Devet kol pred koncem so kriterije napredovanja izvedeli tudi klubi v regionalni ljubljanski ligi. Določeno je bilo namreč, da v novo gorenjsko-ljubljansko pokrajinsko tretjo ligo napredujejo prvi trije klubi, kar je moštvom na vrhu izrazito poboljšalo situacijo. Po približno dveh tretjinah prvenstva je v igri za ta uspeh še kar nekaj klubov, a že zdaj lahko rečemo, da so se izoblikovali glavni trije favoriti.


Prva je Komenda, ki se ji tretja liga že nekaj let izmika, nazadnje pa so tam igrali leta 2000 in celo slavili, a so tekmovalne pravice nato predali Ljubljani. V Komendi so nato začeli znova v najnižjem rangu, pred šestimi leti pa so se kot drugouvrščeni uvrstili v ljubljansko ligo. Tam so bili kot rečeno zadnja leta konstantno blizu najboljšim, vselej med prvo četverico, a se jim je napredovanje vedno znova izmuznilo. Glede na letošnje rezultate, zgolj en remi in dva poraza, ter glede na prednost enajstih točk pred četrtim, se zdi, da zeleno-belim letos ne more spodleteti. Včeraj so imeli Komendčani sicer priložnost prednost še povečati, a jih je na zaostali tekmi ugnala Ilirija. Maloštevilni gledalci so v vetrovnem vremenu spremljali izenačen prvi polčas z izrednim zaključkom, saj so v zadnjih štirih minutah padli kar trije goli. Po lepi akciji je s strelom prek vratarja goste v vodstvo popeljal Trifkovič, za domače je že v naslednjem napadu izenačil spretni Petrovič, Ljubljančani pa so takoj zatem odgovorili prek Haložana, ki je z razdalje dosegel prekrasen zadetek v levi spodnji kot. Rezultat polčasa bi bil lahko celo še višji, a je Vidic, ki je v zadnjih sekundah sam krenil proti vratom, streljal slabo. V nadaljevanju igra še zdaleč ni bila tako zanimiva, gostje so odlično nevtralizirali domače in ti si na težkem terenu vse do konca niso več priigrali praktično nobene resne priložnosti. Za Komendo poraz ni usoden, saj prednost še vedno ostaja velika, toda če želijo Gorenjci poleg napredovanja osvojiti tudi naslov prvaka, bodo morali že jutri v Kočevju igrati bolje.

Na drugem mestu se trenutno nahaja Kolpa iz Podzemlja pri Metliki, ki prav tako že ima izkušnje iz tretjeligaških voda in bi se zagotovo rada tja spet vrnila. Tudi Belokranjci so tretjo ligo spoznali že v letih prvega sistema vzhod-zahod sredi devetdesetih, njeni redni člani pa so bili tudi za časa lige center, ki je bila nekakšen ekvivalent sedanji novi tretji ligi. Po finančnih težavah pred desetimi leti klub iz Podzemlja ne igra več kakšne pomembne vloge v slovenskem nogometu, a so rumeni zadnja leta v ljubljanski ligi vseeno nakazali nekaj spodbudnih predstav, predvsem doma, letos pa so dobro formo končno prenesli tudi na gostujoče terene. V sedemnajstih kolih so nogometaši Kolpe pod vodstvom Roberta Filaka ob samih zmagah zabeležili le štiri poraze, doma proti Iliriji, Komendi in Kresnicam ter v gosteh proti Jevnici. V spomladanskem delu imajo za zdaj na računu same zmage, nazadnje s petardo proti Slovanu, serijo pa bodo skušali jutri nadaljevati v Ihanu. Če bo Kolpa ohranila formo, kakršno kaže v zadnjih kolih, bi se lahko glede na majhen zaostanek kaj hitro znašla tudi na vodilni poziciji.

Tretja Ilirija zaostaja že nekoliko več, toda spomladi kaže verjetno še najboljše predstave od vseh. Že to, da je vodilno moštvo oba svoja letošnja poraza doseglo prav proti Iliriji pove dovolj. Vključno z včerajšnjo so Ljubljančani v štirih tekmah zbrali štiri zmage, ob tem pa prejeli zgolj zadetek, kar lahko upravičeno skrbi tekmece, ki bi želeli ogroziti tretje mesto. Varovanci Gorana Markovića so se tam namreč že kar konkretno utrdili, ena najpomembnejših tekem pa jih čaka jutri, ko v Zgornji Šiški gostuje B ekipa Kalcerja iz Radomelj. Če bi zeleno-beli slavili še na tej tekmi, bi imeli idealen položaj za zaključek prvenstva, v nasprotnem primeru pa bi se situacija kar konkretno zapletla. Kakorkoli, v vsakem primeru je ljubljanska stara dama med najresnejšimi kandidati z preboj v tretji rang, kjer ni igrala že vse od leta 1997, ko je prišlo praktično do kolapsa tega stoletnega kluba. Po skoraj dveh desetletjih pa se najstarejši še aktivni slovenski kolektiv z ekipo okrog nekaterih bivših Ilirijanov in Toneta Hrovatiča počasi spet vrača na slovenski nogometni zemljevid.

Ostali so trenutno v nekoliko slabšem položaju. Rezultatsko sicer zelo dobro kaže tudi že omenjenemu Kalcerju, toda glede na to, da gre za drugo ekipo drugoligaša, ni povsem jasno, do katere ravni ta sploh lahko napreduje in kakšne so dejanske ambicije moštva. V vsakem primeru ekipa Gregorja Moharja igra zelo dobro in lahko še kako meša štrene pri vrhu razpredelnice, ne glede na to, ali misli sama napredovati ali ne. Kar se tiče rezultatov bo veliko odvisno od prvega strelca lige Edvina Cirikovića, ki se je priključil A moštvu in na zadnjih tekmah ni igral. Blizu je še Kočevje, ki slovenskih lig prav tako ni videlo že skoraj dve desetletji, saj je takratni Gaj po prvoligaški sezoni leta 1995 razpadel. Na nekih novih temeljih se zdaj klub iz tega nogometno precej deficitarnega področja počasi vrača, po srečnem napredovanju v ljubljansko ligo so se Kočevci v treh letih že znašli med najboljšimi. Tudi za njih velja, da so spomladi še neporaženi, trenutek resnice pa jih čaka jutri, ko se bodo kot že rečeno doma pomerili z vodilno Komendo. Z morebitno zmago bi modri napovedali kandidaturo za napredovanje, a tudi poraz in še kakšno leto ljubljanske lige ne bi bila nikakršna tragedija. Podobno velja tudi za Cockto iz Kresnic, ki je v zadnjih letih vselej dosegala takšna mesta, kot da ne bi želela napredovati više. Glede na dosedanje rezultate se zdi, da se zgodba ponavlja tudi letos.

Kar se tiče obstanka v ligi vse še ni dokončno jasno, možno pa je, da bo zaradi manjšega števila klubov na področju MNZ Ljubljana liga prihodnjo sezono nekoliko skrčena. V vsakem primeru so lahko bolj ali manj brezskrbni pri Brinju, Ihanu, Jevnici in Taboru, ki zasedajo mesta pri sredini lestvice in z izjemo senzacionalnih preobratov ne morejo kaj dosti ne gor ne dol. Tam je bila donedavno tudi Svoboda, a so Vičani pomlad odprli katastrofalno in zgolj s točko iz štirih srečanj padli že do enajstega mesta. Prednost pred najslabšimi je še vedno velika, a vseeno lahko rečemo, da gre za eno najslabših sezon tega nekdaj velikega kluba, ki očitno še naprej ne najde izhoda iz krize. Podobno slabo gre tudi Črnučam, nekdanjemu drugoligašu, ki v četrtem rangu igra že dobro desetletje pa nikakor ne more višje od mest v spodnjem delu razpredelnice. Moštvo Boža Škerla bo tudi letos kot vse kaže komaj zmoglo zgolj do obstanka. To pa je tudi edini cilj Litije in Slovana, ki spodaj igrata svojo ligo in ju lahko reši le sprejetje primernega tekmovalnega sistema za prihodnjo sezono.

Trenutna lestvica:
Komenda 43, Kolpa 39, Ilirija 1911 35, Kalcer 32, Kočevje 31, Kresnice 29, Brinje 25 …

Pari prihodnjega kroga:
Kočevje : Komenda
Ilirija 1911 : Kalcer
Ihan : Kolpa
Slovan : Brinje
Tabor 69 : Svoboda (L)
Litija : Kresnice
Črnuče : Jevnica

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od T. D. L.
Naloži več novic iz Nižje članske lige
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Kadete Mure bo vodil Robert Koren

Nekdanji slovenski reprezentant Robert Koren, ki je leta 2010 v Južnoafriški republiki z z…