Zveza nogometnih sodnikov Slovenije se je odzvala na dogodke iz sobotnega finala pokala med Olimpijo in Mariborom. Sodniki so na spletni strani Nogometne zveze Slovenije objavili izobraževalni posnetek, v katerem pojasnjujejo odločitve glavnega delivca pravice Bojana Mertika.


Pri ZNSS-ju v pojasnilu (tekst in posnetek sta objavljena na dnu članka) v celoti pritrjujejo vsem odločitvam prekmurskega sodnika ter jih označujejo kot pravilno dosojene, kar je sicer bilo za pričakovati. Spomnimo se samo nastopov Darka Čeferina v Sportklubovi oddaji Pod prečko, ko je kot referent NZS za sodniške zadeve redno zagovarjal vse odločitve sodnikov, tudi če so bile očitno napačne. Po besedah ustvarjalcev oddaje se je nanje celo vršil pritisk. Bržčas je negativen odziv javnosti bil eden od razlogov, da so kasneje namesto Čeferina v oddajo povabili nekdanjega mednarodnega sodnika Damirja Skomino. Ta je svoje mnenje o sobotnih dogodkih podal v ponedeljek in se nekoliko razlikuje od tistega, ki ga je dan kasneje podala sodniška organizacija.

Slednja je v odzivu na pokalno dogajanje objavila pravila pri dosojanju kazenskih strelov oziroma pri dosojanju prekrškov in nešportnega obnašanja, ter dodala svoje pojasnilo. Sodniki so sestavili tudi izobraževalni posnetek, v katerem so prikazali tri primere prekrška (vlečenje/držanje) za najstrožjo kazen iz najvišjega evropskega nivoja. Kljub temu, da bi naj nosilec televizijskih pravic po pogodbi sklenjeni z NZS moral za tekme najvišjega nivoja v Sloveniji uporabljati vsaj osem kamer, se pri sodniški organizaciji za uporabo posnetkov iz finala pokala niso odločili. Za dva primera so raje uporabili slikovni material. V obeh gre za borbo Ignacia Guerrica in Admirja Bristrića. Pri prvem iz 12. minute pri ZNSS-ju pojasnjujejo, da do najstrožje kazni ni prišlo izključno iz razloga, ker žoga ob zadrževanju še ni bila v igri. Za najbolj sporni trenutek obračuna, enajstmetrovka za Olimpijo v podaljšku, je pojasnilo ob zamrznjeni sliki sledeče: “V drugem primeru pa se je držanje zgodilo po izvedbi udarca s kota, ko je žoga bila v igri in to nad napadalcem, ki je želel igrati z žogo. Zato je bilo posredovanje VAR upravičeno, kakor tudi dosojeni kazenski udarec.” Trenutek, ki ga slika prikazuje sicer nazorno prikazuje, da gre za obojestransko zadrževanje.

Kakorkoli, slovenski mediji in strokovna nogometna javnost so le redkokdaj pri sodniških odločitvah bili tako složni kot minuli vikend. Večina jih je pisala oziroma govorila vsaj o sporni odločitvi, nekateri celo o sramoti. Ob podanem pojasnilu bi bržčas za vse akterje ter celotno nogometno javnost bilo najbolje, če bi ZNSS oziroma NZS objavila nespremenjen [RAW] posnetek celotne situacije iz vseh zornih kotov, ter tudi pogovora med samimi sodniki, saj bi le na ta način bilo povsem jasno kaj vse je botrovalo h končni odločitvi. Kot je to storila ob prvem posredovanju VAR-a na naših prvoligaških zelenicah:

Pojasnilo ZNSS objavljamo v celoti (posnetek je zaradi kršenja avtorskih pravic UEFA-e bil blokiran):

Kot pojasnilo smernic in navodil sodnikom v zvezi z nekaterimi primeri držanja nasprotnika v kazenskem prostoru, še posebej ko kršitelji sploh nimajo namena boriti se za žogo, Zveza nogometnih sodnikov Slovenije prilaga tri posnetke z UEFA tekmovanj, skupaj s tolmačenjem UEFA v slovenskem prevodu.

Za primerjavo z UEFA posnetki in v razmislek objavljamo primera dveh dogodkov s finalne tekme Pokala Slovenije (iz 12. minute in zadnje minute podaljška), pri katerih gre za zelo podobni dejanji istega branilca nad istim nasprotnikom, kar kaže na vzorec obnašanja tega branilca.

Dosojen kazenski udarec (Pravilo: XIV) na podlagi VAR intervencije v zadnji minuti podaljška na tekmi finala Pokala Pivovane Union dne 06.05.2023 se ocenjuje kot pravilna interpretacija prekrška vlečenja/držanja po Pravilu št: XII (prekrški in nešportno obnašanje) in smernicah UEFA-e.

ZNSS poudarja, da sodniki v Sloveniji dosledno uveljavljajo UEFA smernice in navodila ter jih bodo tudi v prihodnje. Zato ZNSS ponovno opozarja igralce (kakor je bilo sicer že poudarjeno na opravljenih izobraževanjih, namenjenih igralcem in klubom), da se izogibajo tovrstnih nedovoljenih dejanj.

Tekst in video: ZNSS

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od R. Š.
Naloži več novic iz Pokal

Dodaj odgovor

Poglejte še

V finalu prvoligaš proti drugoligašu

Znana sta polfinalna para letošnjega pokalnega tekmovanja. V velikem finalu, ki bo na spor…