Nekdanji mednarodni sodnik Damir Skomina je ponovno gostoval v Sportklubovi oddaji Pod Prečko, kjer je v segmentu o sojenju analiziral predvsem dogodke iz sobotnega finala pokala med Olimpijo in Mariborom.


Gost v studiu je tokrat bil Marko Šuler, tako da je ozračje bilo še posebej naelektreno. Športni direktor Maribora in 46-letni Primorec sta si “skočila v lase” že ob dogodku iz uvodnih minut, ko je Marko Tolić prejel rumeni karton. Hrvat je očitno imel nalogo, da v petmetrskem kazenskem prostoru otežuje delo gostujočemu čuvaju mreže Matevžu Vidovšku. Skomina je bil mnenja, da je takšno početje nešportno in ni del nogometa, medtem ko se je Korošec spraševal, kako je stati ob vratarju sploh vredno opomina. Skomina je sicer omenil, da Bojan Mertik v omenjeni situaciji ni reagiral najbolje in je hitro izgubil kontrolo.

V 12. minuti je na drugi strani igrišča ob prerivanju Ignacia Guerrica in Admirja Bistrića slednji v mariborskem kazenskem prostoru padel, toda prekmurski sodnik se ni oglasil. Po mnenju Skomine je situacija jasna: “Bristrić v zadnji fazi po svoji volji pade in tukaj je zame absolutno premalo za kazenski udarec. Guerrico pa sam na takšen način gre v neko tveganje in tukaj morajo igralci razmišljati, kaj se sme in kaj ne. Bristrić kot napadalec nima kaj veliko za izgubiti, v najhujšem primeru lahko pride do prekrška za obrambo. Branilci morajo biti zelo pozorni. Tukaj bi sodnik moral prekiniti igro in dati jasno vedeti, da bo v naslednjem podobnem primeru obema dal karton. Brez pogajanj. To je finale pokala in v končni fazi je sodnik tisti, ki vodi tekmo in ki mora biti nad igralci. Sodnik mora vedeti, zakaj je tam. V vsakem trenutku na tekmi mora biti nad igralci, toda ne v smislu, da bi tam bil prva violina, ampak da jasno pove, kaj je dovoljeno in kaj ni.”

Veliko sta si Šuler in Skomina imela za povedati ob prekršku Marina Laušića nad Timijem Maxom Elšnikom. Vezist Maribora je Olimpijinega kapetana z ostrim prekrškom zrušil, slednji pa je nato nešportno reagiral in na Hrvata naletel s hrbta ter ga porinil ob tla. Po mnenju Skomine je Mertik storil pravilno stvar, ko je obema igralcema pokazal rumeni karton. Šuler se s tem absolutno ni strinjal in je opozoril, da je zaradi tega štarta Laušić doživel pretres možganov: “Laušić je zaradi te reakcije odšel iz tekme, doživel pretres možganov in je ostal na opazovanju v bolnici.” Skomina je v nadaljevanju bržčas naredil največjo napako, odkar gostuje v omenjeni oddaji. Zavrnil je idejo, da je Elšnikov nalet bil kriv za omenjeno poškodbo, čeprav tega seveda ne more vedeti. Glede na posnetke je jasno edino, da Laušić poteze Elšnika ni mogel pričakovati, saj je kapetanu zmajev pred naletom kazal hrbet, ter da se je po naletu vrnil na zelenico, toda le nekaj sekund kasneje se prijel za glavo in na sredini terena obležal. Nato je bil zamenjan.

Globoko v sodnikovem dodatku je Skomina prekršek Vidovška nad Tolićem označil za prekršek: “Tukaj vratar naredi neumnost, ker se ne nadzoruje. Čista enajsmetrovka, ker je žoga v igri.”

Najbolj sporna situacija se je kakopak zgodila v sodniškem dodatku drugega podaljška, ko sta se ponovno v kazenskem prostoru vijoličasih borila Guerrico in Bristrić. Padec igralca Olimpije Mertik vnovič ni označil za prekršek, toda oglasil se je VAR in po ogledu posnetkov si je Prekmurec premislil. “Tukaj je zame situacija zelo enostavna. V kolikor bi glavni sodnik dogodek označil kot kazenski udarec in zapiskal, se mi danes verjetno o tem dogodku ne bi toliko pogovarjali, kot se pogovarjamo zaradi tega, ker se je vključil VAR. VAR se vključi le, ko je zadeva čista in jasna. Zame ta zadeva še zdaleč ni čista in jasna. Lahko se pogovarjamo, da imamo držanje s strani branilca, in če bi sodnik to zaznal na igrišču in piskal, zame nič narobe. Imamo elemente in tudi VAR sodnik se ne bi smel vključiti. Ko pa sedaj pogledamo, igralec ga z eno roko zadržuje, ga ne vleče, ampak zadržuje, in ko igralec pade, padeta oba. To situacijo še poveča. Kot VAR sodnik se tukaj nikakor ne bi vključil. VAR ni zato, ampak je za jasne zadeve. To pa še zdaleč ni jasna in čista zadeva. Kar sodnik v takšni situaciji na igrišču dosodi, to mora ostati,” je dogodek komentiral Skomina. Šuler je dodal: “Če sodnik v VAR-u, ki je mednarodni sodnik in sodi tekme v ligi prvakov, ne ve kaj je to čista in jasna zadeva, kako naj potem vedo igralci? Meni je potem žal, ker se dogajajo incidenti na tribunah. Tribune niso eskalirale zaradi tega, ker bi igralci na terenu bili dobri ali slabi. Ampak zaradi odločitev sodnikov in to ni prvič. To je samo posledica.”

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od R. Š.
Naloži več novic iz Pokal

Dodaj odgovor

Poglejte še

Analiza: ZNSS nehote pritrdila Skomini, da VAR v finalu ne bi smel posredovati!? (VIDEO)

Natanko teden dni po razburljivem obračunu Olimpije in Maribora v finalu pokalnega tekmova…