General. Kralj. Car. Cesar. Vsi ti pomembni nazivi vodijo do kapetana slovenske reprezentance. General slovenske obrambe, ki s svojo močjo, višino največkrat kraljuje v kazenskem prostoru in onemogoča nasprotnikom doseganje zadetkov, car v očeh številnih podpornikov izbrane vrste, saj s svojo nepopustljivostjo, žarom, borbenostjo dokazuje, kako se je potrebno boriti za dres z državnim grbom. Boštjan Cesar, 32-letni Ljubljančan, bo v soboto na Webleyju, na katerem je sicer doživel enega najslabših trenutkov v nogometni karieri, če se ne bo zgodilo kaj nepričakovanega, kot je sam dejal, deležen posebne časti, postal bo nogometaš z največ nastopi za izbrano vrsto. Na tem mestu bo nasledil dosedanjega rekorderja, velikega Zlatka Zahoviča, s katerim je do sedaj skupaj nabral 80 nastopov.


Še kot mladinec se je iz ljubljanske Olimpije preselil v prestolnico južnih sosedov, v zagrebški Dinamo, kjer je po začetnih težavah začel kazati svoj potencial. Po petnajstih nastopih za mladinsko izbrano vrsto Slovenije, je 12. februarja 2013 v Novi Gorici na prijateljski tekmi proti Švici pod taktirko Bojana Prašnikarja debitiral v članski izbrani vrsti. Začetek reperezentančne kariere sicer ni bil obetaven, Slovenci so proti Švicarjem, ob slabi igri, tudi obrambe, ki ji je poveljeval Aleksander Knavs, ob boku Boštjana Cesarja pa se je znašel še Spasoje Bulajić, doživeli visok poraz z 1:5. Ob nekaj odigranih prijateljskih tekmah, se tudi na prvih dveh kvalifikacijskih tekmah proti Hrvaški in Italiji ni naigral, a je bila tekma z Italijo nepozabna, tako za njega, kot za ves slovenski nogomet. 9. oktobra 2004 je v Celju močno deževalo, tekla je 82.minuta, izid med Slovenijo in veliko Italijo je bil 0:0. Nastja Čeh je s tridesetih metrov s prostega strela iz desne strani podal visoko žogo v kazenski prostor, kjer Boštjan Cesar na svoji šesti tekmi, kot rezervist po nebeškem skoku dosegel prvenec v reprezentanci in Sloveniji prinesel skalp Italije.

Že kot 18-letnik se je pognal v tujino, sprva branil barve Dinama iz Zagreba, vmes bil posojen v Croatio Sesvete in ljubljansko Olimpijo, nato pa klubsko kariero nadaljeval v Marseillu, West Bromwichu, Grenoblu, leta 2010 pa je svoj prostor našel v Veroni, kjer kot sam pravi, neizmerno uživa, saj že peto leto nosi dres Chieva. Zdaj že izkušenj polni branilec se vselej odzval vabilu selektorjev in še danes poudarja ponos, ki ga čuti ob igranju za Slovenijo.

Od tekme z Italijo naprej, je Cesar postal standardni mož slovenske obrambe in večino od  naslednjih 74 tekem  odigral od začetka do konca. Je tudi najučinkovitejši branilec v zgodovini izbrane vrste s šestimi zadetki. Poleg že prej omenjenega zadetka proti Italiji, se je veselil zadetka v Minsku proti Belorusiji, ko je v kvalifikacijah za Evropsko prvenstvo 2008 poravnal izid na 1:1. Zadel je tudi na treh prijateljskih tekmah, proti Katarju, Gruziji in Romuniji, zadnji zadetek pa je dosegel leto in pol nazaj, ko je v Reykjaviku Slovenijo povedel v vodstvo proti Islandiji in prispeval pomemben delež k zmagi s 4:2. V 80 nastopil je v dresu z državnim grbom odigral okoli 6.700 minut, prejel 19 rumenih ter dva rdeča kartona. Bil je nepogrešljiv član obrambe v vseh kvalifikacijskih ciklusih, pod vodstvom Matjaža Keka pa je v Južnoafriški republiki poveljeval obrambi na Svetovnem nogometnem prvenstu. Nepopustljiv je tako v reprezentanci, kot v klubu.  V lanski sezoni, sezoni 2013/14, je v dresu Chieva iz Verone porumenel kar osemnajstkrat in postavil rekord po prejetih rumenih kartonih v eni sezoni v Serie A.

Kot pravi kapetan se je znal postaviti tudi za svoje soigralce. (Foto: Jure Banfi)
Kot pravi kapetan se je znal postaviti tudi za svoje soigralce. (Foto: Jure Banfi)

Usoda je hotela, da bo kapetan slovenske reprezenatance svojo rekordno tekmo odigral na stadionu, proti reprezentanci, ki je prav tako na določen način krojila usodo njegove kariere. 5. septembra je Slovenija na Wembleyju gostovala pri izbrani vrsti Anglije. V 30. minuti srečanja je zvezdnik Anglije, Wayne Rooney, v kazenskem prostoru Slovenije podrl slovenskega branilca, a je na presenečenje vseh, delilec pravice Jonas Eriksson pokazal na belo točko v korist Anglije. Še večja smola vsega pa je bila, da si je Boštjan Cesar poškodoval gleženj. Poškodba ga je, čeprav je izjemno fizično pripravljen nogometaš, od nogometnih igrišč oddaljila za več kot mesec dni. Zdaj se vrača na kraj zločina, kjer bo 81. oblekel dres reprezentance in postal rekorder Slovenije. Simbolika, tudi za Wayna Rooneyja, krivca za njegovo poškodbo, bo tretja medsebojna tekma med Slovenijo in Anglijo posebna, odigral bo 100. tekmo za Gordon Albion. Boštjanu do trimestne številke nastopov v reprezentančni karieri manjka še kar nekaj tekem, najverjetneje bo za ta dosežek moral odigrati še en kvalifikacijski ciklus. Kljub zreli starosti ob kvaliteti in želji, ki jo kaže, ter ob uspešnem izogibanju poškodbam, to ni nemogoče. Čeprav mu za ovratnik že dihajo Samir Handanović, Mišo Brečko, Valter Birsa in Bojan Jokić, ki so vsi mlajši od vodje slovenske obrambe in bodo nekoč najverjetneje podrli njegov rekord, je Boštjan Cesar že sedaj pustil velik pečat v slovenskem reprezentančnem nogometu.

Upajmo, da bo imel kapetan poleg osebnega ljubileja ob dobri igri Slovenije v soboto še dodaten razlog za veselje. Kapetan, kapo dol, še na mnogo tekem v dresu Slovenije.

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od Primož Raj
Naloži več novic iz Reprezentanca

Dodaj odgovor

Poglejte še

Šok za Dance v Astani, Slovenija po dveh krogih na vrhu kraljuje sama

Na preostalih obračunih slovenske skupine H kvalifikacij za evropsko prvenstvo so se rezul…