
9. Šenčur 4 1 0 3 5:9 3
10. Šmartno 1928 5 0 1 4 1:11 1

POVPREČNO ŠTEVILO GLEDALCEV NA SREČANJE:

  1. TKK Tolmin, 4 tekme, 375 gledalcev
  2. Krško 5 tekem, 270 gledalcev
  3. Šmartno 1928, 4 tekme, 210 gledalcev
  4. Šenčur, 5 tekem, 210 gledalcev
  5. Triglav Kranj, 4 tekme, 190 gledalcev
  6. Farmtech Veržej, 5 tekem, 180 gledalcev
  7. Dravinja, 5 tekem, 150 gledalcev
  8. Ankaran Hrvatini, 4 tekme, 135 gledalcev
  9. Dob, 4 tekme, 130 gledalcev
  10. Aluminij 5 tekem, 130 gledalcev

PRVIH DEVET KROGOV V ŠTEVILKAH:
8860
– gledalcev si je ogledalo dosedanjih 45 srečanj 2.Slovenske nogometne lige
469 – minut so bili nogometaši Šmartnega brez doseženega zadetka
136 – doseženih je bilo 136 zadetkov
13 – rdečih kartonov je bilo podeljenih ( edina ekipa brez rdečega kartona je Veržej )
8 – le osem minut smo potrebovali za najhitrejši hat-trick ( David Vinkovič, Veržej )
7 – golov je dosegel trenutno prvi strelec lige, Matej Poplatnik
2 – le dve tekmi do zdaj sta se končali brez zadetkov
1 – v dosedanjih devetih krogih smo na trenerskem stolčku videli eno trenersko menjavo, Mitrakovića je na klopi Doba zamenjal Smolnikar

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Primož Raj
Naloži več novic iz 2. liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Dvoboj Krke in Dekanov v prid farmacevtom

V dolenjski prestolnici smo četri decembrski dan leta 2021 videli zaostalo tekmo 11 kroga …