V enotni primorski nogometni ligi, ki jo tudi letos vodi MNZ Koper, so do konca na sporedu še štirje krogi in nekaj zaostalih tekem. Tudi tu so klubi pred kratkim izvedeli kriterije napredovanja v novo 3. SNL zahod, ki bo po obsegu pravzaprav enaka sedanji primorski ligi, saj bodo v njej igrali klubi iz izključno koprske in goriške regije. Kot že v letih 1998 do 2004 se bo tudi tokrat zahodna skupina nekoliko razlikovala od ostalih, saj bo v njej nastopalo le deset klubov. S tem naj bi poskrbeli za to, da dovolj ekip ostane tudi za nižji rang, poleg tega pa naj bi se v specifični zahodni skupini, ki je veljala za eno slabših, kolikor toliko obdržala tudi kvaliteta. Naj spomnimo, da so nazadnje, ko je bil v veljavi takšen sistem, ligo dvakrat osvojile Korte, a nato niso napredovale v višji rang. Z uspehi primorskih tretjeligaških klubov v zadnjih nekaj letih pa se je ta regija nogometno močno okrepila in predstavlja tudi dobršen del sedanje tretje lige. Zdi se torej, da bo nova tretja liga zahod dokaj močna, saj bodo poleg sedanjih tretjeligašev iz tega konca zraven prišli še največ  štirje klubi primorske lige. Četrto mesto je namreč odvisno od Tolmina, ki bi moral slaviti v tretji ligi.


Kak mesec pred koncem imajo napredovanje praktično že zagotovljeno Bilje, ki so na vrhu še brez poraza in nič ne kaže, da bi jih kdo lahko ujel. Biljenci so že pred sezono veljali za prve favorite, saj so lani igrali v tretji ligi in bili nekaj časa v igri celo za administrativno popolnitev slednje, a so se na koncu morali sprijazniti s primorsko druščino. Kvalitetna ekipa, ki jo vodi Valter Besednjak, se ni pustila presenetiti in zdi se, da je potrditev naslova le še vprašanje krogov. Nazadnje je z 1:7 padel Komen, zdaj pa bi se znalo podobno primeriti še Postojni in Cerknici. Črno-beli so sicer v dosedanjem delu sezone dosegli največ in prejeli najmanj golov, za kar se imajo med drugim zahvaliti najboljšemu strelcu lige Tomažu Žniderčiču in odličnemu vratarju Stevu Kovačeviću, ki se ga ljubitelji nogometa morda še spomnijo iz Gorice.

Nekoliko manj siguren je Portorož Piran, a v primeru pričakovanega tolminskega scenarija bi moralo tudi piratom dokaj gladko uspeti. Drugi klub po točkah in golih je šele letos uspel sestaviti člansko ekipo, potem ko se je nogomet v Piranu leta 2011 po izstopu iz tretje lige znašel povsem na dnu. Ljubitelji okroglega usnja pod obzidjem so sicer že navajeni na podoben scenarij, saj se Pirančani v primorski ligi praviloma hitro prebijejo na vrh, a potem v višjem rangu še hitreje razpadejo. Da se ne bi zgodba ponovila še petič, je poskrbela kar reorganizacija lig, saj bodo ostali v geografskem okvirju, ki jim je očitno precej bolj prijazen. Trenutno ima ekipa Ivana Patariča velikih sedem točk prednosti pred petim mestom, jutri pa jo čaka še prestavljena nočna tekma s Postojno in v primeru nove zmage bi se lahko kmalu veselili tudi v Piranu.

Na tretjem mestu je za zdaj Cerknica, ki je lani napredovanje zavrnila, tretjo ligo pa je okusila zgolj enkrat, leta 2003, ko je bila zadnja. Cerkničani so tudi letos kljub nekaterim odhodom prikazali dobre igre, ne moremo pa še reči, da bodo napredovali, saj jih čaka dokaj težak razpored. Za vikend bo namreč na sporedu notranjski obračun s Postojno, sledi pa še že omenjeno srečanje proti Biljam. Moštvo po odhodu Ljuba Modrijana v Ajdovščino vodi Tomaž Mivec, forma pred zaključkom prvenstva pa ni povsem jasna, saj je po razočaranju in remiju v Renčah zadnja tekma proti Kortam odpadla. Tekmeca namreč ni bilo v Cerknico in domači so srečanje dobili s 3:0 brez boja. V kolikor želijo Notranjci igrati v tretji ligi, pa bo v zadnjih krogih potrebno zmagovati tudi na igrišču.

Za presenečenje prvenstva lahko označimo Famo Vipavo, ki je bila lani šele sedma, zdaj pa zaseda mesto, ki bo po koncu sezone najverjetneje vodilo v višji rang. Tam Vipavčani v svoji zgodovini še niso igrali, prav tako pa še ni jasno, ali bi si to želeli letos. Kar se infrastrukture tiče verjetno ne bi bilo ovir, saj se je na simpatičnem objektu ob Beli med prenovo stadiona Primorja igrala tudi že druga liga. Kar se tiče razporeda pa zna biti malo težje, saj Vipavo do konca sezone z izjemo Kort čakajo same težke tekme. Na morebitne kikse bodo čakali predvsem pri Ilirski Bistrici, ki v zadnjem času igra odlično in bi sodeč po gol-diferenci sodila nekoliko višje. Vijoličasti, ki jih vodi znani bivši prvoligaški igralec Mitja Zatkovič, v zaključku sicer niso odvisni samo od sebe, a imajo ob samih zmagah še povsem realne možnosti za uspeh. Poleg morebitnega napredovanja pa se v Ilirski Bistrici še naprej ukvarjajo tudi z infrastrukturo, saj Športni Center Trnovo še vedno čaka na tako potrebno prenovo.

Teoretične možnosti imajo tudi še Jadran Hrpelje-Kozina, Postojna in Renče, a skoraj ni verjeti, da bi v zaključku sezone prišlo do takšnih preobratov. Ostali so že zdavnaj odpadli, tudi Korte, ki so bile lani tretje in so sodile v širši krog favoritov, zdaj pa je pod vprašajem celo zaključek sezone.

Trenutna lestvica:
Bilje 41, Portorož Piran 36, Cerknica 35, Vipava 34, Ilirska Bistrica 29, Jadran (HK) 29, Postojna 26…

Pari prihodnjega kroga in zaostale tekme:
Korte : Komen
Bilje : Vipava
Plama : Renče
Jadran (HK) : Košana
Ilirska Bistrica : Piran
Postojna : Cerknica

Piran : Postojna (7.5.)
Bilje : Cerknica (14.5.)

Naloži več sorodnih novic
Naloži več novic od T. D. L.
Naloži več novic iz Nižje članske lige
Komentarji so onemogočeni.

Poglejte še

Kadete Mure bo vodil Robert Koren

Nekdanji slovenski reprezentant Robert Koren, ki je leta 2010 v Južnoafriški republiki z z…