S končanim šestnajstim krogom se je vse do sredine marca spustil zastor nad drugoligaškim nogometom, trenerji in igralci so najverjetneje že analizirali dosedanje delo in zarisali smernice za naprej, čas pa je tudi za naš pogled na dogajanje v letošnji sezoni.


Podobno kot v lanski sezoni, smo tudi letos priča izenačeni sezoni, izjemno zgoščene so predvsem ekipe na sredini lestvice. Radomljani so upravičile vlogo favorita, dobro unovčili pridobljene izkušnje lanskoletnega igranja med prvoligaši in so zasluženo na prvem mestu. Presenetljivo so prvi zasledovalci  povratniki med drugoligaši, nogometaši Drave. Ekipe od tretjega do osmega mesta loči le sedem točk – na čelu skupine so nogometaši Veržeja, skupino pa zaključujejo novinci, nogometaši kranjske Zarice. Na dnu sta trenutno Tolmin in Šenčur, čeprav tudi njun položaj ni tako brezizhoden, kot se je zdel še nekaj krogov nazaj, ekipi sta v drugi polovici jeseni dvignili nivo igre, spomladi pa bosta poizkušali nadaljevati lov za želenim osmim mestom, ki prinaša obstanek.

Letošnja sezona je s trenutno zasedbo ekip prinesla tudi lepo število zanimivih duelov. Že v prvem krogu smo lahko po dolgem času spremljali mestni derbi – Kranj letos zastopata Triglav in Zarica. Vrnitve Drave so se najverjetneje najbolj ”razveselili” navijači Aluminija, saj smo lahko tudi na Štajerskem spremljali pravi sosedski derbi. Če temu dodamo še t.i. ”Vas classico”, ki se je vrnil po enoletnem premoru, je jasno, da derbijev tudi v drugem najmočnejšem rangu tekmovanja ne manjka. Ob rasti Prve lige na vseh ravneh, lahko tudi na drugoligaški ravni najdemo premike naprej, a so zaenkrat žal bolj drobceni. Vsekakor je prenos tekme v vsakem krogu s strani krovne nogometne organizacije premik v pravo smer, a se zdi, da je liga v ostalih medijih še naprej zapostavljena. Večji problem predstavlja sama kvaliteta lige in finančna zmogljivost klubov. Prepad med prvim in drugim rangom našega nogometnega tekmovanja se zdi prevelik, kar se nato nenazadnje odraža tudi ob koncih sezon, ko ekipe niso pripravljene prestop na višjo raven tekmovanja – upamo lahko, da podobne slike ne bomo videli tudi letos. Druga liga si zasluži večjo podporo in spoštovanje, saj bo lahko le tako celoten slovenski klubski nogomet še naprej rasel.

Ne glede na vse, nas tudi spomladi čaka izjemno zanimivo nadaljevanje, odprt je tako lov na prvaka, kot tudi na osmo mesto, ki še prinaša obstanek med drugoligaši.

Kranjski mestni derbi je na tribune zvabil lepo število gledalcev. (Foto: Rok Zore)
Kranjski mestni derbi je na tribune zvabil lepo število gledalcev. (Foto: Rok Zore)

KALCER RADOMLJE

Radomlje so, kot že zapisano, dobro izkoristile pridobljene izkušnje z igranjem v Prvi ligi in dokaj suvereno osvojile naslov jesenskega prvaka. Po začetnem otipavanju, remiju v Veržeju in Dobu ter izpadu iz Pokala proti Iliriji, so vmes premagali Zarico, nato pa počasi začeli pohod proti vrhu. Predvsem zadnja serija nepremaganosti, ki je trajala od devetega do petnajsega kroga, jih je zasidrala na vrhu lestvice. V spominu bo zagotovo ostala briljantna zmaga s 6:1 proti Aluminiju in prekinitev dobljanskega uroka, potem ko so v drugoligaškem spopadu le uspeli ugnati sosede iz Doba. Največja prednost Radomljanov napram ostalim ekipam je širok kader in raznovrstnost le-tega. V vsakem delu jeseni je odgovornost prevzemal drug igralec, Stoiljković, Jurčević, Barukčić, Jakovljević in nazadnje Osmanaj so v napadu trli nasprotnike, hkrati je obramba lanskoletnih prvoligašev s štirinajsitmi prejetimi zadetki najtrdnejša v ligi. Nekaj slabosti so pokazali ob koncu jeseni, ko so doma srečno izvlekli točko proti Tolminu ter v zadnjem krogu, ko so bili zasluženo boljši nogometaši Triglava. Moštvo Dejana Djuranovića bo v preostalih enajstih krogih prvi favorit za končno prvo mesto in kot kaže trenutna lestvica – edini resen kandidat za povratek med najboljše.

Liridon Osmanaj je z odlično strelsko serijo navdušil ob zaključku jeseni. (Foto: Rok Zore)
Liridon Osmanaj je z odlično strelsko serijo navdušil ob zaključku jeseni. (Foto: Rok Zore)

DRAVA PTUJ

Drava si boljšega uvoda v sezono ni mogla zamisliti tudi v najlepših sanjah, presenečeno je bilo tudi vodstvo, na čelu z igralci. Čeprav je bilo že na papirju jasno, da Ptujčani premorejo nekaj posameznikov, ki so pečat pustili tudi na prvoligaških igriščih, njihova prva violina Nastja Čeh pa tudi v reprezentanci in tujini, je bilo deset točk v prvih štirih tekmah več od pričakovanj. Po seriji treh zaporednih porazov proti Dobu in kranjskima kluboma ter menjavi trenerja – Fridla je zamenjal Vogrinec, potem ko je bilo govora tudi o finančnih in organizacijskih težavah, so Ptujčani odgovorili na najboljši možen način, z zmago proti Radomljam in še slajšo v derbiju proti Aluminiju. V drugem delu jeseni jih je padec forme stal jesenskega naslova, ko kar šest tekem zapovrstjo niso uspeli zmagati, zabeležili so štiri remije in dva poraza. Predvsem se je na nekaterih srečanjih pokazalo, da so Ptujčani preveč odvisni od Nastje Čeha, ki je nekajkrat manjkal zaradi kaznovanosti ali pa se ni prikazal v najboljši dnevni formi. Vseeno so v taboru Ptujčanov po šestnajstih odigranih tekmah več kot zadovoljni in že v prvi pomladanski tekmi bodo v neposrednem dvoboju proti Radomljam naskakovali tudi vrh. A želja navijačev, da bi Dravo že v naslednji sezoni videli v Prvi ligi se ne zdi realna, vodstvo kluba na čelu z Nastjo Čehom je že nekajkrat poudarilo, da želijo postopoma izgraditi klub ter da se zdi v tem trenutku 1. SNL prevelik korak naprej.

Nastja Čeh je kljub zrelim letom še vedno prva violina ptujske igre. (Foto: Jure Banfi)
Nastja Čeh je kljub zrelim letom še vedno prva violina ptujske igre. (Foto: Jure Banfi)

FARMTECH VERŽEJ

Z dosedanjim delom sezone so kakopak lahko zadovoljni tudi v taboru Veržeja, ki tako visoko po jesenskem delu sezone še ni bil. Varovanci Zlatka Gaborja so konstatno nabirali točke skozi celotno jesen in končali pri številki 24, kar jih skupaj z Dobom uvršča na tretje mesto. Prleki so bili uspešni predvsem na gostovanjih, kjer so zbrali kar petnajst točk, poraženi so bili zgolj v Radomljah, pa še tam zgolj z 1:0, in so najuspešnejša gostujoča ekipa prvega dela sezone. Nekoliko manj uspešni so bili Prleki na domačem igrišču, ki v teh dneh doživlja prenovo. Zgolj dve zmagi v osmih tekmah je gotovo manj, kot so si gledalci iz kraja ob Muri želeli pred začetkom sezone. Dodana vrednost Veržeja v jesenskem delu je predvsem napad, poleg Radomelj so najučinkovitejša ekipa lige, v povprečju dosegajo kar 1,8 gola na srečanje. Iz Veržeja prihaja tudi najboljši strelec lige, Sebastjan Petek je mrežo nasprotnikov uspel zatresti devetkrat. Zanimivo bo videti, v kakšni sestavi bodo Veržejci vstopili v spomladanski del –  v kolikor bodo ostali kompletni, bi se lahko nadejali najboljše uvrstitve med drugoligaši, vsekakor je realen boj za prvo polovico lestvice, bodo pa morali pričeti točke nabirati tudi na domačem igrišču.

Veržejski napadalec Sebastjan Petek je z devetimi zadetki prvi strelec lige. (Foto: Jure Banfi)
Veržejski napadalec Sebastjan Petek je z devetimi zadetki prvi strelec lige. (Foto: Jure Banfi)

ROLTEK DOB

Za Dobom je še en turbolenten del sezone več. V staro jato se je tri kroge pred koncem jesenskega dela sezone vrnil Damjan Romih, ki je na klopi nasledil Dušana Šabotića. Romih, ki je tvorec največjih uspehov v zgodovini kluba, je nanizal dve zaporedni zmagi, v zadnjem krogu pa je bil v boju za drugo mesto neuspešen proti Dravi. Dob, podobno kot Veržej, ne more biti preveč zadovoljen s predstavami na domačem igrišču, tri zmage v osmih tekmah, od tega tudi trije porazi, so gotovo manj od pričakovanega. Na vseh šestnajstih srečanjih, ki jih je igral Dob, smo videli vsaj dva gola na srečanja, zgovorna je tudi gol razlika – 27:22. Dobljane gotovo skelita poraza proti Radomljam, ko je v zadnji minuti žebelj v dobljansko krsto zabil Osmanaj in pa tekma prvega kroga, ko so proti Ankaranu doma prejeli zadetek ob dveh igralcih več v polju. Zagotovo se je na določenih tekmah poznala tudi odsotnost vročekrvnega Kunstlja, ki je zaradi kaznovanosti izpustil kar šest tekem. Dob je v drugi polovici lanske sezone že uprizoril juriš proti vrhu lestvice in ne bi se čudili, če bi bilo podobno tudi v letošnji sezoni, še posebej zaradi tega, ker trener Romih dobro pozna večino fantov in bo skušal iz njih iztisniti največ. Sedem točk zaostanka za Radomljami je morda preveč, bolj realen pa je boj za drugo mesto.

Damjan Romih se je vrnil v staro jato, ki jo je pred leti že popeljal na vrh. (Foto: Jure Banfi)
Damjan Romih se je vrnil v staro jato, ki jo je pred leti že popeljal na vrh 2. SNL. (Foto: Jure Banfi)

ALUMINIJ

Kidričani so gotovo eno od razočaranj sezone. Če so bili v lanski sezoni že na pragu naslova prvaka, je dosedanji del sezone gotovo razočaranje za vse pristaše šumarjev. Tudi Štajerci, ki so v novo sezono sicer krenili v precej spremenjeni in pomlajeni zasedbi, so že posegli po menjavi na trenerski klopi, Romihu je odzovnilo po sramotnem porazu v Radomljah s 6:1, na vročo klop pa se je usedel Simon Sešlar, ki pa do sedaj še ni zadovoljil domačega občinstva. V tolažbo jim je lahko dejstvo, da zaostanek za najboljšimi ni prevelik, do tretjega mesta jih loči le točka, tudi pet točk do rivalov s Ptuja pa je v preostalih enajstih srečanjih še ulovljivih. V dosedanjem poteku prvenstva se je s sedmimi zadetki najbolj izkazal Lovro Bizjak, dolžnik pa je ostal Robert Kurež, ki je že vrsto let nosilec igre Aluminija, jeseni pa je bil uspešen zgolj enkrat. Tudi za Aluminij, tako kot za Dravo, velja, da je v drugem delu zapadel v krizo in ni izkoristil ponujenih možnosti, pet zaporednih tekem brez zmage ter porazi proti Dravi, Tolminu, Radomljam in Triglavu in le točka proti Ankaranu so jih oddaljili od boja za vrh. Lani so z izjemno učinkovitostjo Marka Nunića v drugem delu narekovali tempo na vrhu lestvice, letos se zdi, da bo, v kolikor ne bo prišlo do sprememb, vrh težko dosegljiv.

Prenovljena in pomlajena zasedba Aluminija jeseni ni upravičila pričakovanj. (Foto: Jure Banfi)
Pomlajena zasedba Aluminija jeseni ni upravičila pričakovanj. (Foto: Jure Banfi)

TRIGLAV KRANJ

Kranjčani tako slabega uvoda v sezono v drugoligaški druščini ne pomnijo. Triglav je bil pred sezono kljub spremembam eden glavnih favoritov v boju za prvoligaško vstopnico, a so Gorenjci na začetku povsem razočarali in si že v uvodu sezone priigrali točkovni deficit v primerjavi z najboljšimi. Prvih pet krogov niso zabeležili zmage, trije remiji so bili za ambiciozen klub kot je Triglav manj od pričakovanj. Šele nato je steklo, zmage proti Dravi, Radomljam in Šenčurju so pokazale, da se lahko Orli kljub vsemu kosajo z vsemi ekipami v ligi in jih tudi premagujejo. Za boljši položaj na lestvici je bil dosežen remi preveč, v šestnajstih tekmah so jih Triglavani nabrali kar sedem. V oči bodejo tudi predstave na domačem terenu. Čeprav je četa Siniše Brkića doma prejela le sedem zadetkov, najmanj med vsemi, so bili Kranjčani v napadu uspešni le sedemkrat – najmanjkrat  v ligi. V letošnji sezoni manjka ekipi strelec, kot je bil lansko sezono Matej Poplatnik, ki je zabijal kot za stavo, jeseni pa so Gorenjce mučile predvsem težave z realizacijo. Zanimivo, Triglav na šestnajstih tekmah ni prejel rdečega kartona. Kranjčani lahko brez dvoma končajo veliko višje na lestvici, zaostanek za drugim mestom tudi v njihovem primeru ni prevelik, naslov prvaka pa se zdi bolj kot ne utopična želja.

Elvis Džafić je bil za Triglav odlična okrepitev. V napadu še ni steklo. (Foto: Rok Zore)
Elvis Džafić je bil za Triglav odlična pridobitev. V napadu orlom še ni steklo. (Foto: Rok Zore)

ANKARAN

Primorci veljajo za najmlajšo ekipo v ligi, večkrat so na igrišče stopili z enajsterico, ki je v povprečju štela dvajset let ali manj. Zanimivo bo videti, kaj se bo na Obali dogajalo v zimskem prestopnem roku, saj je ankaranski dres jeseni nosilo tudi nekaj posojenih nogometašev Kopra, ki je, kot je znano, v zadnjem obdobju ostal brez kopice nogometašev. Četa Vlada Badžima je sicer lepo otvorila sezono, po že zgoraj omenjeni zmagi proti Dobu so nanizali še remi proti Aluminiju, ter v četrtem krogu še zmago proti Tolminu. Uspele so jim še tri domače zmage, z ostalimi rezultati pa Primorci ne morejo biti kdo ve kako zadovoljni. Potencial ekipe je gotovo večji, kot je trenutno sedmo mesto, čeprav, kot že zapisano, večinoma igra izjemno mlada zasedba, za katero so razumljivi vzponi in padci. Obstanek v ligi ne bi smel biti vprašljiv, bodo pa, glede na prikazano, s tako igro nogometaši z Obale težko prišli višje na lestvici. Najučinkovitejši mož ekipe je bil jeseni najizkušenejši nogometaš, Patrik Bordon.

Patrik Bordon je mladi ankaranski zasedbi dodal precej izkušenj. (Foto: Rok Zore)
Patrik Bordon je mladi ankaranski zasedbi dodal precej izkušenj. (Foto: Rok Zore)

ZARICA KRANJ

Drugi kranjski klub, ki prvič nastopa med drugoligaši, Zarica, je podobno kot lani Tolmin izjemno uspešno krenil v sezono in boj z izkušenejšimi drugoligaši. Na prvih petih srečanjih so Kranjčani le enkrat izgubili in na gostovanju v Veržeju z golom Šujice, ki se je izkazal kot najboljši posameznik Zarice, prišli do premierne drugoligaške zmage. Nato je prišel visok poraz proti Aluminiju in presenetljiv odhod trenerja Zupančiča, ki ga je zamenjal Matjaž Florjančič, nekdaj uspešen legionar in nazadnje pomočnik Matjaž Keka. Z njim so prišle še tri zmage, proti Dravi, Tolminu in Ankaranu, Zarica pa je za nekaj časa v Kranju prevzela primat. Le dva poraza na prvih desetih tekmah, je bil več kot uspešen začetek. A na žalost Kranjčanov, ki zaradi prenove igrišča ”gostujejo” na domačem igrišču Triglava, je bil to tudi konec lepe serije. Na zadnjih šestih tekmah so Gorenjci vknjižili kar pet porazov, zgolj en remi, še bolj zaskrbljujoče pa je spoznanje, da so nogometaši Zarice zadeli le na enem od šestih srečanj – dva zadetka so dosegli ob porazu s 3:2 proti Dobu. Skrb povzroča tudi obramba, ki je ob Tolminu prejela največ zadetkov, kar 29. Oddih bo Zarici prišel pošteno prav, saj je rezultatska krivulja v prostem padu. Pomlad bo še pestra, kot sedaj kaže, jih predvsem s Tolminom čaka še ogorčen boj za obstanek.

Po odličnem uvodu je Zarica močno popustila. Se bodo Kranjčani pobrali? (Foto: Rok Zore)
Po odličnem uvodu je Zarica močno popustila. Se bodo Kranjčani pobrali? (Foto: Rok Zore)

TKK TOLMIN

Obratno kot za nekatere tekmece v ligi, lahko za Tolmin zapišemo, da je za njimi izjemen drugi del jeseni in vrnitev v boj za obstanek. Po tem ko so se zdeli Tolminci skupaj s Šenčurjem že odpisani, saj je zaostanek na določeni točki že narasel preko desetih točk. Nič čudnega, ko pa so v prvih devetih krogih z remijema proti Triglavu in Šenčurju zbrali le dve točki. Po črnem nizu je trenerske vajeti prevzel Borut Jermol in poskrbel za izjemen drugi del jeseni. Tolminci v šestih krogih niso zabeležili poraza, trikrat so zmagali in prav tolikokrat remizirali. Blizu so bili tudi skalpu Radomelj, a sta jim dve sporni sodniški odločitvi najverjetneje vzeli gostujočo zmago. Za izjemen zaključek so zmanjkale le točke proti Veržeju. Tolmin bo prezimil na devetem mestu lestvice, tri točke za Zarico, s katero se bodo rdeče-črni pomeril že v prvem krogu nadaljevanja sezone. V drugem delu jeseni je odlično delovala naveza Osuji – Dejan Sokanović, ki je skupaj zabila več kot polovico zadetkov. Spomladanska misija bo gotovo obstanek v ligi. Z igro kot so jo kazali v v zadnjih krogih, jim to brez dvoma lahko tudi uspe. Naj omenimo še, da je v pokalnem tekmovanju na Brajdi gostoval Maribor in poskrbel za praznik nogometa.

Amarachi Osuji, posojeni nogometaš Gorice, je bil eden od tistih, ki so prebudili tolminsko igro. (Foto: Jure Banfi)
Amarachi Osuji je bil jeseni eden od tistih, ki so prebudili tolminsko igro. (Foto: Jure Banfi)

ŠENČUR

Pregled jeseni končujemo pri tretjem gorenjskem klubu, ki nastopa med drugoligaši. Šenčur je že v lanski sezoni dolgo časa lovil obstanek med drugoligaško druščino in jo z dobro pomladjo tudi izboril, kot vse kaže, pa jih nekaj podobnega čaka tudi letos, le da so tokrat v veliko zahtevnejšem položaju. Navijači Šenčurja so na zmago čakali najdlje, kar do dvanajstega kroga, ko so varovanci trenerja Braneta Pavlina s 5:0 razbili sosednjo Zarico, krog zatem pa presenetljivo ugnali še Dob. Pred tem so zabeležili pet remijev, po točko pa so si nazadnje razdelili tudi proti Ankaranu, medtem ko so preostala srečanja zapustili sklonjenih glav. Boleč poraz so doživeli v predzadnjem jesenskem krogu, ko so imeli proti Tolminu možnost uloviti priključek z osmim mestom, a so jih neposredni tekmeci za obstanek ugnali z visokih 5:1. Največja luknja zeva predvsem v obrambi, prejeli so 32 zadetkov ali dva na srečanje, največ med vsemi klubi. Šenčur čaka najtežje delo v boju za obstanek in čeprav se lahko spomladi marsikaj spremeni, se zdi, da bodo poleg dobre igre za obstanek potrebovali tudi kanček več sreče kot jeseni.

Enes Rujović se je po kratki epizodi v Krškem vrnil v Šenčur. (Foto: Lado Vavpetič)
Tudi po zaslugi Enesa Rujovića je Šenčur v drugi polovici kazal boljše igre. (Foto: Lado Vavpetič)
Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Primož Raj
Naloži več novic iz 2. liga

Dodaj odgovor

Poglejte še

Nekdanji vratar Olimpije odslej v dresu Ilirije

Nekdanji vratar Svobode, Olimpije in Triglava Elvis Džafić, bo nogometno pot nadaljeval v …